用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問知唔知救世軍樂民幼稚園好唔好?
go

請問知唔知救世軍樂民幼稚園好唔好? [複製鏈接]

救世軍樂民收左阿仔N班,,唔知讀唔讀好,,請問知唔知救世軍樂民幼稚園好唔好?會升到咩小學?
   0    0    0    0

回覆 lcc317 的帖子

恭喜你!請問是否大B? 可以講你申請編號幾號? 謝謝

carrotmm 發表於 20-1-20 19:49

恭喜你!請問是否大B? 可以講你申請編號幾號? 謝謝

係大b丫!
間學校好唔好嫁?

好視乎你對好既定義在那裡...

恭喜!幾個月前我仔(12月細B)也in過K班,收了,但最後不讀了。因為interview經歷有點奇怪,老師表現與他們標榜的蒙特梭利教法有出入。

回覆 california_soul 的帖子

可唔可以分享下你覺得奇怪的地方?

carrotmm 發表於 20-1-21 17:15

可唔可以分享下你覺得奇怪的地方?
其實救世軍樂民是一間口碑好的學校,在一本幼稚園書被分類成為5星的。
我們申請這校的原因是他們出名使用蒙特梭利教法。我們不take他們offer,只是因為在面試的時候,我們見到2位老師(包括面試的那位)的做法未能反映該校真實貫徹蒙特梭利的原則。例如面試的老師要求我孩子以特定方式玩桌上其中1個玩具,我孩子則拾起另一個玩具,老師立即搶回收埋我孩子手中的那玩具。在外面大廳地面有玩具和地蓆,我孩子見到有興趣,走埋去,老師對我孩子說「你係咪想玩呀?你坐低同除鞋先,我就比你玩」。

如果你對蒙特梭利教法沒有特別執著的話,其實救世軍樂民是好的學校。起碼interview當天幫我們開門入學校的一位街坊(我們不認識的)也同我們講:她的孩子入讀這間讀得好開心。

希望你沒有因我的意見動搖,如果你能問實際用家會更好。

多謝你分享!
似乎D老師在面試安排上未發揮佢地主張果一套.....(利申:我唔熟蒙特梳利), 不過有街坊話老師好, 咁我會信佢老師有愛心
‹ 上一主題|下一主題