用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂(北角)vs 堅真
go

聖保羅堂(北角)vs 堅真 [複製鏈接]

兩間都係am,請問大家會點揀?
   1    0    0    0

回覆 yy1929 的帖子

我會用以下考慮因素:1.邊間近屋企,車程(北角or堅道)
2.係咪好恨入真光小學
3.經濟能力(一間免費教育一間俾學費)

北角去堅真算方便.

我覺得有龍要撿龍

hkcecilia 發表於 20-1-22 17:11
回覆 yy1929 的帖子

我會用以下考慮因素:1.邊間近屋企,車程(北角or堅道)

其實就唔係話好恨入真光,不過係驚聖保羅堂派位派得唔好

yy1929 發表於 20-1-22 18:07
其實就唔係話好恨入真光,不過係驚聖保羅堂派位派得唔好

聖保羅堂升小靠家長努力
坑真好大機會升上小學部

Poyau 發表於 20-1-22 23:38
聖保羅堂升小靠家長努力
坑真好大機會升上小學部

咁大家點睇小學以及中學部?真光係間吾錯嘅學校嗎?

yy1929 發表於 20-1-22 23:41
咁大家點睇小學以及中學部?真光係間吾錯嘅學校嗎?

小學部每年7x人上中學部亦有外闖
中學部DSE成績亮麗為B1B水平

https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

Poyau 發表於 20-1-23 10:33
小學部每年7x人上中學部亦有外闖
中學部DSE成績亮麗為B1B水平

明白,謝謝 (emoji)(emoji)

yy1929 發表於 20-1-23 10:43
明白,謝謝 (emoji)(emoji)

不用客氣 以下為2019年升中結果
坑真2019年聯中收74人(佔女生2/3)
級頭亦有外闖 女生有77%升B1中學

2019年升中派位結果
https://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

女生
聯繫中學 74 (66.67%)
B1 12 (10.81%)
B2A-1C 5 (4.50%)
B2/NR 20 (18.02%)
本地: 111 (100.00%)
國際/海外: 4
女生總數: 115

B1* 直資 6
SPCC 1 / DGS 1 / HYS 1
港同 2 / SSC 1

B1* 官津 80
坑真 74 / SFCC 1 / BPS 1 / YWGS 4

B2A-1C* 直資 5
中華基金 3 / SMC 1 / 李國寶 1

B2*/NR 20
何東 5 / 金文泰 1
鴨真 5 / 顯理 1 / 劉永生 1
李潤田 1 / 黃鳳翎 1 / 鄧英喜 1
直資: 培中 1 漢華 3

國際/海外 4
GSIS 1 / KCIS 1 / 海外 2

男生
B1* 5 (62.5%) (聖鄧 3/港華 1/SSC 1)
B2* 2 (25.0%) (維官 2)
NR 1 (12.5%) (漢華 1)
男生總數: 8 (100.0%)

* 據hkpapa全港B1中學名單
‹ 上一主題|下一主題