用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 而家真係連升學中心都唔敢去。。。好驚傳染 ...
go

[英國] 而家真係連升學中心都唔敢去。。。好驚傳染 [複製鏈接]

首先我唔係歧視,但我真係好擔心健康...
今日去左一間升學中心問學校野,本來呢段時間真係唔想出街,但係就黎第二輪申請驚錯失機會焗住去報,一去到就發現唔對路... 去到門口有一家內地人係度(4個人,無口罩)本來都唔為意,之後個小朋友同老豆成日咳(講真的........ 冇戴口罩),我即刻帶小朋友行遠D

各位用家真要小心健康,因為我知道有好多內地學生會由香港報學校,愈近截止只會愈黎愈多人去升學中心(特別係內地學生),到時小朋友一定要帶好哂口罩先好去,一陣佢地又要一齊考試/困在一個中心很長時間,其實風險很大。。。。。。

1    0    1    0

我都唔係太敢去,有咩都係我自己去問唔會帶小朋友
真的很高危

乜唔係應該要暫時停一停先比較好咩?始終而家關鍵時刻

依家佢哋仲有開門架咩?好似關一關門,保障學生同家長健康重要點喎!

據我所知英識全部改晒遙距、網上、Whatsapp 果D無門市及面對面啦。

好似聽落都唔錯,起碼唔洗出街,但係難唔難搵到佢地架?你知啦,網上查詢呢啲嘢,都唔知佢地幾時先會覆到。

回覆 yuyueng 的帖子

如果網上做的話能回覆得快我覺得ok
最怕現在去了中心與一班人一起等

睇得EK多有時覺得幾好笑,一提到某agent時,總有幾個平時唔出聲嘅人出黎讚吓

回覆 bbba05 的帖子

你是說英識?我唔評論啦
但想提醒一下各位EK用家,呢三個月真係唔好出街住,今次係比03沙士更誇張嘅情況,而家未到高峰期但係感染率已經高過沙士,有得offline做就盡量offline,唔好搏(我同先生都係從事醫療行業,今次真係幾嚴重,我地都好怕)

mavisBBBB 發表於 20-1-31 12:29

如果網上做的話能回覆得快我覺得ok
其他agent我唔知,因為今日啱啱收到英識話轉晒遙距,呢個消息無話好唔好,只係起碼打算上門既人唔好摸上門,我從來無話邊間好唔好,因為同搵外傭一樣係撞啱你搵到邊個啫,agent來來去去果幾間,又唔收錢既,我贊成起碼貨比二家,但唔好搵細到得一兩人果D超細agent啫。

我主要希望可以避過一同考試的情況,不希望小朋友在這樣多人的空間這麼久。

真的嗎?知唔知面試可唔可以喺屋企做?
除左英識之外仲有冇邊間都有呢D服務?

Happy哥 發表於 20-1-31 13:35
我主要希望可以避過一同考試的情況,不希望小朋友在這樣多人的空間這麼久。 ...
我都係擔心小朋友安全咋!

講起英識,我剛剛喺Facebook見到Samuel Chan開live,好似講緊英國學校會點樣安排今次呢件事。

回覆 qoo...qoo 的帖子

反應好嗎?

回覆 lau心 的帖子

還可以,都多人問英國學校啲資料。

據我所知,好似除咗英識,其他agent公司都仲開緊,雖然我好心急想幫小朋友搵學校報名,但係呢段時間我多數都係打電話俾agent問野算,連門口都唔敢出。

英識尋日公佈咗,轉曬做遙距,連二月個升學展都改咗期,但係未見AA個升學展有改期。有無用家會去?

之前都仲有打算去睇吓,報了名,但係依家出面真係好危險,到時睇下咩情況,先再決定去不去。

回覆樓主:

我連私人補習都改用視頻, 學生放假在家唔可以咩都唔做, 運用科技啦。
‹ 上一主題|下一主題