用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 PLKIS KIS YMCA Anfield KCIS國際部
樓主: Xenia12!
go

[小學] PLKIS KIS YMCA Anfield KCIS國際部 [複製鏈接]

honeymelonkids 發表於 20-10-21 23:25
請問可以講一講你個小朋友讀完之後嘅感受嗎? 因為我對呢間學校好有興趣 諗緊考k3 或者 grade 1
...
呢間學校對小朋友英文要求好高,如果小朋友未能以英文溝通,取錄機會比較低。 但英文好,又不是唯一因素,因為面試考的題目其實相當淺,不需要準備,而且沒有得準備。 除了英文外,老師會著重小朋友係面試過程中的互動。

我都知道有小朋友英文好,幾乖,但係無收到; 有人另一間 IS 想轉入都要 waiting list。 所以,呢間學校雖然新,名氣不夠,但收生標準唔會求其,因為學校講明,佢地係PLK HKCA 合辦,唔使租地方,成本有限,唔需要將就收生。

我自己小朋友讀得好開心,學校係網上學校時安排得好好,睇得出老師的準備係好充足,好有心思。

回覆 Osiana 的帖子

可否分享下,點解由KIS 轉 HKCA PLK, 謝謝

回覆 meex2 的帖子

􏰊􏱂􏱁􏰧􏰐􏱅
Glory Sea Corporation Limited 是校巴公司 你住邊區?小朋友很喜歡上學 因老師有愛心而且全有經驗IB用ib profile 去教導學生 很好 每班大概20人 繁體普教中

回覆 honeymelonkids 的帖子

一間實而不華的學校 因仍未是國際學校 但已取得認証了pyp 對比其它IS pyp 學費, hkca 很抵讀  坦白講我女兒上實体課每天只是半天只返了學不到一個月 不能看出她有什麼明顯改變。 grade 1 今年四班每班大概收二十幾人 如你有心讀建議你從K3開始 因grade 1 很多人去考 而且英文要求高 學校會選適合讀ib 的小朋友 但如你有外國護照会優先考慮

puiyima 發表於 20-10-25 08:40

願聞其詳

puiyima 發表於 20-10-25 15:53
回覆 Xenia12! 的帖子

請問知不知HKCA PLK 幾時有中學部?我小朋友Year 5,即相等你地Grade 4,好想瞭解多 ...

Hkca plk 沒有中學部

puiyima 發表於 20-10-25 15:53
回覆 Xenia12! 的帖子

請問知不知HKCA PLK 幾時有中學部?我小朋友Year 5,即相等你地Grade 4,好想瞭解多 ...
你可以考ESF 中學。 ESF 中學部相當好。

Osiana 發表於 20-10-25 02:42
呢間學校對小朋友英文要求好高,如果小朋友未能以英文溝通,取錄機會比較低。 但英文好,又不是唯一因素, ...

謝謝分享!我小朋友英文真是不太好,請問除了考oral,會唔會考spelling?

Xenia12! 發表於 20-10-25 12:33
回覆 honeymelonkids 的帖子

一間實而不華的學校 因仍未是國際學校 但已取得認証了pyp 對比其它IS pyp 學 ...

K是否有開下午班? k3考既野會比grade 1 容易好多?

honeymelonkids 發表於 20-10-28 22:39
謝謝分享!我小朋友英文真是不太好,請問除了考oral,會唔會考spelling?
唔會考 oral / spelling, 係 conversation,主要係玩遊戲,同老師對話,小組面試。

Osiana 發表於 20-10-28 23:58
唔會考 oral / spelling, 係 conversation,主要係玩遊戲,同老師對話,小組面試。

...

Thanks, 咁好似有啲似考esf kindergarten 的形式

對,我都聽聞HKCA PLK收生要求高,如果佢覺得你唔達標,就算佢有vacancy 都唔會收...

請問樓主最終點解唔揀kis揀plkis?

puiyima 發表於 20-10-25 08:40

我小朋友以前讀KIS (UK),現在讀HKCA PLK (IB)。 主要係睇下你鐘意邊個學制。 兩間都好。個人喜歡 IB,小朋友個性活潑,覺得 IB適合佢多D。
KIS 收生較寬鬆,HKCA PLK 收生要求較高,特別係英文溝通能力。
轉到HKCA PLK後,小朋友也很開心,學習得很好。

想問anfield 係咪有debenture or annual levy, 但係網站見唔到

Osiana 發表於 21-4-12 06:32
我小朋友以前讀KIS (UK),現在讀HKCA PLK (IB)。 主要係睇下你鐘意邊個學制。 兩間都好。個人喜歡 IB ...

請問你小朋友係插班嗎?大約幾時有插班名額報?Thx

clean112 發表於 21-10-1 18:49
請問你小朋友係插班嗎?大約幾時有插班名額報?Thx
我小朋友不是插班,但遲報名。插班隨時可以報名,但面試後要等位先可以入讀。

Osiana 發表於 21-10-2 15:46
我小朋友不是插班,但遲報名。插班隨時可以報名,但面試後要等位先可以入讀。

...

多謝你嘅答覆
‹ 上一主題|下一主題