用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新年流流俾女激親
樓主: sweetapplebb
go

新年流流俾女激親 [複製鏈接]

要自小陪養多的興趣!運動,音樂,閱讀和其他世藝!我女有五六樣課外野可以好花時簡,跟本無時簡打機!

yaijing 發表於 20-1-29 23:33
其實小朋友沉迷打機問題好多父母都經歷緊。 明知禁止打機係冇可能, 但比小孩自由地打更加唔可以。 唯一可 ...
我做法類似,instead of 獎勵,我說是free time, 佢自己決定點用,inc 打機

sweetapplebb 發表於 20-1-26 13:56
日日一起身就要玩手機遊戲,限時間佢玩,够鍾又唔肯俾,最後我警告佢及不情願被沒收。昨日我要沒收手機,唔 ...

試下培養多d興趣

阿女係咪冇其他嗜好,或者係咪個個同學仔都玩,佢要玩先有話題?阿女反應咁激烈,一埋牙就約法三章好難成事。試下你都玩埋一份,叫佢教你玩,有共同話題改善咗緊張關係,又可以了解下個女諗乜,佢地興啲咩,之後都容易傾啲。同時你又介紹下你既嗜好興趣俾佢,或者揾其他活動俾佢試,分散投資,唔使淨係沉迷打機。

古語有云, 為老不尊, 教壞子孫
爸爸日打機夜打機, 如何叫女兒唔打機?

打個比喻, 大人一路食薯片飲汽水食老麥, 一路話食依啲野冇益, 阿女你唔好食
你覺得有冇說服力?

‹ 上一主題|下一主題