用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-12-22 17:08
點解嘥呀?

始終覺得佢比較啱讀純理科,特別係數學或化學。

回覆樓主:

回覆 pigpigmami9488 的帖子

請問你去邊個國家讀高中?英文會唔會追得比較辛苦?好替你高興在外國入讀心儀科,並揾到自己有興趣的事業。

回覆樓主:

回覆樓主:

請為年輕人集氣!
佢焦慮症發作,考試表現失準其次, 而家放假我掹佢出街、喺屋企食緊飯個腦不停諗數學事大!

YolandaTam 發表於 20-12-31 14:54
請為年輕人集氣!
佢焦慮症發作,考試表現失準其次, 而家放假我掹佢出街、喺屋企食緊飯個腦不停諗數學事大 ...

焦慮症>> 之前有無? 快快睇E生. 捉佢去行下山跑下步..唔好計數

請為年輕人集氣!
佢焦慮症發作,考試表現失準其次, 而家放假我掹佢出街、喺屋企食緊飯個腦不停諗數學事大 ...
年輕人可能荷爾蒙作怪,情緒波動大。我覺得以你女性格,如果唔係自己解到困擾佢的問題,唔會放棄。

所以,加油,休息下再來過,一定成功!

cafeva 發表於 20-12-31 15:37
焦慮症>> 之前有無? 快快睇E生. 捉佢去行下山跑下步..唔好計數

多謝你。
佢小學已經有焦慮症,當時醫生話佢太細個唔開藥。冇發作好多年,估唔到又嚟料。
佢一路有運動,不過可能因為疫情困喺屋企太耐,情緒有問題。
佢體能好差,行唔到山,城門水塘咁易都唔掂 我自己都好多年無行,等我物色吓有冇啲再易啲嘅先

b3410 發表於 20-12-31 15:44
年輕人可能荷爾蒙作怪,情緒波動大。我覺得以你女性格,如果唔係自己解到困擾佢的問題,唔會放棄。

所以, ...

可能真係荷爾蒙,佢呢幾日 M。
佢昨日朝早突然企喺度望住窗口發呆,我覺得出奇,問佢乜事,佢同我講話佢好 sad (沮喪)。
之後我掹佢出街逛,佢話一路死 loop 住諗讀書嘅嘢:一時係 phy, 一時係 chem, 最多係數
今日我又掹佢出街陪我買料今晚火鍋,佢好似好返少少。

giver    發表於 20-12-31 16:37

YolandaTam 發表於 20-12-31 16:34
佢昨日朝早突然企喺度望住窗口發呆,我覺得出奇,問佢乜事,佢同我講話佢好 ...
佢哋年齡階段的經典情緒波動有你在,一位理解佢,默默支持佢,又可以忍住唔囉嗦的偉大媽媽,佢真係好幸福!

b3410 發表於 20-12-31 17:04
佢哋年齡階段的經典情緒波動有你在,一位理解佢,默默支持佢,又可以忍住唔囉嗦的偉大媽媽,佢真係 ...

多謝你支持開解
我唔囉嗦佢,因為想當年家母都唔囉嗦我,亦任我通街逛,只要返屋企瞓就得,好信任我。

請為年輕人集氣!
佢焦慮症發作,考試表現失準其次, 而家放假我掹佢出街、喺屋企食緊飯個腦不停諗數學事大!
切切記念

小時了了 發表於 20-12-31 17:46
切切記念

多謝 jm
你同令嬡都加油呀!

回覆 YolandaTam 的帖子

年青人有無樂器玩開自娛例如結他、小提琴之類....願年青人能休息吓,讓腦袋留白放空吓

小時了了 發表於 20-12-31 17:51
回覆 YolandaTam 的帖子

年青人有無樂器玩開自娛例如結他、小提琴之類....願年青人能休息吓,讓腦袋留白放 ...

多謝你。玩樂器係非常好嘅紓緩壓力方法,我幾十歲人屋企都有個數碼鋼琴,苦悶嗰陣彈吓,即使甩甩咳咳,自 high 吓都好開心。
學樂器對佢嚟講係痛苦嘅經歷:佢對音樂同藝術全無興趣,只為應付學校學過幾年小提琴,其實我認為佢拉得幾好,亦日日練琴,但老師見佢唔考琴就 hea佢,又唔講明有咩問題就叫佢再練,結果中學一忙佢就停。
我昨日無計可施之下都問過佢:有冇諗過拎返起小提琴玩吓,佢耍手零頭。
唉,其實我好喜歡藝術同手工,如果佢有興趣,我十分樂意陪太子讀書,屋企亦有大量顏料畫冊手工材料。可惜⋯⋯

YolandaTam 發表於 20-12-31 16:34
佢昨日朝早突然企喺度望住窗口發呆,我覺得出奇,問佢乜事,佢同我講話佢好 ...

趁假期同佢出外食下野,買下野
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-12-31 21:57
趁假期同佢出外食下野,買下野

Yes Madam!
Happy New Year!

年青人喜歡看電影/劇嗎?搵套輕鬆喜劇俾個腦放鬆下

popochiny 發表於 20-12-31 23:00
年青人喜歡看電影/劇嗎?搵套輕鬆喜劇俾個腦放鬆下

多謝 佢鍾意內地仙俠/古裝正劇,唔知點解唔睇時裝。
喜劇,佢只睇tbb電視劇<老表>系列。
佢話開騰訊視頻 account 喎,佢都好努力自救,希望得啦!
‹ 上一主題|下一主題