用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Half Term
go

[英國] Half Term

大家好, 呀仔今年GCSE, 想5月Half Term 過去煮下飯比佢食, 支持下佢讀書, 請問有冇apartment 介紹? 謝謝!

Cherrielo 發表於 20-1-19 17:01
大家好, 呀仔今年GCSE, 想5月Half Term 過去煮下飯比佢食, 支持下佢讀書, 請問有冇apartment 介紹? 謝謝! ...

英國很大,請問是那一個 city?
你可以去Air bnb 找 apartment(有齊廚房用具),你只是短住一、兩個星期啫。

回覆樓主:

我都有諗過,但住酒店,b&b果d, 未必夠光線溫書

回覆樓主:

你先講邊個city, 人地才可以介紹比你。

都係london, 可以住zone3,4 都ok, 就係想有廚房可以煮食, 有推介嗎?

可考慮北倫敦,用Hendon作坐標,找一下出租Apartment, 那邊有不少新建築。 鄰近Colindale 是community hub, 有幾間大型超市和龍鳳行,仲有中式酒樓/Foodmall,去揾食/自己煮食都好方便。參考一下
https://www.bangbangoriental.com/

Cherrielo 發表於 20-1-19 22:47
都係london, 可以住zone3,4 都ok, 就係想有廚房可以煮食, 有推介嗎?

可以考London Stratford 這個區,當年舉辦奧運,現在建了很多apartment, 網上可搵到有cooking facilities 的apartments。我朋友也是因孩子考GCSE,去年租過。Stratford 係大站,有超大的shopping mall, 有馬莎,仲有一間中國超市,好多野售賣。我自己試過住在stratford 站旁的Preimer Inn, 超方便(hotel only)。

喧嘩 發表於 20-1-19 21:59
我都有諗過,但住酒店,b&b果d, 未必夠光線溫書

Airbnb有相睇,我會揾D飯檯喺窗邊嘅,要大窗,睇到窗外有乜更好。有時 google街景可以睇埋附近環境。

yiphalook    發表於 20-1-22 11:13