用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 iGCSE/IB/DSE 自修
go

iGCSE/IB/DSE 自修 [複製鏈接]

有沒有人可分享如何為資優子女準備自修公開試?
那裡有為這種資優兒越級考試的補習班?
   6    0    0    0

WMGma 發表於 20-1-19 17:06
...
IB 無得自修,需要讀 IB accredited 既學校先得。

王家爸爸 發表於 20-1-19 20:49
IB 無得自修,需要讀 IB accredited 既學校先得。

咁考完iGCSE, 如果想考一些國際性認可的試, 是否得AL 可選擇?
資優兒, 年紀小, 找搵補習班會否很困難?有何推介呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

DSE 都無得自修

要私補收費,你去有做公開試補習嘅地方問問, e.g. edge, arch, cana 之類
單單火炭銀禧,已有3間,有一間仲有數/物理名師,$800/hr

資優特質:學得快過人,所以唔可以跟班,一定係私人

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

或者講少少cases
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=2441&lan=1
呢個係自修,不過升中5 暑假突然想考IAL,臨急同佢搞,爸爸話完全無搵補習老師

唔知你小朋友幾大,相關科見程度去到邊,細路有一個問題,就係好多時唔係睇佢能力,係睇佢自己想唔想做,想的話,幾辛苦自修都無問題

上面莊同學個case,係我响幾年前HKAGE聽講座得知嘅,佢有讀科大DP,同班志同道合嘅DP同學一齊自修考IAL

另一方面,要諗諗考嚟做乜,特時升學有乜計劃

http://www.####.com/216652/primaryschool/%E5%96%87%E6%B2%99%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%8D%81%E6%AD%B2%E7%A5%9E%E7%AB%A5%E8%8B%B1%E9%AB%98%E8%80%83%E6%95%B8%E5%AD%B8%E9%AB%98%E6%95%B8%E5%A5%AA%E9%9B%99a/

好似佢咁,咁細考,唔駛考慮太多,但如果中學考,又唔係一定考到A*的話,有機會影響到第時入英國大學,因為top uni 有機會只睇第一次所考嘅成績,而你唔係1 take 過考哂3-4 科,佢會懷疑你刻苦能力

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果唔介意,可以講一講小朋友幾大,係邊個範疇
因為,可以相應諗辦法

如果小朋友係玩學術的話,又係數理,強烈建議上科大Dual Program, 雖然教授話唔好當佢地係補習班,但絕對係加速同較高程度嘅學術課程,仲有機會認識到志趣相近嘅朋友仔 (唔係必然,我仔就因為太細,雖然全班得6個同學,但佢地無乜溝通)

DP仲有一個好處,就係可以讀到大學程度,同大學生一齊上堂 (Level 3),而Level 2 已經係credit bearing,相信對報大學亦有少少幫助,不過唔少學生會傾向打橫讀(唔同課程嘅level 1 or 2),而唔選擇讀level 3,當然,成績亦有要求,先讀到level 3

恐龍家

小曳人 發表於 20-1-20 07:22
DSE 都無得自修

根據考試局規則,曾考相等於DSE考試既學生都可以用自修生身份報 DSE,所以考完 IGCSE 之後既第二年應該可以自修考 DSE。

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 20-1-20 10:06
根據考試局規則,曾考相等於DSE考試既學生都可以用自修生身份報 DSE,所以考完 IGCSE 之後既第二年應該可以 ...
其實我都聽過個case,係自修考到DSE,但case by case去等佢批,唔一定俾
另,唔知DSE 會點安排學校老師俾分嘅 部份.... (我聽教history 嘅朋友講,係有part係coursework,老師評分)
但IAL,有paper practical,起碼知道係點玩

恐龍家

WMGma 發表於 20-1-20 01:25
咁考完iGCSE, 如果想考一些國際性認可的試, 是否得AL 可選擇?
資優兒, 年紀小, 找搵補習班會否很困難 ...
如果只係想考一啲國際性認受性高既考試,可以試下劍橋英文考試,我仔當年都係小五考 FCE,小六考 CAE。數學可以試下 WCT(大約係三月報,四月考)。至於補習班,其實我唔明點解需要搵。

小曳人 發表於 20-1-20 10:11
其實我都聽過個case,係自修考到DSE,但case by case去等佢批,唔一定俾
另,唔知DSE 會點安排學校老師俾分 ...
知唔知有無人係考SAT 有關既試, 同iAL 比較邊個有用D? Thanks.

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 20-1-20 10:43
知唔知有無人係考SAT 有關既試, 同iAL 比較邊個有用D? Thanks.

IAL 貴精不貴多
美國試就係廣,科目多,分得細

想揀邊個試,睇你目標係乜,但SAT係中六,想自修入本地大學,就要考AP
總之,香港嘅大學睇中六+公開試成績,OR 一個中七嘅公開試成績 (即唔駛中六畢業)

恐龍家

WMGma 發表於 20-1-19 17:06
...
考嘅昨用是什麼?  同學幾大?  

小曳人 發表於 20-1-20 11:40
IAL 貴精不貴多
美國試就係廣,科目多,分得細
Thanks.

現在明白多了

Anniemun 發表於 20-1-20 13:12
考嘅昨用是什麼?  同學幾大?
我估係高小(不過唔清楚),都見過啲資優高小生,自己睇書都識做中學既題目。

王家爸爸 發表於 20-1-20 16:51
我估係高小(不過唔清楚),都見過啲資優高小生,自己睇書都識做中學既題目。 ...
ic, 不過又見到樓主是找補習班,所以想問,同學幾大和為什麼要考,想證自學明能力高的話又應該不用找補習班,如果想越級挑戰後拿成績報考心儀大學又另計。

小朋友初小, 點解要考?
我都有同樣疑問?
佢有能力, 便讓他一試吧。
考到又點?之後又可以點?
佢年紀仲小, 日後再算吧!
打算下年或後年考iGCSE,
之後睇下成績如何,
再作打算。
點解要找補習?
我自己又唔識個 syllabus,   
總要有人教他吧?
總不可能自學至可以考試,一點也不用其他人幫手吧?
至少我家小朋友不能吧, 要找個補習老師幫他一把呢

回覆樓主:

不過, 只打算考2-3科左右

由於實在負擔不起私人補習, 所以便想問一問大家, 有沒有補習班會適合年紀較小的小朋友呢

小曳人 發表於 20-1-20 09:30
如果唔介意,可以講一講小朋友幾大,係邊個範疇
因為,可以相應諗辦法

謝謝分享!我會繼續報DP呀. 我仔上DP Level 1, 終於有野唔明, 發忟憎, 話好憎有野唔明, 我話有野唔明這才正常, 有野唔明回家自己好好找資料讀書搞到明明白白為止. 我話學校的你明晒即是話學校課程對你來說比較淺. 我其實好怕他唔習慣面對困難, 過份自信.
暫時佢放在家都好比心機把唔明的搞到明白, 有唔明的自己上網找資料學返搞返清楚. (D野我都唔記得晒, 我都教唔到佢)
但就話個課程無朋友. 希望佢識到志同道合的朋友仔.

醒目開學勳章 貢獻勳章

WMGma 發表於 20-1-21 20:57
由於實在負擔不起私人補習, 所以便想問一問大家, 有沒有補習班會適合年紀較小的小朋友呢
...

絕對無補習班幫到學習能力強嘅小朋友,補習班係凡人上嘅,就好似平時學校課堂一樣,如果孩子响老師講3分鐘已明白,但你俾錢佢坐足一個鐘,到底邊樣抵d?? $200 三分鐘 (俾你乘多兩次喇!),定係$400-800 學足一個鐘?
沈老先生講過,幾窮都要搵人私補,學生先自修課程,然後响補習時提問,咁每分每毫都買到智識
如果你係為咗改變生活,或孩子亦有呢個想法,可以試試揾沈先生(email佢),佢會幫你

其實,家人朋友當中,會唔會有人大學程度幫到手?又或者搵福利機構幫手?我相信搵個大學生免費(或好平) 幫你唔會太難,總有人樂意幫有智慧嘅生物,我朋友(教開公開試/大學生)就收我半價補數喇
其實私補真係好貴,但如果要一擊即中 (英國頂尖大學只睇第一次成績),到考前最好都搵人跟一跟 (所以我地請人教,執漏也~)  上面share 個小學生考到AL係有d唔同,佢家人好似係大學教授,所以自己教嘅

我估我明白你想點,試試P4報科大DP啦!雖然收小學生嘅位好少,但以數學為例,你能力到,講到點解要讀,有d數學比賽獎,應該唔難,第一年唔得,第二年都應該收,每星期3個鐘,20堂,5-6千左右,好抵讀

仲有,網上有好多免費教學video,睇咗未?!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題