用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資有offer, 需放棄自行?
go

直資有offer, 需放棄自行?

請問如果直資有offer及需要註冊,是否不可以參加自行及大抽獎?

Data 發表於 20-1-20 01:18
請問如果直資有offer及需要註冊,是否不可以參加自行及大抽獎?

自行可以,你唔take offer或者響學校交名單去教育局前可以抽飛!咁可以take自行offer或大抽獎

回覆 Data 的帖子

如果接受咗直資 offer, 唔可以參加自行及往後嘅大抽奬

教育局講明3月31日自行公布後可在4月7日前可以抽飛。應該對自行冇影響,

謝謝各位,
即在直資註冊後,便不可以去In自行的津校及大抽獎?

Data 發表於 20-1-20 09:03
謝謝各位,

註册後仍可去in 自行。 如自行成功會 於3月31日通知你,可再決定。
如要自行的話就4月7日前去直資抽飛。
如繼續要直资就唔駛再做任何事,直资会比名教育局,咁就冇自行。

mandytanghk 發表於 20-1-20 09:08
註册後仍可去in 自行。 如自行成功會 於3月31日通知你,可再決定。
如要自行的話就4月7日前去直資抽飛。
...

謝謝你。
都好,可以有個機會。

紫翹 發表於 20-1-20 08:35
自行可以,你唔take offer或者響學校交名單去教育局前可以抽飛!咁可以take自行offer或大抽獎
...

但請問直資有可能二、三月已將學生資料交上教育局嗎?即早過自行或其他直資出result的日子,這樣便無法取消註冊?

Data 發表於 20-1-20 09:03
謝謝各位,
註冊後都可以去自行既面試.  但如果自行的有offer, 你要揀! 如果去津校, 就要去直資抽飛

紫翹 發表於 20-1-20 09:34
註冊後都可以去自行既面試.  但如果自行的有offer, 你要揀! 如果去津校, 就要去直資抽飛 ...

明白,謝謝!
好彩今年玩新制,自行早公佈,可以掌握得好啲。

但交咗承諾書,係咪無得In自行?

Data 發表於 20-1-24 16:16
沒有影響,一樣可以去見自行,等自行學校提前通知之後再決定留直資,還是去取回承諾書,去自行。

Data 發表於 20-1-24 16:16

自行可以繼續面見
31/3收到官津通知取錄
如想入讀官津 7/4或之前直資抽飛

多謝你,希望搏一搏自行心儀既中學。

大家新年快樂!

Data 發表於 20-1-25 00:59
大家新年快樂!

新年快樂 心想事成 學業進步