用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教各位前輩小女升中問題
go

請教各位前輩小女升中問題 [複製鏈接]

各位你哋好,小女今年小五,現在開始為出年升中作準備。
小女學校成績表沒有名次沒有平均分,所以都唔知成績暫時係咩位置。
如果保守估計全級考36人以上,因每年學期尾每班頭8至10人都有學業成績獎。(所以作估計)

英文數學常識A,中文B,操行A-,風紀,管弦樂團。

冇參加任何運動。
成績表只係寫啲普通嘅數學比賽同埋校際奬項。

本身學校有直屬中學,但係老師話自行階段中學唔會收自己小學生所以都叫我地可以試考出邊嘅學校。

請教各位前輩問題就係
1,出邊嘅直資私校interview係唔係九成都用英文對答?(現在要訓練流利嘅英語對答)
2,中文成績還未標青,港島區有冇邊間補中文介紹?
3,阿女而家嘅成績應該屬於咩band?
自行應該揀選邊兩間?及去考那間直資及私校? (香港九龍都可以)

謝謝各位!

4    0    1    0

stmarymn 發表於 20-1-15 21:55
小女學校成績表沒有名次沒有平均分,所以都唔知成 ...

連地區都唔俾,好難估。。。

mykate 發表於 20-1-15 22:21
連地區都唔俾,好難估。。。

Oh sorry, SPPCS

stmarymn 發表於 20-1-15 22:28
根本就無需擔心。85%可上SPSS,唔通擔心沒B1?自行即管揾更勁的官津或同係SPCS,入到再考慮如何選擇。唔入則乙1已經高枕無憂(除非排名在85%外)

medicine 發表於 20-1-15 22:49
根本就無需擔心。85%可上SPSS,唔通擔心沒B1?自行即管揾更勁的官津或同係SPCS,入到再考慮如何選擇。唔入 ...

Thanks
自行應該揀邊間?本人覺得小女中文還未很好,應該1A嗰啲未必有機?

stmarymn 發表於 20-1-15 22:57
Thanks
自行應該揀邊間?本人覺得小女中文還未很好,應該1A嗰啲未必有機?
...

你揸住SPSS係手,自行和考直資鍾意邊間就邊間,反正直屬中學已經包咗底~~~

stmarymn 發表於 20-1-15 22:57
Thanks
...
B1A未必有機?

寧願放棄SPSS?不願的話,就算成績實力有差距,自行也必選比SPSS勁的中學啦。要放棄SPSS的話,真係佩服——勇氣可嘉,但現實很殘酷。

思量過後你該有答案了

stmarymn 發表於 20-1-15 22:28

唔想升直屬中學❓

更上一層樓可自行 Ywg, Bps

考埋st paul co edu, paul con, dgs

回覆樓主:

五年前呢個成績的同學, 直私會試spcc, Dgs, spcs, hys and ghs
官津會試bps, ywgs, ssgc, mss, mcs ,St Mary, 張祝珊

五年後,這個成績會否已經評為band-2呢?

回覆 piyohk 的帖子

唔會咁誇張,起sppcs攞A唔係容易,仲要咁高年級又要咁多科,但有幾多人攞到又係另外一回事。

簡邊間學校都好,最緊要係適合囡囡的程度和喜歡的學校,謹記,天外有天!

(小囡外校生現在都是spss paulinian)

回覆 勝記 的帖子

人就係咁,永遠都唔知足,永遠都係隔離飯香,得唔到就是最好。

SPPCS全級考36人以上,係指1~36?如果係咁,我諗可以試下 BPS、MSS、SSGC、YWGS。

我都想分享一下我囡囡當年的程況,佢五,六年級時都考全級頭兩名,操行A,風紀隊長,領袖生,南區優秀青年選舉其中一位得獎者,以上的成績表都可以話比上不足 比下有餘,五年級下學期呀囡經已下定決心揀SPSS,我哋有同佢傾過可唔可以試吓BPS同YWG 佢同我哋講以上兩間都會讀得比較辛苦(個人想佢入BPS YWG),最後放棄,尊重佢嘅決定,現在響SPSS第二年,全級在50左右(175)佢亦讀得非常開心,我哋都老懷安為!! 都係果句,天外有天!

註:不是一線小學

回覆樓主:

我又想問吓,有附屬小學嘅中學,對外來生嚟講,會否感到難適應?

sugar9413 發表於 20-1-18 14:11
我又想問吓,有附屬小學嘅中學,對外來生嚟講,會否感到難適應?

以我個女來講,佢響F.1初時都會感覺難適應(大約一個學期)因為周邊的同班同學大部分都係小學部一齊升上嚟,另外有一兩位係外籍同學,多多少少都會有D排斥,不過經過一年後現在F.2同學之間都相處得好好!
‹ 上一主題|下一主題