用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問小一留班轉直資 可行嗎?
go

請問小一留班轉直資 可行嗎? [複製鏈接]

小女是細B, 自行有學校收
如想轉直資
留一年去考轉校
可以嗎?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

知道有學校可以(即政府無限制),但個別學校有無限就唔肯定

回覆 honyeeki2004 的帖子

我已經做左示範

Poyau    發表於 20-1-16 14:10

tummypooh 發表於 20-1-16 14:02

我已經做左示範

最後入了直資嗎?
我女今年考全軍覆沒
是否留一年
容易考d?

honyeeki2004 發表於 20-1-16 23:31
最後入了直資嗎?
我女今年考全軍覆沒
是否留一年

讀住小一下年轉係有咁做
跟得上可插班小二 不一定重讀

我舊年都係,連SECOND IN 都冇。今年有三間收。應該會重讀一年小一。

如果佢六七月考到小二又另一個玩法。不過應該機會不大。

可以嘅,我仔已經在直資讀小一了不過你最好問下你想報的嗰間收不收超大仔

honyeeki2004 發表於 20-1-16 12:36
如想轉直資
留一年去考轉校
留完班都唔會保證你考到學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

8月B 如果讀緊小一可以去考直資重讀小一嗎 ?

回覆 maymay010 的帖子

8月應該難啲,你要問下個間學校得唔得。 一般都係九月一日至翌年十二月三十一日。

Poyau    發表於 20-1-17 21:40

hkpapa852 發表於 20-1-17 19:19

我就識幾個係留完都考唔到

honyeeki2004 發表於 20-1-16 12:36
如想轉直資
留一年去考轉校

若自行已註冊,明年不能再參加統一派位,「最好」你打去edb問清楚
至於repeat k3 or not,主要因素是ready for p1 or not, 雖然我身邊有細B升小之後再插成功例子,人地得又唔代表你一樣得,我有fd 8月B call waiting 入了直g痛苦6年。
若你覺得發展ok 照升自行那間,咁下年考到再諗轉唔轉(可能到時又覺得冇需要),考唔到就繼續讀落去,唔洗諗咁多

hkpapa852 發表於 20-1-17 19:19

留完都唔保證考到?前提係考到先轉喎,考不到咪照升小二,不是留班。

MrBeast 發表於 20-1-18 08:03
若自行已註冊,明年不能再參加統一派位,「最好」你打去edb問清楚
至於repeat k3 or not,主要因素是ready ...

點解痛苦6年?

粉紅的喵 發表於 20-1-18 08:34
點解痛苦6年?
跟不到課程,到高小年年borderline要留班,當然這只是一個個別例子

醒目開學勳章 王國長老

fukuoka_saga 發表於 20-1-18 08:27
留完都唔保證考到?前提係考到先轉喎,考不到咪照升小二,不是留班。

對,唔係留完級至考,係邊讀邊考
考唔到咪照升小二囉

補充,其實時序係臨升小一,再報多次直私,一邊考一邊照讀自己間小一,三、四月再試插小二,學期尾決定1. 原校升小二 2. 新校插小二 3. 新校重讀小一
呢個世界無話包生仔,但坐喺度唔郁就一定唔會有改變

是否重讀一年要睇你打算轉既學校學術要求,如果同是用香港坊間小一年級既教材,而又完全按教材內容考核.你小朋友就重複用一年學相同既知識.而香港小一程度要求又不難.
但有D直資小一上學期英文考試已經是老師讀一篇文章,學生答卷回答問題.做二三百字英文閱讀理解題.中文選幾篇課文,抽其中一篇普通話朗誦.所有普通話拼音全部教晒.
如果小朋友已經有伊個能力,都無謂讀多一年,不如考插班.如果未達此能力就值得考慮轉.
坦白講,如果是幼稚園冇英文語境,家長唔重視閱讀既,除非小朋友學嘢極快,幼稚園升上去唔易讀.
相反喜欢睇书既,讀多幾本故事書而矣,又唔使操練,佢地就是愉快教育了.

如想轉直資
留一年去考轉校

可以的,重考小一機會比較大。

即讀小一再考小一是可行的方法。理論上,讀過小學的學生比幼稚園的小朋友成熟不少。一齊考小一,小一生也明顯有優勢。而且考到再考慮繼續原校升小二或轉心儀學校重讀,的確進可攻退可守。

祝成功!

除非讀果間真係好差好差好差,重讀小一值得咩?幼稚園重讀都勉強可以,搏小朋友細唔記得。小學生一定知啦。

係小朋友角度真係唔會明白點解要咁。可能對佢自信同學習都好大打擊,諗清楚。條條大道通羅馬,無話一定要讀邊間先會出人頭地

小池大魚不會比大池小魚差。

利申:本人都比較喜歡直私,但如考不到不會選擇重讀小一去考

mytambb 發表於 20-1-19 07:34
可以的,重考小一機會比較大。

即讀小一再考小一是可行的方法。理論上,讀過小學的學生比幼稚園的小朋友 ...

Agree! 因為而家幼稚園生考小學都已經部份要考小一生識嘅嘢,所以讀緊小一考小一絶對在學術方面有優勢,而且小朋友又大一年,心智各方面都係成熟d,有先前經驗起碼知道自己做緊乜!其實就算考唔到咪照升小二, nothing to lose!
‹ 上一主題|下一主題