用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區B1女, 自二, 求高人指點
go

南區B1女, 自二, 求高人指點

南區小學B1女生, 校內名次 8/156, 19/156, 班主任話兩次拉埋大約係EDB 10名內, 無任何特異功能, 只係做過下風紀, 科長, 無學樂器
自一交咗YWGS, 自二苦惱咗好耐...(覺得可選嘅有BPS, CCSC, SCGS, 坑真)

BPS: 覺得以小女成績, 放自二好似過於進取, 但7/3 interview 唔會撞YWGS

CCSC: 面試係29/2 下午, 可能有機會撞YWGS, 如果撞咗就只會去YWGS, 而大抽獎乙部無得揀哩間

SCGS: 以小女嘅成績如放自二都好有信心會入到, 如入咗驚失去咗YWGS嘅抽獎位, 定係自二收到正取通知我都可以再搏大抽獎?

坑真: 同樣面試係29/2撞YWGS, 驚會撞時間。

以上幾間, 除咗BPS今年取消簡介會無去過, 其他都有去過感覺唔錯。小女係比較外向, 鍾意參與好多活動, 家政, 而且比較領導型同喜歡說話, 雖然英文能力唔算好強, 但老師都讚佢說話技巧係唔錯嘅。求大家俾多少意見分享一下應該點選揀好?

回覆 wishofstar 的帖子

朋友個女讀南区小学,2019年升中,EDB级10名內,自1聖提女,自2聖嘉勒,入咗聖提女,以供參考。

你囡囡成績肯定屬Band 1A, 其實英華都有機會, 不過佢競爭實在太大!
自行是但一間收咗就冇得大抽獎, 所以你一定要問亞女自己究竟鍾意邊間? 佢一定要兩間都喜歡先好選, 因為佢呢個成績真係有機會自行會收, 尤其坑真, 聖提女或St Francis!

另外我個人意見, 你囡囡性格咁活潑, 其實會唔會直資仲更適合? 以上提及的傳統名校, 其實都係好學術, 教學較傳統!

回覆 老周 的帖子

謝謝分享!其實我自己都鍾意SSGS, 但用家唔喜歡, 可能因為佢見到學術比重佔60%有啲卻步。

wishofstar 發表於 20-1-15 10:17
南區小學B1女生, 校內名次 8/156, 19/156, 班主任話兩次拉埋大約係EDB 10名內, 無任何特異功能, 只係做過下 ...

我都覺得可以考慮SSGC~~~

其實幾間SSGC, SCGS, TLMSHK, SFCC 都係差唔多啫~~~

wishofstar 發表於 20-1-15 10:45
回覆 老周 的帖子

謝謝分享!其實我自己都鍾意SSGS, 但用家唔喜歡, 可能因為佢見到學術比重佔60%有啲卻步 ...

SSGC係相對比較活動,不過,岩眼緣嘅就另計~~~

會不會考慮MSS?

回覆 chenyoyo 的帖子

都知道YWGS競爭會好大, 所以先會擔心如果入自二, 少咗一個大抽獎嘅機會搏返入YWGS, 驚自己會唔甘心, 可能到時要睇下點樣調整心情接受現實。

另外都有報SPCS同SPCC, 不過覺得自己有咁嘅能力, 身邊亦不乏更強嘅對手, 現階段未知有無機會in SPCC, 亦都唔知入唔入SPCS 2nd in, 穩陣啲就唔想浪費咗自二嘅機會。

回覆 mcl203 的帖子

其實真係間間都唔係差太遠, 不過SFCC我地無去睇, 亦都可能因為往年都無乜同學揀哩間同派到哩間。可能最後都係交俾用家自己決定搏唔搏撞面試日子哩樣嘢

回覆 christy2011 的帖子

多數唔會, 咁多年都無同學派過哩間學校, 而且聽日都已經最後一日交表, 應該未有時間再深入了解。哩間本身幼升小個時, 有諗過要選, 但礙於小學階段唔想跨區返學最後無選到。

乙二一定要係心儀,否則後悔莫及

放心啦, 囡囡咁優秀, 佢去到邊度讀都會讀得好, 其實上到中學又由零開始。坦白講, YWGS 係會辛苦架, 因為真係好讀書 (我是old girl), 我女小學同學好多入咗去, 都由上游變下游, 因為勁果班是過江龍, 九龍區叻女或英小來, 中西南區真係要同佢哋惡鬥!

不過, YWGS無論校舍, 老師質素, 校風都係好top, 女仔又乖又純, 學校好有愛, 所以就算辛苦都會喜歡間學校和proud of being YW girl! 妳和囡囡都加油啊, 祝妳們成功!

回覆 chenyoyo 的帖子

多謝你啊!可能因為關校長係簡介會嘅一席話「我地並唔係要集優而教」,係我哩兩年聽咁多場簡介會最深受感動嘅一場, 覺得YW嘅師生都好有愛, 所以我地都好期盼入到哩個大家庭。

回覆 mannewliv 的帖子

剛剛發現原來我自己入Data個陣搞錯咗坑真個面試日期, 應該係3月7日先啱。咁我地自二應該會交坑真, 多謝大家嘅解答, 原來自己搞咗個大頭佛出黎。

Poyau    發表於 20-1-15 17:34

wishofstar 發表於 20-1-15 12:48
回覆 mannewliv 的帖子
以dse成績講,坑真同英華有半級差距。校舍設施同交通就更加唔在講。

https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php
http://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

但如果你哋覺得入咗坑真都唔會後悔的話,就gogogo啦,最緊要無悔。

mannewliv 發表於 20-1-15 13:42
以dse成績講,坑真同英華有半級差距。校舍設施同交通就更加唔在講。

https://www.tlmshk.edu.hk/academic3 ...

坑真有唔少自己B2生,已經追番呢半級~~~

坑真成績唔差, 不過講「愛」的話同YW冇得比!
英華無論宗教及品德教育都做得非常出色, 這不是做出來, 而是學校咁多年來的文化承傳, 位位校長都令人敬佩!

當年我同亞女聽咗咁多場簡介會, 最感動佢的只有英華。

坑真又真係直覺上唔發現德育上出現如此大差距,坑真寧願用不少自行位去收自己B2生,充滿關愛啦~~~

Ktfk    發表於 20-1-15 23:09
Poyau    發表於 20-1-15 17:32

chenyoyo 發表於 20-1-15 14:13
坑真成績唔差, 不過講「愛」的話同YW冇得比!
英華無論宗教及品德教育都做得非常出色, 這不是做出來, 而是 ...

YWGS男女副校既表現同校長係兩極。

一個成個依書直說訓導主任(古板嚴肅)咁款,另一個語調平穩(即係悶)演說能力麻麻(可以將D觸動人1心既故事講到平平無奇),又真係感覺唔到佢既德育有咩優勝之處。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。