用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 因為疫情會取消面試?
樓主: mypineapple
go

因為疫情會取消面試?   [複製鏈接]

雖然一波未平 一波又起,大家正面面對!香港人關關難過關關過!

會取消

因為疫情而取消面試,可能學校只能夠睇成績收生。

回覆樓主:

經過沙士一疫,巿民防疫意識提高,十多年後科技進步,快速測試快咗,比之前沙士攪咗個多月才知乜嘢事好咗,大家頂住,正面面對,各位加油!

Cliokohonda 發表於 20-1-29 23:40
按原定計劃31/3 号自行放榜的話,袋住先的二三線直資學位一樣嘔返出黎……
有幾多個B1BC~2A 肯交學費去啲3 ...

你說得對, 我仔2A, 手持2 線尾直資, 如按原定計劃31/3 号自行放榜而又入到心儀Band 2 校的話, 都可能會放返二線尾直資學位出來,三線個間更一早放了。

1010mum 發表於 20-1-30 10:50
抱歉少少離題。

成日聽到4大女直,請教是哪4間?我知道的,女拔協恩德望,仲有邊間?

聖保祿學校
St. Paul's Convent School

Okok_boy 發表於 20-1-30 03:15
今小六生真係難忘又難過既一年,兩次停課,今次重要無了期,隨時無咗暑假,人都未ready就升中了,唉
...

現在學生是被迫放假留在家,沒有任何活動可參加,如果用暑假來填補,似乎有點不合理。

機會是留給有準備的人

fishballbaby 發表於 20-1-30 13:44
現在學生是被迫放假留在家,沒有任何活動可參加,如果用暑假來填補,似乎有點不合理。
...

我唸好似沙士咁, 暑假延遲放, 不會用全個暑假來填補吧。

chanti 發表於 20-1-30 15:54
我唸好似沙士咁, 暑假延遲放, 不會用全個暑假來填補吧。

係喇!如果無暑假好慘

回覆樓主:

澳門停課(包括補習社)直至另行公佈

https://portal.dsej.gov.mo/webdsejspace/addon/allmain/msgfunc/Msg_funclink_page.jsp?msg_id=74942&

本澳所有大專、非高等教育機構及私立補充教學輔助中心延遲開課至另行公佈

因應新型冠狀病毒疫情持續,為保障學生及教職員工的健康,避免人群聚集,防止疫情進一步蔓延。特區政府宣佈,各高等院校、中、小、幼學校的開課日,以及私立補充教學輔助中心、持續教育機構開始運作的日期,將再向後延遲。正式的復課安排,將於復課前一週作出公佈,冀家長理解相關保障學生健康的措施安排,合力做好防疫工作。

在停課期間,學校應透過各類通訊或互聯網方式進行聯繫和辦公,並在網上向學生佈置及批改作業,重新調整及延後測驗及考試的時間安排,以配合特區政府建議人群不聚集和不流動的整體防疫措施。

就讀本澳高等院校的內地學生及非高等教育的跨境學生,無須來澳上學,並就地進行自我居家觀察,直至復課為止。

特區政府會持續密切關注疫情發展,學校、學生及家長亦須密切留意特區政府發佈的疫情最新信息,做好充足的準備,詳情瀏覽:http://www.ssm.gov.mo/PreventWuhanInfection。

如有任何疑問,可致電澳門衛生局傳染病熱線28700800查詢。

編號 : 74942 | 更新日期:2020-01-30

Poyau 發表於 20-1-30 13:31
聖保祿學校
St. Paul's Convent School

請問這四大女直是點排位?

ShatinLi 發表於 20-1-30 16:43
請問這四大女直是點排位?

DSE成績 女拔為首 其餘三間相約

DGS一定係首位,都多人講HY高過GH,但SPCS就不知是排在什麼位!

如果政府點都安排呈三而令所有時間遲,冇暑假,我願意
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

ShatinLi 發表於 20-1-30 18:19
DGS一定係首位,都多人講HY高過GH,但SPCS就不知是排在什麼位!

但GH近幾年出過2次女狀元,協恩好似一次?有錯請更正

PINK2007 發表於 20-1-30 18:56
如果政府點都安排呈三而令所有時間遲,冇暑假,我願意

有人制,當然亦有人唔制。我小朋友講明唔制

nillnill 發表於 20-1-30 20:37
有人制,當然亦有人唔制。我小朋友講明唔制

甘我估都系取消呈三多過冇暑假
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

我覺得唔會無暑假,因為老師都要放年假,停課期間老師無放假的

各級預備新學年需時,所以無可能冇暑假
‹ 上一主題|下一主題