用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想要D介紹英國大學的資料
go

[英國] 想要D介紹英國大學的資料 [複製鏈接]

親愛的家長:
想要D介紹英國大學的資料,可否PM我,作參考。

謝!

5    0    0    0

1. 請概述孩子目前成績
2. 預計 DSE(assume you‘re local stream)成績
3. 孩子心儀科目/絕對不會有興趣 or 有能力嘅科目

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝你的關心。
我只想要D英國大學資料。孩子自己已知自己的能力及喜愛的科目。我只想搜集下資料。

謝!

phylli 發表於 20-1-27 21:42

多謝你的關心。

問題係全英國咁多院校,你咁大條問題,但任何細節都冇,真係唔知點俾資料你。

咁我唯有建議你去各 Russell Group 大學網站查看課程。

甘就有無D R Group 的大學資料。
謝!

phylli 發表於 20-1-27 12:30
親愛的家長:

中國/澳洲/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/芬蘭U https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&fromuid=1539350
英國: P12 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=&page=12

蘇格蘭: P11 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D3&page=11

羅素大學聯盟 (The Russell Group) 及 N8聯盟 (N8 Research Partnership):https://www.idp.com/hongkong/studyabroad/destinations/uk/russell-group 詳情可參考:www.russellgroup.ac.uk

phylli 發表於 20-1-28 11:28

甘就有無D R Group 的大學資料。

咁你係睇邊科?咁多科,都唔知俾邊科資料你。
同埋你想要邊方面嘅資料?入學準則?課程?認受性?校園生活?學校歷史?附近城市?宿舍安排?定係全部??

我想問英國讀FINANCE & ACCOUTING / BUSINESS MANAGEMENT
的大學資料..我阿仔今年讀13 班 (在新西蘭)  , 要準備報UCAS

5 個CHOICE...我暫時想是LSE , BATH , NEWCASTLE , YORK , BRISTOL (也想知道 DURHAM , READING , KENT)

LSE 和BATH 是否比較好?
那 NEWCASTLE , YORK , BRISTOL , DURHAM , READING , KENT..這幾間怎麼排?

另外在英就讀後會留在英國生活 (有居英權) 所以那間大學的就業率比較高?

親愛的家長:

https://www.facebook.com/114265443299489/posts/180912166634816/?d=n

睇下幫唔幫到你?

回覆 lucia6119 的帖子

Accounting 的話,回港執業,有啲大學可以豁免部份卷,呢個要自己一間間大學自己去查。
Business 我覺得只要係「傳統老牌」,都一樣多機會(冇話邊間更優勝)。當然,你能夠擠入 LSE 就另話,畢竟佢 offer rate 低。

呢個時候可以望下邊啲大學 programme 可以有 “with placement”,雖然讀多一年,但 placement 可以幫助日後搵工。

如果真係要排的話(其實都冇乜可以點排,就好似排香港啲中小學咁,只能夠講係「同一批」,但難分高下):

LSE》Bath/Bristol/Durham/York/Newcastle》Reading/Kent (假設大家一樣有/冇 placement)

Durham 值得讀在佢有 college system,同牛津劍橋一樣,係好難得嘅經驗。其他大學都冇。Newcastle 同 Durham 好近,Newcastle 更北,York 南下少少近 Leeds,冬天落雪率非常高。其他都唔多落雪。

報得 LSE,成績一定唔會差,唔洗用呢個 quota 填 Reading 同 Kent,就算到時候真係好鍾意,要叩門而入都唔難。

一般報 Acct/Bus 都會考慮 Warwick 同 Exeter。呢兩間會唔會考慮下?兩間 Business School 都非常出名。

1998Ruby1998 發表於 20-1-27 17:12
1. 請概述孩子目前成績
2. 預計 DSE(assume you‘re local stream)成績
3. 孩子心儀科目/絕對不會有興趣  ...
我都想知,可否PM資料給我?
1. 預計DSE成績:Phy, Chem, Math, M2: 5 or above
2. 心儀科目:Computer Science, Engineering (non-hardware-related)

請問college system 是甚麼

另外謝謝資料..我會再上網看 WARWICK 和 EXETER 的資料..不過我記得
WARWICK 的學費是比較貴的怕負擔比較有壓力

lucia6119 發表於 20-1-29 14:02

請問college system 是甚麼

college system 即係有自己個 “書院”,同一個社可能有讀唔同科目嘅人,有啲似分班,但呢班人會同同你住 hall、食早餐之類。香港嘅 HKU 同 CU 都有書院。係好難得嘅體驗。

Warwick 同 Exeter 的確冇咁輕鬆,朋友讀 Warwick Business,係比較忙但唔係真係咁恐怖。

都係Oxbridge/LSE/Imperial College London就業率好d,我覺得晤好睇employability rate(https://www.theguardian.com/news/datablog/2010/jul/15/employment-statistics-university-graduates),都係睇畢業後人工好d (https://www.telegraph.co.uk/education-and-careers/0/what-highest-paying-degrees-uk-top-graduate-salary-britain/)

我Imperial College London畢業後留英工作幾年的日記:http://bit.ly/2RyPUXS

Hi 1998Ruby1998 ,
由於我兒子在紐西蘭讀書 YR 11開始 , 今年 YR 13
我查了UNIVERSITY LANCASTER The entry requirement for A&F / BM is AAB
The requirement converted to NZ's education system is :  three subjects at level 3 , made up of 14 credits each, in three approved subjects at grades ranging from M (Merit) to E (Excellence)

According to my son's result in Yr 12 , he has 4 electives
Econ 18 credits (M+E)
Physics 19 credits (M+E)
Business 11 credits (M+E)
Maths 12 credits (M+E)

以他在YR 12 的成績是否大約申請 要求AAB 的大學比較穩陣...如果申請 AAA 的有機會嗎?

我唔太熟 NZ 教育,但我覺得可以照報名 2 間 AAA,2 間 AAB,最後一間 ABB。只要唔係 LSE、Imperial 呢啲 offer rate 低嘅大學,通常都會出 offer,但 offer 大機會跟返網上寫嘅門檻一樣,或者高啲。有 5 個名額,唔洗一開始咁保守全填 AAB,有 1、2 間 AAA 畀多個希望同機會自己去搏殺。
假設到時候 touch wood 入唔到 AAB 嘅大學,你可以睇下教育展有冇你填 ABB 嗰間,或者同等級嘅大學。大學 clearing 期間會對收外國學生鬆手啲,始終收貴學費,成績又唔會計落本地成績。留意下各院校係會去邊個機構嘅教育展、門檻等。

THANK YOU!

親愛的家長:

你好! 可否亦pm 我一些大學資料呢?
謝謝

其實我女想要的介紹英國大學的章程,她已在英國讀緊大學了。她要來參考作其他用途(課外活動)。如你們未棄之,可否scan 和PM 我。
之前未有講清楚,請見諒。
‹ 上一主題|下一主題