用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跟據小學地區揀中學問題
go

跟據小學地區揀中學問題 [複製鏈接]

請問揀中學係咪要揀番就讀小學果區嘅中學?但係點解見教育局出嘅中學分區名單,會見“可供選擇的區內”同“可供選擇的他區”名單?係咪即係有部份區外嘅學校都可以揀?謝謝!!
   0    0    0    0

Reitsal 發表於 20-1-16 01:07
請問揀中學係咪要揀番就讀小學果區嘅中學?但係點解見教育局出嘅中學分區名單,會見“可供選擇的區內”同“ ...

你兩個括號內既字一樣喔朋友!係咪講「可供選擇他區」呀?因為有少少借位可以揀。總之你區既中學一覽表既學校都可以放乙部。

謝謝yolky指正,已更正!咁即係中學會預留少部份學位俾他區學生?
本區學生同他區學生成績相同揀同一學校機會會唔一樣?
本區同他區學生唔會一齊用成績排次序?

Reitsal 發表於 20-1-16 08:57
謝謝yolky指正,已更正!咁即係中學會預留少部份學位俾他區學生?
本區學生同他區學生成績相同 ...

本區學生同他區學生成績相同揀同一學校機會會唔一樣?

有可能因為乙部已分咗每區多少位供區內學生抽但而機率要睇每區多少人選。

本區同他區學生唔會一齊用成績排次序?

甲部不分區跟全港B1/B2/B3分先後
‹ 上一主題|下一主題