用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 囡囡想讀HKIS本身讀LS中三,點樣增加被取錄機會? ...
go

[中學] 囡囡想讀HKIS本身讀LS中三,點樣增加被取錄機會? [複製鏈接]

囡囡本身來自傳統名校,女拔 德望 聖保羅男女 銅鑼灣聖保祿 英華 嘉諾撒 嗰啲,邊間就唔講啦。成績唔錯排全級二十幾名,英文唔錯不過講就唔太好流利,冇乜特別興趣同運動唔太叻,如果想轉HKIS 難唔難?佢哋注重學業多啲定係會唔會因為少課外活動而唔收?有冇HKIS 家長可以幫幫手,同埋而家先轉IS會唔會好太遲同埋唔適應?
   5    0    0    0

Sally091 發表於 20-1-19 16:07
囡囡本身來自傳統名校,女拔 德望 聖保羅男女 銅鑼灣聖保祿 英華 嘉諾撒 嗰啲,邊間就唔講啦。成績唔錯排全 ...

我覺得IS一般高年級都多人走相信不太難(如果學校會收生,因為有些IS高年級不收)。
如果打算讀到畢業都不算太遲,你預一兩年去融入,但如果讀兩年又出國就無謂轉來轉去。

回覆 yaijing 的帖子

咩唔適應呢?

Jane1983 發表於 20-1-19 20:01

咩唔適應呢?

適應好難講,因人而異,我都見過神校本身成績好,去到GSIS Y7被repeat, 不過冇re去了外國。

回覆 964000 的帖子

都係好奇問吓。

咁想問如果運動唔叻,又冇乜特別興趣,得個成績會唔會好難入?因為個女就係讀傳統名校壓力太大,以前彈開琴都因為太忙就冇再學,課餘時間都用咗嚟做學術上嘅嘢,但係聽講國際學校就係睇小朋友除咗成績以外其他嘅興趣同專長,咁係唔係會好難入?

就算佢讀local,名校好多學生都係超前學咗,先過老師教的。唔通佢係舊校都夠膽同老師拗呢d嘢? 咪仲無運行。

Sally091 發表於 20-1-19 16:07
囡囡本身來自傳統名校,女拔 德望 聖保羅男女 銅鑼灣聖保祿 英華 嘉諾撒 嗰啲,邊間就唔講啦。成績唔錯排全 ...

可否問下樓主點解考慮HKIS, 其他學校唔考慮嗎?另外,我去過佢開放日,有位接待嘅同學係中學從本地學校轉過去,如你有機會可以去開放日了解下

回覆 mondaysunday 的帖子

HKIS 喺香港國際學校入邊有提供 AP 嘅考試入邊算係最好嗰間?因為個女係傳統學校嗰啲唔係好識靈活變通,淨係識得背書嘅人......但係呢排見佢真係壓力好大,所以先諗住幫佢轉國際學校,但係好多學校都提供IB,聽人講係比較需要諗好多嘢嗰啲,所以佢咪諗住考AP囉

Sally091 發表於 20-1-19 21:56
回覆 mondaysunday 的帖子

HKIS 喺香港國際學校入邊有提供 AP 嘅考試入邊算係最好嗰間?因為個女係傳統學 ...

其A level也可以,如Harrows, Kellet

964000 發表於 20-1-19 22:01
其A level也可以,如Harrows, Kellet
都有諗過,不過最重要嘅問題都係會唔會淨靠成績好難入?你講嘅呢啲都係名牌國際學校,報得嘅人成績都應該唔會差,我就係驚佢會好重視學生嘅課外活動,如果係有冇話邊個範疇係特別重要?

yaijing 發表於 20-1-19 21:21
例如上堂時老師教一個課題, 佢以前已經學過。 佢答問題時就同老師話唔係咁樣,應該係咁樣先啱。 老師就答 ...
可能係數學科?的確如此只是答案啱取不到滿分,還要識得分析點解,同同學討論等等。

我記得HKIS 高中學生要考 ISEE 。學校很看重這個試,請做好準備。

佢咁樣其實可惜。有一科數學或者中文大領先唔使煩,係blessing。可以騰空時間玩更多運動,學課外嘢、睇課外書,甚至做義工或者留白發夢,都對人生有得着。
我女有d科亦係超前唔少,我覺得如果可以咁輕鬆快樂地學習,在學業、體藝、情緒、社交各樣發展得到平衡,入到心儀的12大之一,我覺得賺到笑。

回覆 Sally091 的帖子

難唔難入真係好難講,入到的話容易,唔收的就話難lor。我女舊校有幾個同學係轉過去讀中學,佢地成績唔係top果班。但就係典型IS學生,英文fluent,體藝多少都有幾樣。
睇你講你女情況,不如試多幾間,以增加機會。

Jane1983 發表於 20-1-20 10:21

佢咁樣其實可惜。有一科數學或者中文大領先唔使煩,係blessing。可以騰空時間玩更多 ...

聽落不止是深淺的問題,是唔適應個approach,慣了計答案快靚正,唔慣IS成日要寫論文explain your thinking.
我地以為背左乘數表就學了乘數,點知佢係要你explain why 5x3=3x5
How do you know 20/5 = 4.
如果我慣了LS操數計啱巳有分,都唔想再explain啦。

964000 發表於 20-1-20 11:45
聽落不止是深淺的問題,是唔適應個approach,慣了計答案快靚正,唔慣IS成日要寫論文explain your thinking ...

yaijing的表妹最終去了牛津,亦係有實力的人,CIS亦唔少去牛劍。如果當年佢留低,有機會過更快樂的校園生活,和提升佢EQ和社交智能。

同樣成績好,本地學校尤其女校,多少有d腥風血雨。國際學校友輩的比較、妒忌的麻煩嘢比較少。我女成績好,同學對佢好好,。咁多年我亦無聽過佢講過一句唔抵得人的說話。我覺得佢比我小時候心靈健康得多。
‹ 上一主題|下一主題