用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級66可選衛理/顯理嗎
go

級66可選衛理/顯理嗎

小朋友級66,(但數學肥佬)自行選小西灣衛理和顯理,有機會嗎?謝謝(emoji)

回覆樓主:

請問老師有無講Banding
另外有無學校升中往績參考

Poyau 發表於 20-1-15 08:49
請問老師有無講Banding
另外有無學校升中往績參考

應該係Bank2中

回覆樓主:

顯理容易入過衛理

Wistaria 發表於 20-1-15 13:03
顯理容易入過衛理

Thx

fsskog 發表於 20-1-15 02:25
小朋友級66,(但數學肥佬)自行選小西灣衛理和顯理,有機會嗎?謝謝(emoji)
...
衛理有三班英文班,一班中文班,所以估計 B1~B2A(其實40%係 B2A 偏前面;而唔係一般 B2A)學生比例接近六成半(85%學生為成績全港前列40%;85%*3/4 = 63.75%),而大抽獎階段估計最多都係收到五成左右既 B2A 偏前或者以上既學生,要達到三班英文班既要求,自行階段學校只能夠全收 B2A 偏前或者以上既學生。
級 66,係唔係 B2A 偏前面,其實好睇小學各 banding 比例,但係大多數都唔係,所以衛理既機會唔高。

fsskog 發表於 20-1-15 02:25
...
顯理既情況好唔同,顯理得一班英文班,所以估計 B1~B2A 偏前面既學生比例最多四成二(85%*2/4 = 42.5%),因為如果係四成三,就會有兩班英文班。當大抽獎學校收到三分一B2A或者以上學生,咁自行階段,最多大約6成係B2A或者以上。
如果係咁,即係 B2 中(甚至可能 B2 尾)都有可能係自行階段入到。

wsjudy    發表於 20-1-16 19:00

王家爸爸 發表於 20-1-15 15:09
顯理既情況好唔同,顯理得一班英文班,所以估計 B1~B2A 偏前面既學生比例最多四成二(85%*2/4 = 42.5%), ...

謝謝你詳盡解釋,今天都交咗申請表,選咗衞理和顯理,咁希望小朋友可以入到顯理啦

Poyau    發表於 20-1-16 00:16

fsskog 發表於 20-1-15 18:58
謝謝你詳盡解釋,今天都交咗申請表,選咗衞理和顯理,咁希望小朋友可以入到顯理啦
...
如果已經交表,就唔好諗咁多,努力練好表達能力(尤其係英文),令面試時老師有好印象。

回覆樓主:

不得不讚賞王家爸爸,分析得很好

唔該晒王家爸爸,多謝你無私嘅分享,謝謝!

fsskog 發表於 20-1-15 18:58
...

顯理取消自行面試
收生準則修訂如下:

(1) 教育局成績次第名單 (比重 50%)
(2) 小四至小六之學業成績 (比重 20%)
(3) 小四至小六之操行 (比重 15%)
(4) 課外活動表現 (比重 15%)

http://www.henrietta.edu.hk/F1_note-01.pdf