用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課中,課外活動應不應收費
go

停課中,課外活動應不應收費

小女學跳舞,今日學校話2月1日起停課,改做網上學,未交學費要照交,之後再補堂。我明白職員要出糧,但我又唔知停到幾時,之後停完亦冇時間補;而且呢個停課的cost僱主應該承擔,唔係叫家長全部承擔。而且出張e通告,只能揀同意,我覺一定要同意個安排有D唔妥。你地的游水、跳舞班學校點安排?

私人定學校?

集團式跳舞學校

跳舞網上點學?
學到我睇YouTube算啦使鬼搵你學校咩!

游水我所知就停,交三月份學費

Justmichelle 發表於 20-1-31 22:23
跳舞網上點學?
學到我睇YouTube算啦使鬼搵你學校咩!

Agree. 睇真D佢話停住一個星期再睇下點,叫人交足二月學費。但係出面學校停到三月。如果學校今個星期停睇video, 我唔覺得之後三個星期會好D。

cch0928 發表於 20-1-31 22:46

Agree. 睇真D佢話停住一個星期再睇下點,叫人交足二月學費 ...

我小朋友都有學跳舞同游水,跳舞係SDM學,未收到通知點安排,通常都有補課(好似之前社會運動咁)
游水就係私人教練,佢就話順延
學費全部都係一早畀晒

但兩樣都唔會睇片學囉= =
個人覺得睇片呢個安排有少少離譜><

ar_mak 發表於 20-1-31 22:39
反而我就想知,游水又點樣可以網上學呢?始終唔係人人屋企都會有個浴缸。 ...

可能好似啲人睇旅遊節目咁囉,睇咗等於去咗。
游水,睇咗等於學咗

Justmichelle 發表於 20-1-31 22:56
我小朋友都有學跳舞同游水,跳舞係SDM學,未收到通知點安排,通常都有補課(好似之前社會運動咁)
游水就係 ...

咁佢都話之後安排補課,但係情況似乎唔係短時間,第日返學都要追番D學習。我又唔覺得呢個星期停完會好D,到時仲要一個星期跳一天變兩天,兩天變四天?點解唔可以順延。

cch0928 發表於 20-1-31 23:39
咁佢都話之後安排補課,但係情況似乎唔係短時間,第日返學都要追番D學習。我又唔覺得呢個星期停完會好D, ...

通常啲大公司大學校大泳會都係冇順延.... 畢竟佢地租金、人工成本都比較大,順延一個月俾你就係蝕一個月錢俾你,所以我都唔期望佢可以順延,唯有希望佢補課有效期可以長啲囉,咁就唔使一次過上好密嘅課堂。

ar_mak 發表於 20-1-31 23:13
係泳池學左半年都唔識,睇片睇一個月就學生識,我都唔知點解釋好。

我係有見過視像上課學樂器,運動類別視頻當上課真係第一次。
希望樓主同間學校好好溝通下

順延/補堂比較適合。
冇理由依家追學費,萬一間機構捱唔到關門大吉點算。

回覆樓主:

復課再算

cch0928 發表於 20-1-31 18:46
小女學跳舞,今日學校話2月1日起停課,改做網上學,未交學費要照交,之後再補堂。我明白職員要出糧,但我又 ...
相信導C都是contract based.  admin staff, rent 就fixed cost.  最終睇你有幾想繼續學,不過就算你肯比亦不代表其他人會,pay at ur iwn risk