用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 20-1-23 22:56
6) 唔好大安旨意以為只要上堂認真聽,做齊功課就一定應付到測考。呢啲學校,尤其運動叻嗰幾間,每學期總有 ...
其實應該咁分班:
E : 玩eca的
C : 想上堂的
G: give up 的

YolandaTam    發表於 20-1-28 18:09

回覆 1998Ruby1998 的帖子

Thanks, 看來中三選科真係唔容易的。

YolandaTam 發表於 20-1-23 18:45
對於自己中三讀嘅「副科」,年輕人分咗以下幾類:
1) 事半功倍 - phy chem econ  history
2) 努力同結果成正 ...

我家的年輕人的特性又唔同......
見好多人在EK說bio串生字好痛苦, 但我仔讀bio是不需要經過串字的階段, 看多幾次已能記住那些terms, 而Chem 亦好容易上手, 所以很早我已認定他是 bio/chem 人, 只是第三個X 是 phy or econ 就有點舉旗不定,.....

我先給他試econ, 他能掌握, 但發覺很多topics 例如 opportunity cost 頗主觀, 例如看一套好戲同看一套爛戲的opportunity cost 有否分別?

後來給他試 phy’ 的 force & motion , 發覺他對相對難的 circular motion 都能掌握得好,所以最後決定選 phy....

回覆樓主:

7) 直資,即使係平民直資,大體上同學家境係中產,追 iPhone 新款,每個月花接近四位數字追韓星不乏其人。凡夫俗子,要清楚自己為咩入呢間學校,預期得到咩,努力向目標邁進先至抵受得住誘惑。

回覆樓主:

8) 對年輕人嚟講初中呢三年轉變好大。入中學嗰陣中文算好,數學中下,打算讀歷史系(偏向中史)。完成中三後竟然揀好要數學嘅 phy chem econ M2!

IloveJJ 發表於 20-1-24 11:21
唔溫書都8x分好厲害,歷史唔係要背既咩?點解可以唔駛溫書?
我都要留意下先。
暫時見我仔讀Geography 好 ...

有睇課外書,有預習,老師出題考分析,要背誦嘅唔算多。
Geog 就真係唔知點解嘞,我哋中二開始教嘅係 dynamic earth (包括各種石,火山同地震嘅形成) 同 tropical rain forest.
年輕人有 d fd 係文人,都跟得好辛苦。
(我自己更加係白痴,連地圖都唔識睇,當年行山揾路線,睇等高線全靠人,我喺後面跟住行咋 )

小鹿揀學校 發表於 20-1-24 09:30
見好多人在EK說bio串生字好痛苦, 但我仔讀bio是不需要經過串字的階段, 看 ...

我女話bio佢串生字唔痛苦,背野亦預左,但付出同收穫唔成正比,phy chem bio 3科, bio温習最花時間,但成績次次5x%, 幾大挫敗感。 佢想drop bio

小鹿揀學校 發表於 20-1-24 09:30
見好多人在EK說bio串生字好痛苦, 但我仔讀bio是不需要經過串字的階段, 看 ...

經過6年小學中英文默書洗禮 ,我仔唔怕串字,但佢話bio唔係個個TOPIC都要背,例如:之前教既DNA, 係唔曬背書既,明左就好有趣,佢非常中意,BIO難在讀既範圍太廣,背曬書唔等於識曬書,如果唔識得融匯貫通,考試難取高分,成本效益問題,EK人棄BIO。

gracelam 發表於 20-1-24 11:28

佢想drop bio
但冇咗 bio 對報一些半神科如 理工三寶、言語治療 會好蝕章呢!

小鹿揀學校 發表於 20-1-24 12:38
但冇咗 bio 對報一些半神科如 理工三寶、言語治療 會好蝕章呢!

冇錯係,我有解釋佢知,佢都明,所以睇埋中四下學期。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我仔唔怕串字,但佢話bio唔係個個TOPIC都要背,例如:之前教既DNA, 係唔曬背書既,明左就好有趣
Bio 初中教的 DNA 好似有點粗疏,若配合 chem 的 amino group, hydrogen bond, protein/lipid structure 一齊讀會睇到個 full picture....
所以先賢phy/chem/bio 一個 bundle 咁讀是有其好處呢

小鹿揀學校 發表於 20-1-24 12:48
Bio 初中教的 DNA 好似有點粗疏,若配合 chem 的 amino group, hydrogen bond, protein/lipid structure 一 ...

真係好睇人。我家兩位數痴都係對 bio 一竅不通 。大嗰個當年會考低空擦過,中六即揀 maths group;細嗰個,直情天生抗拒,連初中bio都讀極都入唔到腦,佢話好慶幸高中可以唔讀,否則合格都成問題。

YolandaTam 發表於 20-1-24 13:18

真係好睇人。我家兩位數痴都係對 bio 一竅不通 :igiveup ...
年輕人按自己的特質和興趣去努力, 定會有自己的一番天地呢!

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-1-23 23:07

阿大講明一定收Eng Lit,點算
Eng Lit, 中或西史, Geog 都係我禁止我囡讀既科, 會癲架

Arabellahk    發表於 20-1-26 00:45
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

IloveJJ 發表於 20-1-24 14:15
如果是Bio/Chem人,大學報什麼系會比較著數呢?

医丶護丶xx治療方面 收生 weighting 較高分較著數

miriam 發表於 20-1-24 14:44
Eng Lit, 中或西史, Geog 都係我禁止我囡讀既科, 會癲架

但geography阿女明顯hea溫都班頭高分數(S1,級top10%),英文一樣,GE級最高個幾個,今次考試英作全級最高(如冇收錯風)
所以 幾肯定會修geography。

Eng Lit反而想知 要去到乜嘢英文程度
先適合修,阿女寫野冇問題,唔知佢校內ok,但去到全港又係咩level?!

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-1-24 14:58

但geography阿女明顯hea溫都班頭高分數(S1,級top10%), ...
我囡 Geog 無乜點溫都好高分架, 佢應該都問過 senior form 學姐.........最後唔揀, 好多野要做之外, 仲要戶外考察, 去完仲要做 project 一大堆野, 聽到都想死.

Eng Lit 學校無開呢科, 中國文學都唔夠人開班, 我同我囡講想手殘就揀

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題