用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三
樓主: manman33
go

呈三   [複製鏈接]

放鬆吧!見步行步,等政府公報。

chrischeung 發表於 20-1-31 17:34
要煩反而系中五中六個班人,我地已呈二次,吾呈也可了。

我估中四和中五要响暑假補番D進度,中六就麻煩D。

個人認為,若然自行面試不取消,中學可能只選部份學生面見,成績次弟最前的可能出現必收不用面見,次弟中間嘅可能抽樣面見,次弟摘界於自行學額範圍嘅前幾個和後十幾廿個要見嘅機會很大,這樣可大大縮窄面見人數。

littlebbcstar 發表於 20-2-5 09:55
對於邊緣人 的確考多次 拉高少少就升到band 而且這類本身實力都有 就算這段時間唔外補或加操 可能都有升ba ...

應同呈3對"邊緣人靠向B2a學生"有著一線升Band的機會,但某程度上亦要有一群屬"邊緣人靠向B1c學生"出現失手情況才有機會""上移"",因為當屆的Banding之""劃界線""是固定不會浮動,所以要有機會上移就必需要有人下移才成事。

PINK2007 發表於 20-2-5 19:51
其實想請教大家,如果自行屬band2頭,依家冇呈三,有冇機會大抽獎升level?因為有人去直資、有人自行收左, ...

應該無。但亦要看看你屬邊區?!如果學校評你的孩子响自行屬B2a學生(全港次弟),咁去到貴區進行大抽獎時之甲部就仍然屬B2組別,乙部就要睇下你屬邊區才估計到會跌入B1組別,還是B2組別。

deen 發表於 20-2-6 07:40
今日下午有公佈了
好緊張

放鬆D,尤其孩子在家,負面反應更要小心控制,免得流露影響孩子。升中只是孩子其中一個小階段。努力呀!

little_yolky 發表於 20-2-6 11:03
阿妹雖然讀書懶散D,但其他真係100分!新工人姐姐上唔到飛機,呢兩日佢幫手吸塵、燙衫、洗碗、煮飯⋯⋯返 ...

唔知是否天性呢!讀書叻嘅會懶做家務DD,增有人話"科技"的進步目的係為咗幫助D"懶人"做少D唔想做嘅事情。

littlebbcstar 發表於 20-2-6 11:06
我同女講好可能取消 佢都開心定先 希望唔會變失望

大局暫定,唔好失望住,仍然有可能停,靜心等待。但要當不取消情況處理,繼續努力溫習備戰,襯着機會教曉孩子"裝備"並非主要為呈3而努力,而是為着打穏"學習基礎"而努力,讓中學生活更易適應。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-2-7 10:30

bearbearsnake 發表於 20-2-7 16:39
明白,也想理性討論。
家裏如没口罩的話,由家出門,乘校車到學校時間我們也頗擔心的。可能我們預備得唔好 ...

這假設的答案十分明顯,如果家長手上一個口罩的存量都沒有,就當然不要上學留响家中比較安全,沒口罩就連家長也需考慮不上班。

PINK2007 發表於 20-2-6 10:58
真的,乜原來會分兩part評band?

甲部:全港次弟
乙部:本區次弟

參考影片:3分23秒位置
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/max-SSPA2020-part2_clip2-CANT.mp4

PINK2007 發表於 20-2-7 17:50
多謝你報料,其實我不是太明白,不過我會慢慢研究消化下先!
其實最終有冇機會升band,系果區多人著數定少 ...

你試下用"級名次" 與 "班名次"嚟理解會容易明白得多。

級名次=全級次弟=全港次弟
班名次=本班次弟=本區次弟

假設有一小學小六級總人數為100人,每級有5班,而每班人數為20人。
該小學按三分一的比例分Banding,即:
(級Band)為::頭34人屬B1學生;次33人屬B2學生;尾33人屬B3學生
(班Band)為::頭 7人屬B1學生;次 7人屬B2學生;尾 6人屬B3學生

今天:
A班嘅小日"級名次"第33名;"班名次"第7名,級或班同屬B1組別學生。
C班嘅小月"級名次"第34名;"班名次"第8名,級屬B1組別學生,班屬B2組別學生。
E班嘅小明"級名次"第35名;"班名次"第5名,級屬B2組別學生,班屬B1組別學生。

希望解得你明。

goodjob123 發表於 20-2-8 23:48
回覆 YmOra 的帖子

但我不太明白, 如果一線小學, 同二線小學不同的BANDING 比例應該不同?  ...

是的。就算係兩所一線小學的各自擁有之學生Banding比例都是盡不相同。

PINK2007 發表於 20-2-9 15:19
我知呀,不過通常考生家長都唔理ps1,因為唔系自己!

對。多數家長都不會理會PS1背後的計算,只要知道經調整後的結果就是了。

個人認為,以免混亂各小學之呈3只會發生响復課日與自行公佈日之間,即現階段暫定嘅9/3至7/4之間。

manman33 發表於 20-2-16 20:34
其實冇咗呈三,應該好影響大家對自行分配學位嘅策略

如果以選"適合"孩子為出發點嘅應該無影響。
‹ 上一主題|下一主題