用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-6-10 16:50
可能依家年輕人之間就係咁溝通
我見阿女同老師email/whatsapp 交流都係惡形惡狀,鬥邊個更加mean... ...

如果係咁,阿女 phy 老師真心潮, 佢係中年男士。

b3410    發表於 20-6-11 08:27

回覆 YolandaTam 的帖子

記得以前中年阿 Sir 對住我開口就係「你個死仔」,另一個阿 Sir 就係「你個頭同一個 perfect sphere 一樣」

當年我個physics老師,佢自己好有料,唔記得佢係數學系/物理系博士,兩年高中佢每次都係揸住支粉筆就嚟上堂,沒有notes,沒有揭開過本書,一上堂就好似自己一個楝篤笑表演咁,兩班佢教嘅同學大家約埋現代見......

gigayan 發表於 20-6-11 00:56
當年我個physics老師,佢自己好有料,唔記得佢係數學系/物理系博士,兩年高中佢每次都係揸住支粉筆就嚟上堂 ...

當年我個physics老師溫文爾雅,我覺得佢應該教中史之類,上堂我都唔係太明,要自己買參考書,睇past paper 研究。佢多年之後做咗勁校校長,好唔簡單!

bbc2018 發表於 20-6-11 07:08
當年我個physics老師溫文爾雅,我覺得佢應該教中史之類,上堂我都唔係太明,要自己買參考書,睇past paper ...

我呢位老師,最近發現原來佢有教HKAGE課程...... 我覺得佢教資優課程完全合適

當年佢應該都當我地兩班係資優小朋友

gigayan 發表於 20-6-11 09:38
我呢位老師,最近發現原來佢有教HKAGE課程...... 我覺得佢教資優課程完全合適

當年佢應該都當我地 ...

現時老師,比較勤力。以前更加靠自己。

bbc2018 發表於 20-6-11 09:56
現時老師,比較勤力。以前更加靠自己。

咁老師都需要upgrade自己嘅,與時並進

gigayan 發表於 20-6-11 10:13
咁老師都需要upgrade自己嘅,與時並進

佢哋要交數。我間母校三大入學率接近6成,網站大公開。
我覺得老師壓力大過學生。

1998Ruby1998 發表於 20-1-24 16:52
回覆 kirstyau 的帖子

一大「謬誤」,Eng Lit 唔係睇英文程度,唔係睇寫作有幾高分。只係英文好對你冇咁痛 ...

讀得文學其實要睇個人平時是否群書博覽,更要有自己見解而對文章、作者寫作時的心態做到全面分析,當然最好加埋自己的獨特見解就如虎添翼!

gracelam 發表於 20-1-24 18:17
係呀,我女宜家測考中文各科都寫簡體字。

學校可以接受簡體字作答?

POWAHBB 發表於 20-6-24 08:55

可以呀!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

而且還可以繁簡並用

我們學校都可以繁簡並用,最緊要寫得夠快,今日中文考試好多人都做唔切呢~

gigayan 發表於 20-6-24 11:10
我們學校都可以繁簡並用,最緊要寫得夠快,今日中文考試好多人都做唔切呢~
...

唉!我咪問阿大係咪有人做唔切,佢答:我點知人哋啫!正常考完散都會講下丫嘛

唔係不嬲可以?我就係中学时抄筆記到考会考都係繁简並用到今日今日都甩唔到个坏習慣。

little_yolky 發表於 20-6-24 23:05
唉!我咪問阿大係咪有人做唔切,佢答:我點知人哋啫!正常考完散都會講下丫嘛
...

阿女話....其實做晒未必高分d,因為可能寫咗d無用嘅嘢落去,相反可能做唔晒因為精挑細選咁寫答案,每寫落去都有分,所以高分d.... 開始識玩

gigayan 發表於 20-6-25 10:01
阿女話....其實做晒未必高分d,因為可能寫咗d無用嘅嘢落去,相反可能做唔晒因為精挑細選咁寫答案,每寫落 ...
細女呀~中-时第-次考History, 寫得太慢,有11分(out of幾多就唔記得,中学既卷好奇怪,份卷唔係100分滿分)無时间答……好彩答左果尐ok都及格,痛定思痛就練出摩打手,所以中-时跌下其实並唔係咩坏事,以後有五年fine tune自己。

Yanamami 發表於 20-6-25 10:06
細女呀~中-时第-次考History, 寫得太慢,有11分(out of幾多就唔記得,中学既卷好奇怪,份卷唔係100分滿分 ...

阿女話宜家要開始練定快而唔錯嘅寫字手法...... 仲有考試前請媽媽按摩右手

佢地考試係同其他form隔行坐,佢話昨日見姐姐考maths,最後15分鐘仲有幾頁未做,佢都戥姐姐緊張,佢話立即腦補如果發生自己身上,應該點應對....

gigayan 發表於 20-6-25 10:13
阿女話宜家要開始練定快而唔錯嘅寫字手法...... 仲有考試前請媽媽按摩右手

佢地考試係同其他for ...
数真係要多做不同題型,做一睇完立即知点敵……記得小四時阿女班主任講过要快而準,-花時間慢慢諗就危。同係屋企做功課个氣氛好唔同,毫無压逼感。

gigayan 發表於 20-6-25 10:01
阿女話....其實做晒未必高分d,因為可能寫咗d無用嘅嘢落去,相反可能做唔晒因為精挑細選咁寫答案,每寫落 ...

正常呢個情況唔多既,大部分情況都係唔識,諗耐咗,搞到唔夠時間
‹ 上一主題|下一主題