用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

除左樓主分享,其他家長留言都令人有反意~謝謝樓主

YolandaTam 發表於 22-5-5 15:28
今日收到科大 RMBI 面試通知 ,正式邁向新階段。
HKUST RMBI 曾經係神科,爭住讀

你好呀,恭喜你女女!

唔介意想問下?小女都有呢間中學offer, 收到通知心儀自行地區b1都收左,佢學校老師力推我要直資,話可以擴濶眼界,又多活動體驗,但係又講唔到具體內容係點樣?所以都正在考慮中,因我地係跨區!路程大約都要1小時。

樓主,祝女女一切順利!謝謝你一直的分享!

AJ0000 發表於 22-5-7 07:55
你好呀,恭喜你女女!

唔介意想問下?小女都有呢間中學offer, 收到通知心儀自行地區b1都收左,佢學校老師 ...

我諗你決定前可以考慮以下幾項:
1)年輕人想向文科定理科發展?學校 Chem比較好,Bio 唔穩定,Phy少人揀,其他科 5 率都係四成左右。
如果想讀理科,年輕人抗壓能力如何?受得住鬧嗎?理科壓力好大。
高中有相當部分老師好傳統,仲係用鬧同迫嚟 manage 學生,精英組被鬧得勁,普通組反而冇咁犀利。
2)年輕人想玩邊啲課外活動?學校出名嘅有籃球、曲棍球、田徑、越野、游泳、合唱團、辯論隊同劇社。
3)你俾到幾多支援佢?想成績過得去,同學要備課先去上堂。教淺考極深,除非係天才,否則最好屋企有人問或補習。
4)年輕人係唔係自動波?學校初中嗰幾年好自由,功課唔多,好靠同學自律;但到高中如果讀 Phy Chem Bio Econ Geog 呢啲科,功課小測突然暴增,加上學校久唔久會冒出啲又急又煩瑣嘅功課,如果同學初中舒服慣會覺得難以適應。

恭喜樓主女,也謝謝樓主的無私分享,雖然不是同一間學校,也都獲益匪淺!

YolandaTam 發表於 22-5-7 11:28
1)年輕人想向文科定理科發展?學校 Chem比較好,Bio 唔穩定,Phy少人揀 ...

衷心多謝你詳細嘅分享
令我考慮嘅方向清晰左好多!

AJ0000 發表於 22-5-7 14:08
衷心多謝你詳細嘅分享
令我考慮嘅方向清晰左好多!
尼位樓主係爲數不多的名校真心分享過程及心得體會的家長.最重要.係好多中肯的評價而極少空汎的主觀贊譽.

medicine 發表於 22-5-7 18:24
尼位樓主係爲數不多的名校真心分享過程及心得體會的家長.最重要.係好多中肯的評價而極少空汎的主觀贊譽. ...

JM 你客氣啦
呢間學校咁多 fans, 唔使我讚埋一份啦⋯⋯
只希望大家選校前考慮清楚,自己想要咩,又可以付出咩,咁先至比較大機會入到適合自己嘅學校。

祝囡囡得償所願!

Bluegene 發表於 22-5-5 13:38
我諗起我中學啲 physics老師,個個好叻,仲出書。老師覺得自己叻,一定教書叻,聽唔明係你的問題,唔係老 ...
阿囡physics 老師又係出書,我特登去買,不過出卷又另一回事

YolandaTam 發表於 22-5-4 22:27
數學及 M2:真係無諗過仲深過 2020!Compulsory Paper 1 第19題難到飛起,年輕人用咗成個鐘頭去「招呼」呢題 ...
我就多得阿囡間學校數學考得深同時又考埋速度,佢會趁初中花多些時間備課,尤其今年中三,做多咗唔同題型的數,打好底,有信心修埋M數。

bbc2018 發表於 22-5-8 12:11
阿囡physics 老師又係出書,我特登去買,不過出卷又另一回事

老師的心思若果不是放在自己的學生,不是用在學校的教材考材,而是用在出書,則不敢恭維。

YolandaTam 發表於 22-5-7 11:28
1)年輕人想向文科定理科發展?學校 Chem比較好,Bio 唔穩定,Phy少人揀 ...

我女精英組冇見到任何人被人勁鬧,相信係個別老師的手法。
只鬧學生而唔幫學生找出問題不是有效的方法去做negative feedback,我覺得老師要識正向教育。negative feedback 係機器可以有效,但對人就唔一定有用。

請教樓主:1.年輕人學校高中選科是否只計要選科目的成績?還是再計埋英文和數學的成績,例如想揀chem,是否只看chem的成績排名?還是再睇埋英數,只係睇既比重少D?

因我女本身在荃灣ban1中學讀f1,考全級頭幾名,想轉去年輕人中學讀,但她英文成績一般,怕轉了到高中揀唔倒想讀既科(如果要計埋英文),依家心大心細。

Fluffy9623 發表於 22-5-9 12:40
請教樓主:1.年輕人學校高中選科是否只計要選科目的成績?還是再計埋英文和數學的成績,例如想揀chem,是否 ...

校方有條公式,係用中三 英 數 phy chem bio 加權計出一個 Sciences 名次,一般要 80名內先至揀到 Chem 。

Oh!咁競爭都幾大!咁咪好多人都揀唔倒熱門既chem?如果太多人揀唔倒,校方會否開多班應付所需?
‹ 上一主題|下一主題