用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

planetearth 發表於 20-1-28 13:52
我仔有同學6年班已完成中數數學課程. 資優生, 加上父母額外教. 學霸. (國內精英). 可能未必科科gam勁, 但有 ...
我地所謂学霸,係科科劲,唔係单独某科劲吖~唔係我女Geog,中史都好好,但唔可以就禁就叫学霸。你仔同学極其量叫数学神童。

Yanamami 發表於 20-1-28 16:56
我地所謂学霸,係科科劲,唔係单独某科劲吖~唔係我女Geog,中史都好好,但唔可以就禁就叫学霸。你仔同学極 ...
個同學科科勁,中、英都勁,數學特別勁(數學易train),每間學校都有三幾個學霸。神校當然特別多。

planetearth 發表於 20-1-28 17:32
個同學科科勁,中、英都勁,數學特別勁(數學易train),每間學校都有三幾個學霸。神校當然特別多。 ...

我仔學校都係3,4個學霸,輪流排名,年年呢幾位同學。

同埋發現一個現像,唔係TOP 校,級1-4幾高分下,TOP 10既分數已經有段距離了。

planetearth 發表於 20-1-28 17:32
個同學科科勁,中、英都勁,數學特別勁(數學易train),每間學校都有三幾個學霸。神校當然特別多。 ...
吔~我搭錯線!我講紧中学,你原來講小学~

Yanamami 發表於 20-1-28 18:06
吔~我搭錯線!我講紧中学,你原來講小学~
我都系講緊中學。中學同小學無大分別。好多勁人都可以提早三兩年 學曬啲嘢,所以 讀得輕鬆啲。 好似唔使讀咁因為已經識曬啦。

確確實實我地都系 屬於凡夫俗子你的 講得好貼地!

回覆 Yanamami 的帖子

我都係得一兩科叻,有排都唔到我封自己學霸,學渣就有我份。
身邊嗰幾個學霸真係科科高分。最勁嗰個,臨考試嗰晚溫兩野就可以超高分。高中嗰陣,中文閱讀卷同作文卷 7 字、數學、LS 起碼 8 字、BAFS 滿分、Econ 9 字、Chem 、M1 起碼 8 字。學校有 class top 同 form top 書券,一張書券 100 蚊,佢一次考試起碼有 10 張。我只得英文一科係可以高分過佢。證書、書券多到一張檯擺唔曬,擺埋過我呢個隔離位。

之後佢仲講一句「BAFS 唔洗操咁多,臨考操 2 題就可以喇」。真係全班都無語。

同溏心風暴 3 歌詞一樣「完美得太離地」。

小鹿揀學校 發表於 20-1-24 12:38
但冇咗 bio 對報一些半神科如 理工三寶、言語治療 會好蝕章呢!

剛剛回覆隔離個po, 順便係埋呢度補充一下…
.
bio weighting :
放射治療 X 10
物理治療 X 10
職業治療 X 10

言語治療更要求一定要有 bio...

October.    發表於 20-1-28 21:37

1998Ruby1998 發表於 20-1-28 20:50
回覆 Yanamami 的帖子

我都係得一兩科叻,有排都唔到我封自己學霸,學渣就有我份。
科科勁的學霸真係好叻,應該無論在資質,還是學習方法上都有過人之處。

YolandaTam 發表於 20-1-26 18:07
physics, 估唔到會成為弱科。老師好鍾意因小小事好惡咁鬧晒全班,大夥兒怨聲載道。次次小測至少3份1人唔合 ...
老師的影響真係唔可以睇小。只有一位phy老師,又咁惡,真係陰公!我女之前LS可以考考好高分,A至A+。結果今年LS老師教的好差,佢完全follow唔到,只考到勉強合格。
初初派成績好興奮,幾科理科都考的好好,數學幾乎滿分

結果一出LS,總分勁跌

不過好處就係, 阿女之前一直話自己係文科人,依家開始諗可能自己都係個理科人

YolandaTam 發表於 20-1-26 18:07
physics, 估唔到會成為弱科。老師好鍾意因小小事好惡咁鬧晒全班,大夥兒怨聲載道。次次小測至少3份1人唔合 ...

但你女學校physics 5+係100%...估唔到...

我細女都算你女小師妹,佢讀緊k1, 暫時覺得學校好好,多謝你嘅分享呀!

karllambb 發表於 20-1-29 15:43
但你女學校physics 5+係100%...估唔到...

我細女都算你女小師妹,佢讀緊k1, 暫時覺得學校好好,多謝你嘅 ...

內部傳緊老師有去意 ,如果真係走,可能老師已對學校十分不滿。

YolandaTam 發表於 20-1-29 17:18
內部傳緊老師有去意  ,如果真係走,可能老師已對學校十分不滿。
...

Oh..不過你女學校真係phy Chem bio都好勁,學校教法應該有一套!

回覆樓主:

phy 我唔敢評論,出去補嘅人太多。但 chem bio 筆記都 ,有出書㗎。

del....

kirstyau 發表於 20-1-25 00:04
好恐怖下喎!睇黎黎緊一年要落下藥叫阿女唔好選Eng Lit。

參考吓MCS和MSS兩間小學已經讀緊EngLit嘅小學,可能有一定參考價值,似乎,唔多人揀EngLit ~~~

回覆 mcl203 的帖子

認得出 16 年有個 MCS 女仔起碼唔同卷各有一題攞 Level 1 (三份 Paper,2 份應考,每份 3 題)。雖然話可能都係極端例子,但呢個女仔十有八九係小學部上去,比其他考生讀多左幾年,應該拿捏得好啲。跟何況相信揀得 Eng Lit 又堅持到讀足三年,英文都唔係差。

難得既好媽媽!樓主個女讀 M2 happy 嗎?  讀 Physics 要先理解,與 讀 maths 既方法有不同,看多書及見多D問題,會容易過關,爸是會考天オ,還有很多時間,應沒問題的,祝你女做 DSE 狀元!

kinchung 發表於 20-2-6 10:32
難得既好媽媽!樓主個女讀 M2 happy 嗎?  讀 Physics 要先理解,與 讀 maths 既方法有不同,看多書及見多D ...

多謝鼓勵。
佢讀 M2 超開心(emoji)
Phy 嗰度,十分同意理解嘅重要(我當年一秒都冇明過,點努力都連中三都唔合格結果揀文科)。現階段我諗佢先要戰勝心魔先,因為正如一個成日問佢 phy 嘅戰友話齋佢concept 清但分數低,年輕人自己話一見phy 老師個腦即一片空白。
凡夫俗子,唔敢望狀元榜眼探花,只望中個二甲
青春期子女,需要父母陪伴,打氣。與大家共勉!

kinchung 發表於 20-2-6 10:32
難得既好媽媽!樓主個女讀 M2 happy 嗎?  讀 Physics 要先理解,與 讀 maths 既方法有不同,看多書及見多D ...

唔講唔知,原來樓主老公係會考天才,女兒係狀元材料,失敬失敬。
‹ 上一主題|下一主題