用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-7-18 10:00
個邊有POST好多人大大力推崇,你係用家係度潑冷水

理想很美麗,現實很骨感   
就係因為咁,啲人先至 tough and strong...
因為好多嘢要自己搞掂

cafeva 發表於 20-7-18 10:09
點神法?如果唔駛點教都識成績唔會差左

啲人唔駛點教都識係因為
1) 問父母 (好似我家年輕人咁)
2) 跟補習老師學定
停課咁耐,2) 靠網上補習,功效打晒折扣。
你明㗎啦,一樣米養百樣人,有啲人咁大個都要人督住先會做功課同讀書,一轉網上咪 有時佢哋唔係故意拖功課,係真係唔識點做。

YolandaTam 發表於 20-7-18 10:34
啲人唔駛點教都識係因為
1) 問父母 (好似我家年輕人咁)
2) 跟補習老師學定
仲以為多數自學添... 原来都係要督住。仲唔可以靠學校老师...救命呀

YolandaTam 發表於 20-7-18 10:28
數學,一向係學校弱項  
我覺得佢哋學校理科方面係傳統催谷型,同學要明咗 concept 先至上堂。我 ...
明咗 concept 先至上堂===> 擺明教叻學生, 講埋攞分位, 似增潤多啲, 上左呢條船, 冇計,學生及家長就要自己再諗辦法囉.

理科方面係傳統催谷型, 又好似適合女校, 除左尖子外,理科要取高分, 都係要操.

啲人唔駛點教都識係因為
我仔都好唔中意網上教學, 佢話唔係聽唔明, 覺得好悶, 網上交功課煩,冇動力聽, 效果就冇咁好.

October. 發表於 20-7-18 10:46
明咗 concept 先至上堂===> 擺明教叻學生, 講埋攞分位, 似增潤多啲, 上左呢條船, 冇計,學生及家長就要自己 ...

我家年輕人認為學校教學可取代大班補習。
要跟得上,一係本身叻(極少),一係揾人教定。

YolandaTam 發表於 20-7-18 11:03
...
Thanks. 好有用!

YolandaTam 發表於 20-7-17 19:47
喺冇返幾多日學嘅情況下過咗中四。
今年年輕人算交咗張唔錯嘅成績表。上學期係班第二。下學期數學物理同化 ...
上學期已經班二,下學期再進步,真係叻叻。
你哋phy, Chem開2班?

October. 發表於 20-7-18 10:56
我仔都好唔中意網上教學, 佢話唔係聽唔明, 覺得好悶, 網上交功課煩,冇動力聽, 效果就冇咁好.
...

係..... 有時上上下,仲睇到佢明顯分咗神,但無辦法,要適應呢個環境轉變

October. 發表於 20-7-18 10:56
...

同意同意,仔停課咁耐 zoom足咁耐,  佢都話其實咁上係好悶,同埋冇教得咁全面。 不過睇得出學校老師係好用心嘅,我好欣賞㗎。

YolandaTam 發表於 20-7-18 11:03
...

文科都會有咁嘅情況嗎?聽聞Geog 都係你地學校出色嘅一科,都需要搵人教定嗎?

啲人唔駛點教都識係因為

香港教育就係咁

bbc2018 發表於 20-7-18 11:13
上學期已經班二,下學期再進步,真係叻叻。
你哋phy, Chem開2班?

我估排名未必會進,因為考得呢啲位嘅人都係緊張成績,第一嗰位都可能進步㗎。
我哋 phy 一組, chem 兩組。

gigayan 發表於 20-7-18 11:24
文科都會有咁嘅情況嗎?聽聞Geog 都係你地學校出色嘅一科,都需要搵人教定嗎?
...

文科嘅煩惱係冇乜人揀,EngLit 得不足廿人揀,兩科史都係,每組25人有七八個係揀唔到其他科俾校方塞入去。
Geog應該都係催谷型,上文提及年輕人有戰友讀呢科,忙到不得了,一個聖誕假有十幾段片要睇。不過呢科,肯記嘢嘅話唔會太差啩,啲人通常係 map reading 出事。

gigayan 發表於 20-7-18 11:18
係..... 有時上上下,仲睇到佢明顯分咗神,但無辦法,要適應呢個環境轉變
...
好靠自律,我地中5, 今年冇乜返過學, 低子弱既學生影響仲大, 慘!

S-Kwok 發表於 20-7-18 11:19
同意同意,仔停課咁耐 zoom足咁耐,  佢都話其實咁上係好悶,同埋冇教得咁全面。 不過睇得出學校老師係好用 ...
係呀,師生互動得冇咁好, 氣氛冇咁好,學gigayan話齋上上下堂,容易分神。。

啲人唔駛點教都識係因為

所以話放唔放手,睇你讀邊類型學校。學校跟得貼些,考試比較直接些,就比較容易應付,如果學校教學形式是比較要你行先一步,學校只係輔助形式,家長就要自己跟下或外判,才能考得好,得到學校比較好的資源。
最緊要清楚學校邊類型教學方法或者想成績去到甚麼level.

cafeva 發表於 20-7-18 10:42
仲以為多數自學添... 原来都係要督住。仲唔可以靠學校老师...救命呀
其實亦好睇邊科,如PHY, 理解需要多些的,自學方面一定難過Bio唔少。
同時自學亦要有好的教材,單靠基本教科書是唔足夠,要有更好的參考書,要有學校,其他名校,公開試考卷,測試自己實力,因為自學會令人迷失,以為讀咗是識咗

自學是同時要自律和有目標。

cafeva    發表於 20-7-18 16:01

October. 發表於 20-7-18 12:14
好靠自律,我地中5, 今年冇乜返過學, 低子弱既學生影響仲大, 慘!

中五..... 真係影響好大..... 暑假學校會網上補課嗎?

YolandaTam 發表於 20-7-18 11:41
文科嘅煩惱係冇乜人揀,EngLit 得不足廿人揀,兩科史都係,每組25人有七八個係揀唔到其他科俾校方塞入去。 ...

記得簡介會時,展示個份Geog功課,完全是一流制作 所以呢科應該真係幾花時間
‹ 上一主題|下一主題