用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網,乙1崇真,乙2新基灣,乙3梁李, 乙4明德 ...
樓主: happy804
go

16網,乙1崇真,乙2新基灣,乙3梁李, 乙4明德 [複製鏈接]

早幾年升中人數少, 不少學校數字變得靚仔咗, 做就不少水鬼升城隍既情況
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

swytca 發表於 20-6-13 17:22
派位結果已出,16校網,乙一新基,乙二舊基,乙三梁李。這樣填不中寶幾率比較大,看似穩陣。當然係事後諸葛 ...

樓主中乙一定乙二?

soy_mama 發表於 20-6-13 20:53
樓主中乙一定乙二?

派梁李

happy804 發表於 20-6-14 09:36

派梁李
乙3入梁李已不錯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

happy804 發表於 20-6-14 09:36

派梁李

請問你真係乙3入梁李?甲123填什麼?

呢度有人話乙2入唔到梁李喎?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3641753&pid=46548504&fromuid=1389083

hkpapa852 發表於 20-6-15 16:34
請問你真係乙3入梁李?甲123填什麼?

呢度有人話乙2入唔到梁李喎?

派乙三梁李。應該唔係派曬所有乙二選梁李的人才派乙三。每個小朋友有一個隨機號碼。

happy804 發表於 20-6-16 00:27
派乙三梁李。應該唔係派曬所有乙二選梁李的人才派乙三。每個小朋友有一個隨機號碼。
...
派位機制係派晒乙1申請先到乙2,如此類推。
其實你排甲部點排?如果甲123=乙123,相信你係入甲3

甲3留空

flora1123 發表於 20-1-21 23:33
睇完你哋咁講  ,我覺得我自殺式填表  

我111係柴米
你乙二崇真難呀,迧叩門都無機會

happy804 發表於 20-6-16 00:27
...
乙三應可以入梁李,兩年前轉了校長,不知是否適應期,感覺還比以往差了,一般有人說校內有較多特殊需要學生支援的資源,可幫助特殊需要學生

回覆 yuenheimama 的帖子

無, 按資料梁李約15%-20% , 可能不到20%

幾年前我朋友女女讀筲箕灣崇真派位升中好好, 派到band 1 中學,
不停大讚學校, 估計全級band 1一定過30%, 計埋一啲band1c / 2a 就一定過40%,
又話佢地升中之前比小朋友有好多訓練, 校長又同家長分組分析下小朋友的升中填表策略, 都用成兩個幾星期咁日日見家長, 佢地又幫小朋友記錄晒小一至小六所有活動, 做返個報告比家長, 可以用來做升中面試portfolio或者留念一下. 好貼心, 話好唔捨得間學校.  

‹ 上一主題|下一主題