用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

lemon2005 發表於 21-9-12 23:37
回覆 YolandaTam 的帖子

你當年咁有遠見,叫咗老公讀master, 佢個master 係讀本地大學定係Distance learni ...

佢 MScIT 喺理工大學讀㗎

YolandaTam 發表於 21-7-14 11:40
Predicted Grade 派彩啦!括號內係名次
中文4 (6x/16x)
英文 4 (12x/16x)
你囡囡成績好好,keep 住上,加油Chem叫你囡囡做多D老師比的練習,就好容易取5**
今年好次有2X個取5**,我阿囡是其中一個😊
今年我都擔心阿囡考DSE,最后順順利利升上大學
阿囡身邊同學好多入中大或港大

rebeccalch 發表於 21-9-19 10:02
你囡囡成績好好,keep 住上,加油Chem叫你囡囡做多D老師比的練習,就好容易取5**
今年好次有2X個取5**,我 ...

多謝師姐媽咪
師姐大概揀咗邊科主修呀?辛苦嗎?
大家努力(emoji)

cafeva 發表於 21-9-12 16:51
賢內助
八卦問下E家D少女係咪普遍都高?有1米7?我個話佢D同学全部都好高下
...
我大女165, 細女170.

YolandaTam 發表於 21-9-19 10:59
多謝師姐媽咪
師姐大概揀咗邊科主修呀?辛苦嗎?
大家努力(emoji)
Chem /Bio / His 依2年我見她日日讀到1-2點先訓,我覺得她辛苦
但見到她辛苦完有好成績!她自己入到想讀果科,
我亦燈她開心,她自己也好開心😃
雖然她讀果科係好辛苦,我亦希望她開開心心
去享受大學生活,順順利利畢業

rebeccalch 發表於 21-9-19 13:17
Chem /Bio / His 依2年我見她日日讀到1-2點先訓,我覺得她辛苦
但見到她辛苦完有好成績!她自己入到想讀果 ...

rebeccalch 發表於 21-9-19 13:17
但見到她辛苦完有好成績!她自己入到想讀果 ...
辛苦過後有成果,可喜可賀

小豬脾 發表於 21-9-19 14:02
辛苦過後有成果,可喜可賀
你哋都要加油

回覆樓主:

MTA 在即,希望年輕人今次心理質素有進步。
昨日佢父親大人又嚟料,罵年輕人有時太過功利,讀書為考試。
年輕人功課忙,本來想話自己錯就算,後來我"加入戰團", 追問一啲問題,對年輕人嘅處境諗法多咗了解。
我好少教佢點思考人生,佢父親更加 (唔鬧已經好)睇嚟係學校教。

回覆樓主:

對話如下:
我:其實可能係代溝或者性格唔同,你爸同我都覺得如果讀書太功利,又或者冇"火"係好難堅持得到。我哋見你係好出力溫,但似乎冇乜主動追求知識嘅行為,其實你點諗㗎?
年輕人:讀好書係我現階段嘅責任,我揀得呢啲科,辛苦又好,枯橾又好,我現在都要先做好。一向老師都係 focus 叫大家考好 DSE.

回覆樓主:

我:我唔知你點睇,當年我揀社會科學係因為對人類行為有興趣,我嘅問題係:人點解要爭嚟爭去,唔可以和平相處?初初經濟系,我搞唔掂啲數,先至轉政治系。你呢?見你係鍾意數學,但又冇話主動揾數書嚟睇,反而花好多時間溫 Chem, 聽財經新聞又全神貫注,同平時好唔同咁。
年輕人: 我現階段真係冇乜空間去睇其他嘢。我都幾喜歡 Chem, 所以咪出力溫,Econ 我都有溫㗎,只不過呢科唔難,毋須花咁多時間。你對比吓我點對中英文,就知我係有 preference 嘅。
(按:咁似佢學校教 LS 答題技巧嘅 )

Yanamami 發表於 21-9-19 11:49
我女去到158就停咗.......明明我165, 老公都173 都唔算矮

回覆樓主:

年輕人(續):我睇人生,係每個階段都有啲目標要達成,有啲事要做。我好 enjoy 奔赴目標嘅過程同達到目標嘅滿足感。
父:咁你喜歡金融嘅乜嘢呢?
年輕人:我覺得金融市場好似好 unpredictable 咁,完全唔似上帝創造嘅自然界有規有矩。我想知道我感覺有幾真,另外見你公司(某銀行)咁多 incident,我都想睇吓有咩辦法可減低風險。
**跟住佢哋討論何謂風險,我完全 **

Yanamami 發表於 21-9-19 11:49

幾歲會停止長高?

gigayan 發表於 21-9-24 12:29
我女去到158就停咗.......明明我165, 老公都173 都唔算矮
係咪唔夠瞓?一上中學好似好唔夠時間用咁⋯

cafeva 發表於 21-9-25 12:09
幾歲會停止長高?
大概15~6歲

gigayan 發表於 21-9-24 12:29

聽聞花生根煲湯有助長高。但唔知對“停左”長高仲有無效……

Yanamami 發表於 21-9-26 11:00
聽聞花生根煲湯有助長高。但唔知對“停左”長高仲有無效……

全年高咗1cm,都唔算停晒嘅…..

cafeva 發表於 21-9-25 12:10
係咪唔夠瞓?一上中學好似好唔夠時間用咁⋯

可能係啦

YolandaTam 發表於 21-9-24 12:35
年輕人(續):我睇人生,係每個階段都有啲目標要達成,有啲事要做。我好 enjoy 奔赴目標嘅過程同達到目標嘅 ...
年輕人比不少成年人更識規劃
不過始終未見世面,所以仲係天真(公司多Incident咪就係規舉同錢衍生出嚟既問題囉!唔會咁輕易解決到)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題