用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀南區小學,排名band 1C, 點揀?
樓主: chingching1026
go

讀南區小學,排名band 1C, 點揀? [複製鏈接]

其實住南區有B1成績自行真係可以博St Clares, 因為中西區B1女仔大多不會選St Clares, 佢哋多數會揀英華, 聖提女, 甚至坑真, 所以St Clares自行都喜歡收南區B1女, 因為到統一派位時難收番南區女仔, 反而要迫住收中西區B2女仔!

當然我覺得聖呂其實都算唔錯, 聽過簡介會, 覺得校長好好, 而學生亦好活潑, 看你自己期望是什麼!

細細粒媽咪 發表於 20-1-15 08:40
如果你肯定係band 1C, 唔係邊緣, 已如果鴨真你都接受到既話, 自行兩間會唔會搏晒出區? 鴨真搏抽獎? 但穩 ...

鴨真係等大抽獎打考慮,自行當然博區外b1 英中,但總覺成功率細

chenyoyo 發表於 20-1-15 09:57
其實住南區有B1成績自行真係可以博St Clares, 因為中西區B1女仔大多不會選St Clares, 佢哋多數會揀英華, 聖 ...

都有道理,st clare  都係我自行其中一間

回覆 小澄b 的帖子

你另一間自行揀邊間?St Clare 是band 1b, 我女1c-2A, 吾知得吾得

chingching1026 發表於 20-1-14 22:46
回覆 chingching1026 的帖子

嘉諾撒喺鰂魚涌,太遠了

南區已經有地鐵,嘉諾撒又近地鐵,遠?~~~

chingching1026 發表於 20-1-15 14:11
回覆 小澄b 的帖子

你另一間自行揀邊間?St Clare 是band 1b, 我女1c-2A, 吾知得吾得

另一間好博聖心,

chenyoyo 發表於 20-1-15 09:57
其實住南區有B1成績自行真係可以博St Clares, 因為中西區B1女仔大多不會選St Clares, 佢哋多數會揀英華, 聖 ...

如果SCGS真係收到咁多B2女生,須知英中條件係要有最少85%全港頭40%學生,亦即係最少85% B2A組別或以上,自己學生都已經收咗部份B2了~~~

BTW,南區邊緣人誇中西區或灣仔,宜考慮跌Banding嘅可能性~~~

回覆 小澄b 的帖子

我都係咁唸,博出面誇區,但成績又掹車邊

回覆 mcl203 的帖子

我住薄扶林,要搭車駁地鐵,上到地鐵都一頭一尾

chingching1026 發表於 20-1-15 15:05

認真嘅,去到聖鄧,搭地鐵多10分鐘已經到嘉諾撒。宜考慮聖鄧近期大熱,亦係男女校,要同男仔爭位~~~

chingching1026 發表於 20-1-15 14:11
回覆 小澄b 的帖子

不如試下高記,博下有冇得偷雞, 呢間學校鍾意收女仔

回覆 小澄b 的帖子

要靠面試表演, 因我相信南區1B大把人選, 多多位佢都收到, 而且東區都有一批, 聽bk 文上年有個東區1B 都唔得, 但就唔知interview 表演係點, 不如你決定左自二先, 先再睇下自1點搏法.  今晚要決定了, 加油. 自一可以同呀女商量一下佢想點, 搏d?  跟自己喜歡的?
Debby

chingching1026 發表於 20-1-15 15:05

可以坐車到香港仔隊道再轉99, 77個d, 或坐車到香港大學站轉地鐵.
Debby

回覆 chingching1026 的帖子

canossa去薄扶林的確有點遠,canossa過黃竹坑大約半小時車程,你要轉多程返屋企。但1c成績試呢間機會會大d.聖鄧太hit st clares相對都值搏。呢兩間都有b2女,但質素上st clares係好d. canossa近年差不多有一半係b2成績,當然你女入到去讀得好輕鬆。

回覆 LittlePigmom 的帖子

灣仔嗰間canossa呢?機會大嗎?
交通方便嗎?我未去考察。

聖鄧有巴士直到,不過你講得都啱,坐多幾個站都到

chingching1026 發表於 20-1-15 23:07

係係QB站地底捐來捐去比較耐(個人感覺),地面行去5分鐘到~~~

CC本身係約B1C坊間評,理論上係港島女校比較配合你囡嘅相約成績~~~

即是鰂魚涌嗰間機會大過灣仔嗰間,對嗎?因我見坊間評兩間也是1C

chingching1026 發表於 20-1-15 23:07

St Francis Canossian College? 灣仔可經合和中心上堅尼地道行過去。
老師也有建議 band 1C/2A自行試吓,但家長考慮 SFCC 有直屬小學,最終冇報(只報自己直中)。

chingching1026 發表於 20-1-16 06:57

即是鰂魚涌嗰間機會大過灣仔嗰間,對嗎?因我見坊間評兩間也是1C ...

要決定了, 呀女零意見?
Debby
‹ 上一主題|下一主題