用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-4-23 10:22
但我認識兩位IB考40分以上嘅學生,講嘢都係一舊舊......
男仔?如是,可能平日費時講咁多,我仔都係咁,但到考中文、英文口試時都高分㗎。

但我認識兩位IB考40分以上嘅學生,講嘢都係一舊舊......

可能佢哋支筆好得
我初初入政治系講嘢都係詞不達意㗎,講講吓先至慣咗咋。

b3410 發表於 20-4-19 13:54
最近研究IB比較多,個人感覺IB適合喜歡人文類科目,閱讀廣泛,擅長寫作的同學。就算將來打算大學讀理科相關 ...
有無睇陳Sir舊帖?

b3410 發表於 20-4-19 13:54
最近研究IB比較多,個人感覺IB適合喜歡人文類科目,閱讀廣泛,擅長寫作的同學。就算將來打算大學讀理科相關 ...
好同意你講的. 我仔開始大, 開始留意各學制, IB比較有利人文科目, 我地學校入大學的選科, 我手痕計過一年入大學學生profiles, 有3成讀理科, 7成文商科. 我仔是理科人, 數學我用美式數學補充額外教佢. 美式同英式數學差不多.

Yanamami 發表於 20-4-23 11:30
有無睇陳Sir舊帖?
有,第一次睇唔明,慢慢理解到。

planetearth 發表於 20-4-23 11:43
好同意你講的. 我仔開始大, 開始留意各學制, IB比較有利人文科目, 我地學校入大學的選科, 我手痕計過一年入 ...
思路一樣我都係打算自己去加強理科,特別數學,擔心入大學之後唔夠用。

b3410 發表於 20-4-23 12:14
思路一樣我都係打算自己去加強理科,特別數學,擔心入大學之後唔夠用。

...
數學一定要自己加強, 數學最易自己教, 好多教科書及練習都好易搵, 理科可以參加下各大學的增潤課程, 亦都有很好的教科書, 買來自己讀. IB科學也有其長處, 對於research/探索的培養其實唔錯. 但我覺得要補不足, 有D野要自己執, 我覺得數學同科學有很多固定的知識唔會有大變, 有好多額外資源可以用. 基礎知識穩固好重要. IB學習要好自律, 我仔學校所有野我基本都跟唔到, 我只系憑自己認知, 比多D額外野佢學.

planetearth 發表於 20-4-23 12:41
數學一定要自己加強, 數學最易自己教, 好多教科書及練習都好易搵, 理科可以參加下各大學的增潤課程, 亦都有 ...

對,IB學校教的內容,我自己教唔到。不過,IB的短處,我哋自己可以補充返。That's why we decided to choose IB.

planetearth    發表於 20-4-23 14:45

海之風 發表於 20-4-23 11:14
男仔?如是,可能平日費時講咁多,我仔都係咁,但到考中文、英文口試時都高分㗎。 ...

未必同男女有關,好似DB或喇叭仔都係出名喜歡表達自己。若然只係到口試先至攞高分,有違IB學生不著重針對考試而攞高分真正原意。

October. 發表於 20-3-19 22:21
升中篩選一批,高中理科又再篩左一批,同學能力較強。

有啲話名校卷出得難,等啲同學覺得唔掂,拿拿聲諗辦 ...

通常教得快,功課唔多,但考試出得深,同學自己同家長諗辦法

師妹派返測驗,好開心話第一次 6 字頭,不過都見到有啲 careless,可以再高分啲。
今日一次過幾間學校派範圍,又到我精神崩潰嘅時間

會唔會因為係講中文?我識一位ib狀元,講中文好明顯一舊舊,因由細至大都係國際學校,但英文就誇啦啦。我覺得係因為佢地既思維方式係英文,要轉番中文再加中文vocab唔夠英文多,所以慢同有時辭不達意。

本來上個月尾復課,但因為由浴缸出嚟時跣親一直請假。上星期四班主任打嚟話一定要返學,咁冇符,今日返。
收到 physics 功課,錯兩 part 仔俾 D, 仲寫 do you really want to study physics
嘩駛唔駛咁 mean, 又唔教返人點做,乜淨係鬧就識㗎啦?如果係咁我都可以教 physics 啦 唔怪之得成班都想老師走。

有時諗,呢啲學校真心唔易讀,關愛絕對唔駛諗,如果遇着好似 physics老師咁嘅,唔情緒病已算好彩。心靈脆弱啲嘅做空中飛人都有可能。

其實, 好少事

PHYSICS 老師SO MEAN

由得佢MEAN

知道目的地, 係邊就可以

最緊要, 不要被DROP 科

以前, PHY 老師,係會燒學生功課

或者當場, 撕難學生份功課

那個就是我, 我份功課被老師 撕難

有點似, 一個聖士提反,*(赤提) 一個 DSE CHEM 老師

5,6個5星星, 有CAMBRIDGE 工程OFFER 的學生, 佢俾PREDICTED GRADE 都係俾5分

最後幾個CHEM 都5星星

功課超癲, 大學程度, 擺俾DSE 學生CHEM 做

可能你個女唔夠忙, 胡思亂想

係我就算數

老師心目中, 學生有個分數

學生, 自己心中目, 都有個分數

最緊要, 公開試的分數

hehehaha2017 發表於 20-6-8 14:43
其實, 好少事

PHYSICS 老師SO MEAN

Thanks.
胡思亂想嗰個其實係我
當事人攞嚟同班戰友吹水,話老師係咪失戀,咁燥
當事人同我講:"我讀 physics 係考 DSE, 唔係為交功課俾佢"
呀仲有,當事人個關注點有啲奇怪,佢話阿  sir 鬧得不合邏輯:want to study physics does not necessarily mean all correct in homework or exam (特別當老師鬧人遠多於教書,再放流料等大家溫錯書嘅情況下)

回覆樓主:

派咗上星期五嘅 phy quiz, 脫離咗 mechanics, 終於合格,低空擦過 18/30... 希望年輕人回復信心、熱誠,打好呢場仗。

YolandaTam 發表於 20-6-8 14:55

Thanks.
當事人好高EQ

YolandaTam 發表於 20-6-8 14:20
本來上個月尾復課,但因為由浴缸出嚟時跣親一直請假。上星期四班主任打嚟話一定要返學,咁冇符,今日返。
...
可能依家年輕人之間就係咁溝通
我見阿女同老師email/whatsapp 交流都係惡形惡狀,鬥邊個更加mean........

可能之前上網課時間太耐,大家都發癲。
‹ 上一主題|下一主題