用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道vs真道
go

宣道vs真道

女兒活泼,記性好,細心,有主見,亦可以坐定定學習,喜歡畫畫,音樂亦可以,但自信心不足,同唔熟嘅人講野或者叫佢表演會好細聲,我們暫時打算在這兩間選擇,兩間感覺好似好唔同,應該點揀?

當年我兒子也有這二個offer,我自己喜歡傳統學校,所以選了宣道。

gigiwin888 發表於 20-1-24 23:03
當年我兒子也有這二個offer,我自己喜歡傳統學校,所以選了宣道。

不好意思請問宣道是不是一定要學一種鋼琴以外的樂器?學費包不包樂器的?每月的開支是多少?功課多嗎?會不會好谷呢?

一定是宣道。

asonlyasone 發表於 20-1-25 06:04
不好意思請問宣道是不是一定要學一種鋼琴以外的樂器?學費包不包樂器的?每月的開支是多少?功課多嗎?會 ...

不是學二樣學器嗎?

不好意思請問宣道是不是一定要學一種鋼琴以外的樂器?學費包不包樂器的?每月的開支是多少?功課多嗎?會 ...

見以下分享 要學鋼琴以外的樂器

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3811839

不一定學樂器,有同學只唱聲樂,但絕大部份一定學樂器,因為有非常好的樂團,鋼琴不計

nyip 發表於 20-1-25 10:51
不是學二樣學器嗎?

不是啦

回覆樓主:

宣道學術強 過9成升B1中學
真道一條龍 只讀11年 課程亦緊密
既然都係要努力 考慮宣道

回覆樓主:

宣道

Vote for 宣道~

asonlyasone 發表於 20-1-24 06:23
女兒活泼,記性好,細心,有主見,亦可以坐定定學習,喜歡畫畫,音樂亦可以,但自信心不足,同唔熟嘅人講野 ...

坐得定,記性好的小朋友,應該學習能力不錯。
揀宣道,能更上一層樓
自信心,越大會越好,不用太擔心

如果真係好怕呈分試,唔介意 11 年谷 12 年嘅課程,真道(留意:1. IB 唔係人人有份,大部份都係考返 DSE,請查閱真道 IB 同 DSE 表現 2. 好多傳統學校讀 12 年都覺得唔夠用,要補課)

如果鍾意傳統學校,想中學入傳統名校,宣道。(留意:1. 宣道升中實力強+校網大利升中,考頭 80% 必入 Band 1。2. 為升中,學校一定唔會輕鬆,呢樣其他冇龍學校亦一樣 3. 可去校網查閱宣道過往升中表現)

1998Ruby1998 發表於 20-1-27 17:09
如果真係好怕呈分試,唔介意 11 年谷 12 年嘅課程,真道(留意:1. IB 唔係人人有份,大部份都係考返 DSE, ...

真道2019年IB 44人 DSE 105人 30:70