用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-7-27 23:04
其他科都有功課,佢嗰組中文特別多:除咗全級都要做嘅兩篇作文同四篇閱讀理解,老師再額外要求做多幾篇公開 ...

趁年輕人考緊 Midterm, 分享返關於 OLE 嘅事情。
OLE, 全名 Other Learning Experiences,係新高中學制嘅一部分,以下係教育局嘅指引
https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/curriculum-area/life-wide-learning/ole/index.html
目的係促進全人發展,令學生不致成為書呆子。
問題嚟嘞,年輕人咪就係標準書呆子囉:年年考 club soc 都無人要,文(音樂藝術)又唔得武(運動)又唔掂,連義工隊都唔收佢,但學校話要交12個 OLE Experiences 喎,咁點算好呢?

哈又俾佢搞掂咗喎⋯⋯
中一起佢已經用各種方法手段去識師姐,中一下學期已知高中有 OLE 要求,進一步打聽,原來中四開始嘅 OLE 先至算數,咁諗住考返一兩個 club soc,到高中上莊,可惜無人要佢。
到中四,十分肯定劍指科大商學院,於是就密切留意相關活動。
有一日收到校內 career section email,原來有個叫 Business Young Stars 嘅活動,年輕人問我佢好唔好報名,我話梗係報,混個臉熟,表吓誠意都好吖。
之後陸續收到校方資訊(校方呢方面支援真心)好多 workshop, online course, 佢自己報,有商業,有電腦,符符碌碌就有十個八個,原來唔係想像中咁難。

YolandaTam 發表於 21-10-6 17:50
趁年輕人考緊 Midterm, 分享返關於 OLE 嘅事情。
OLE, 全名 Other Learning Experiences,係新高中學制 ...
老師有冇建議?外面做義工或者教會幫手事奉之類得唔得?

原來搞掂咗

中五下學期有一日佢突然間同我講,佢同個 fd 組隊參加咗 JA trade challenge。
呢個係一個商業企劃比賽,佢哋要寫一份市場計劃書,如果入咗香港區決賽要 present, 主辦方會喺十隊中選出最出色嗰三個同外國學生合作做一個企劃。
對年輕人嚟講呢次經歷難能可貴:佢第一次面對商業世界嘅質詢,第一次寫正式計劃書,第一次要幫隊友執生⋯⋯
呢件事除咗令佢多一個 OEA (Other Experiences and Achievements in Competition and Activities), 亦令佢多一個好朋友,而佢話寫計劃書嘅經驗幫到佢今次英文作文考試。

OLE, 全名 Other Learning Experiences,係新高中學制 ...

12個咁多? 呢2年疫情喎!

報U都唔會睇咁多, 考好個DSE先要緊!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

emmyfok 發表於 21-10-6 18:07
老師有冇建議?外面做義工或者教會幫手事奉之類得唔得?

嗱點揀點投資喺適當嘅 OLE度,令凡夫俗子呢三年時間用得最有效率就係我以下最想分享嘅嘢嘞。
對於同時可以 handle 學習同 OLE,一早已經有 club soc收留,或者有樂團,choir,朗誦等比賽經驗嘅勁人,以下內容可能流於功利,可以不理。但對於書呆子嚟講請留意以下誤區:
1)一講到 OLE,好多人第一件事諗起校隊。不過好抱歉,縱然校隊有千百好處,一隊校隊只計一項 OLE,所以千萬唔好為咗 OLE入校隊,年輕人有啲戰友好後悔入咗隊,佢哋犧牲時間,甚至令成績下降,只等於書呆子去聽個 talk
2)Prefect, 又係吃力不討好嘅 OLE,佢哋要早返學校當值,又要俾人葡萄,又只計一項 OLE
3)義工,除非申請社工或醫療類學科,否則又係幫助不大。

以功利/策略嘅角度嚟講,都係先確定自己大學選科大方向,再就住嚟報 OLE 最有效率。
校隊, choir,樂團等等有趣嘅活動,以功利、效率衡量係一種褻瀆。

你位年輕人真心利害,中四已經知想報咩系!請問家長應該(定唔應該)點樣作出指導選科選系?
我個有將來夢想,不過只停留在夢想階段,唔覺有咩行動去走向夢想

cafeva 發表於 21-10-6 20:06
你位年輕人真心利害,中四已經知想報咩系!請問家長應該(定唔應該)點樣作出指導選科選系?
我個有將來夢 ...

我諗家長嘅角色係顧問或朋友啩。
年輕人認清自己志向嘅歷程都相當漫長㗎:
其實小學時期佢除咗中文同常識好少少,英文固然差,數學都係普通。如果當時有人同我講話佢會讀理科,我一定以為對方講笑(實際上五六年級嗰位數學老師喺家長日話年輕人數學有天份,我都覺得係客氣)。
我當時問咗年輕人一個問題:你追求嘅係真,善,定係美?
佢無半刻猶豫,答「真」。
我話:好,咁你考慮吓向科學嗰邊發展啦!
到初中,咁啱佢揾唔到英文小說睇,突然問佢阿爸攞咗下圖呢本書睇,之後佢就決定向金融界發展。佢爸喺金融界超過四份一世紀,話風險管理有前景。
到中四,咁啱年輕人讀咗 M2, 發現自己興趣同能力都可以讀多數學(尤其 algebra同 calculus,計少日數會唔舒服)嘅科,於是將志願縮窄至QFin 同 RMBI。
整體來講,都係年輕人做主導。其實我本來期望佢可向科研發展,但人生係佢嘅,佢要自己行,自己飛。父母可以做嘅係支持,鼓勵同放手。

小豬脾    發表於 21-10-6 22:36

今年老師話中五完之前已要完成12個活動,到中六報JUPAS要有20個活動

YolandaTam 發表於 21-10-6 18:31
嗱點揀點投資喺適當嘅 OLE度,令凡夫俗子呢三年時間用得最有效率就係我以下最想分享嘅嘢嘞。
對於同時可以 ...

雖然師姐好似好cost effective, 但學習並唔係食快餐,我家年輕人喺參與及策劃各種活動時,的確多咗人生歷練,明白做事每每會遇到不同的問題,要學習面對同克服,最終有所得著。雖然真係時間唔夠用,會好忙好辛苦,但佢地會學識點去分配時間,對將來工作及學習都有一定幫助。

小豬脾 發表於 21-10-6 23:16
雖然師姐好似好cost effective, 但學習並唔係食快餐,我家年輕人喺參與及策劃各種活動時,的確多咗人生歷 ...

我家年輕人嗰個只係無辦法中嘅辦法。

YolandaTam 發表於 21-10-6 21:28
其實小學時期佢除咗中文同常識 ...
謝謝咁詳細回答。我參考下先。

YolandaTam 發表於 21-10-6 18:13
中五下學期有一日佢突然間同我講,佢同個 fd 組隊參加咗 JA trade challenge。
呢個係一個商業企劃比賽,佢 ...

目標明確,興趣推動,好勵志

b3410 發表於 21-10-8 10:15
目標明確,興趣推動,好勵志

對於有志讀商學院或日後喺商界工作嘅年輕人,呢個比賽極之值得參加

gundamx 發表於 21-9-30 19:47
好奇一問,年青人學校2021DSE成績,中國語文5級有40%以上,這中文科學校又怎樣教?難道只是操past paper, ...
中一開始份卷已經出得深,大部分考課外,聆聽已經有一篇綜合實用文要寫
初中鼓勵睇世說新語,搜神記,論語

初中,學校不需點做閱讀理解,文言文練習,希望同學有時間睇課外書,重寫作。學生可因應自己程度去提升中文,自己選適合練習去做吓。

高中末知,我覺得學校老師功力,課程編排起重要作用

DSE中文5+亦有4成

阿囡今年中三,科目多咗,忙過中一、二唔少,睇您高中分享,可以早些有心理準備。

您囡囡一早目標清晰,選擇明確,成效一定更加好!

YolandaTam 發表於 21-10-6 21:28
其實小學時期佢除咗中文同常識 ...

機緣巧合發現自己嘅興趣,再加上自己有能力,真係好好。

我仔同你女一樣,強項喺algebra, 老師都有有讚佢呢方面ok, 將來都係讀M2, 現階段見佢做factorization係快,able student都冇問題,但我都未知佢能力是否真係可以勝任,要到時先知。不過
今日我仔同我講,老師話factorization 做得好,可以好似喺銀行做拆解密碼咁,我唔知真定假,但我仔聽完返嚟勁興奮咁同我講,睇到仔講嗰吓眼睛閃閃發亮,確感恩惠。

祝你女考試取個亮麗成績。

想請教,假設Phy,econ,M2呢個組合會唔會好怪(指如果將來入U選科會唔會好窄)。另外想請教你哋選科除咗能力、興趣,會唔會focus有冇校本評核。如有SBA會唔會增加學生負擔?選科一D經驗都無。
‹ 上一主題|下一主題