用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔愛講難聽說話嗎?
go

A仔愛講難聽說話嗎?

間唔中出席D活動 - 明明一開始好開心,突然又扭計又講難聽說話(例如:會話其他小朋友唱生日歌咁難聽)令到氣氛好鑑介。

會啊, 我仔成日講唔討好嘅說話。
例如早上返工時間, 見大人坐巴閉目養神,
佢偏要大聲講 "叔叔姨姨瞓覺啊"
見到小朋友喊又大聲話"小朋友唔乖喊呀"

A仔係咁,要同佢解釋返咁係唔啱

謝謝你們回覆,有時真係比佢搞到心情好差⋯⋯

回覆樓主:

會,所以每次去親朋聚會,都會好不安......  
“點解你間屋咁細嘅”
“呢度啲人好嘈呀!”
“啲野好難食,我唔想食呢啲野,我要走...”
唔就佢,佢就大發脾氣,好難去同人解釋,因為佢外表不似A,  人哋只會覺得你唔識教,揾藉口縱容佢... 長輩仲會開聲罵佢,結果係要幾尷尬有幾尷尬

外星朋友 發表於 20-1-25 19:48
會,所以每次去親朋聚會,都會好不安......  
“點解你間屋咁細嘅”
“呢度啲人好嘈呀!”

咪就係囉,D人覺得你唔識教都算,最重要令大家都唔開心,氣氛好差!

成日都會,之後一定要解釋番畀佢哋聽,同建議佢哋下次應該點講或點做,係可以改善到嘅

回覆 外星朋友 的帖子

我囡唔鍾意食飯
有時同公公婆婆食飯, 佢會專登話啲野難食😪

有部份A仔可能比較直接,說話唔識好似大人咁婉轉啲,所以容易比人覺得講說話難聽;或者有部份A仔,佢可能年紀較細,未識得表達自己的感受/情緒,變相可能會講一啲較難聽的說話表達。呢個時候家長可能要比啲耐心去解釋,或都教佢地處理不同情緒的技巧。