用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

kinchung 發表於 21-8-10 09:57
最後決定報邊個 faculty?  HKU 是否年輕人的 target? 今年暑假過得特別快,好似無放過咁。 ...

科大商學院。
HKU 佢係幫啲朋友睇:佢有幾個朋友讀 Chem, Bio, predicted grade 好多個 4,又冇目標,佢話建議嗰啲朋友入住理學院先再慢慢諗, 而 HKU 嘅理學院係比較好。
可能因為我講得多當年喺嗰度讀 MPhil 同做助教嘅見聞太多人玩 ECA, 再加上評議會事件, HKU 唔係佢杯茶,佢冇乜大志,只想完成大學,出來有穩定工作,平平凡凡過返凡夫俗子嘅生活。

預祝年輕人成功,努力讀書現在就夠,大志留返日後未遲。:p.
我 MSc 都在 HKU讀,成二十年前了。

YolandaTam 發表於 21-8-10 10:31
科大商學院。
HKU 佢係幫啲朋友睇:佢有幾個朋友讀 Chem, Bio, predicted grade 好多個 4,又冇目標,佢話 ...

讀HKU,一年一次考試,真係可以廢枕忘餐咁……玩…包括上莊,好睇你。自我/時間管理。
呢兩年學生真的好慘,失去多少學校生活
祝願師姐來年考到心儀大學/學科(emoji)

YolandaTam 發表於 21-8-10 10:31
科大商學院。
HKU 佢係幫啲朋友睇:佢有幾個朋友讀 Chem, Bio, predicted grade 好多個 4,又冇目標,佢話 ...

想請教下學奧數對本身科數有冇幫助?今日收到學校通告,唔該師姐

hum0102 發表於 21-8-23 17:25
想請教下學奧數對本身科數有冇幫助?今日收到學校通告,唔該師姐
...

兩回事嚟㗎,奥數可以當興趣,興趣毋須同成績掛勾嘅。
師姐對奥數無興趣亦唔掂 但科數都過得去。

YolandaTam 發表於 21-8-23 17:50

兩回事嚟㗎,奥數可以當興趣,興趣毋須同成績掛勾嘅。

哈哈!唔該哂

回覆樓主:

廣告時間:想知直資女校三大率過60%,化學科5+持續近九成嘅秘訣,請收看
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23503049

b3410    發表於 21-9-12 11:30

YolandaTam 發表於 21-9-10 10:28
廣告時間:想知直資女校三大率過60%,化學科5+持續近九成嘅秘訣,請收看
https://www.baby-kingdom.com/foru ...

真係要讚下妳女女,小小年紀,既勤力又客觀,仲肯體諒同配合別人
作為好唔鍾意chem嘅理科生,個人覺得chem係小小計數變通而多多記憶的文科。。咁summary又或者真係可以捕捉到啲脈絡聯繫,幫到記憶理解。。

dingyan 發表於 21-9-10 13:50
真係要讚下妳女女,小小年紀,既勤力又客觀,仲肯體諒同配合別人
作為好唔鍾意chem嘅理科生,個人覺 ...

多謝鼓勵,我都驚訝佢比我所估計更加成熟。
係囉,睇呢度啲討論,頗多人係靠記去讀 Chem 嘅 (雖然我家兩位話如果只靠記只能保 4)。
我覺得最大問題都係我老公,有時干涉太多,個女明年都攞成人身分證咯
佢都自相矛盾嘅,一方面叫阿女自己決定,但又喺側邊塘邊鶴多多事實,咁叫人點好?但我講冇用架,盞嗌交。

YolandaTam 發表於 21-9-10 15:04

我以前AL都係讀phy 同chem 但冇背書,係答essay 問題好蝕底。答某些題目又冇咗 shortcut亦會較慢

YolandaTam 發表於 21-9-10 15:04

多謝你的分享,見到女女的成長越來越思想成熟,自我管理也越來越成熟,而且體會到公開試前的氣氛和節奏。

覺得我自己可能都係干預過多,子女還是有些依賴,諗嘢唔夠成熟。將來條路點行,應該交俾佢哋自己決定。

b3410 發表於 21-9-12 11:34
多謝你的分享,見到女女的成長越來越思想成熟,自我管理也越來越成熟,而且體會到公開試前的氣氛和節 ...

一個人幾時「成熟」依次睇:
1)性格
2)經歷
3)教養
父母只排第三
年輕人讀着間要求學生獨立自律,仲要讀着啲谷科,唔「成熟」啲生存唔到呢

YolandaTam 發表於 21-9-12 13:46
一個人幾時「成熟」依次睇:
1)性格
2)經歷
見你分享學校都幾tough, 有無人drop out?

cafeva 發表於 21-9-12 15:24
見你分享學校都幾tough, 有無人drop out?

中四至今走咗近30人,當中唔知幾多個移民/退學...不過中四升中五有兩三個運動人走。
睇佢哋成績,我估(嗱真係估),有可能係成績跟唔上,運動又因疫情停咗比賽,學校要求佢哋留班佢哋唔想留,所以走。
其實學校谷嘅科主要係 Chem, Physics, Econ 同 Geog, 只要唔係踩中呢幾科又只讀7科嘅,workload 只比一般學校多少少(唔讀 Chem 已爭好遠)。好似年輕人咁讀8科又踩中上述前3科當然辛苦,no pain no gain.

YolandaTam 發表於 21-9-12 15:49

中四至今走咗近30人,當中唔知幾多個移民/退學...不過中 ...
令千金
如果學校做到成绩緊係死跟啦! 將來出社会打滚只會更加不易

cafeva 發表於 21-9-12 15:55
令千金
如果學校做到成绩緊係死跟啦! 將來出社会打滚只會更加不易
...

係呀,出嚟社會咪又係捱。
如果唔趁後生捱得嗰陣好好裝備自己,人到中年,想捱都無體力捱。咁就真係辛苦啦!
我當年都係咁鼓勵我相公,佢終於三十歲前搞掂 MScIT 成功轉型,佢都話如果當初無採納我意見,只拎住個 2nd class lower BEng Electronic Engineering, 只有周圍去開荒,無今日相對嚟講安定嘅生活。

YolandaTam 發表於 21-9-12 16:07
係呀,出嚟社會咪又係捱。
如果唔趁後生捱得嗰陣好好裝備自己,人到中年,想捱都無體力捱。咁就真係辛苦啦 ...
賢內助
八卦問下E家D少女係咪普遍都高?有1米7?我個話佢D同学全部都好高下

cafeva 發表於 21-9-12 16:51
賢內助
八卦問下E家D少女係咪普遍都高?有1米7?我個話佢D同学全部都好高下
...
我相信樓主的年輕人係高不僅僅指身高

cafeva 發表於 21-9-12 16:51
賢內助
...

年輕人啲同學平均真係高㗎,佢1.6m 已係全級數一數二矮。

回覆 YolandaTam 的帖子

你當年咁有遠見,叫咗老公讀master, 佢個master 係讀本地大學定係Distance learning 外國大學?
‹ 上一主題|下一主題