用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 不太專注及讀寫較差的小朋友讀國際學校? ...
go

不太專注及讀寫較差的小朋友讀國際學校?

小兒在本地學校讀初小, 因專注及讀寫問題 ,考慮轉到國際學校, 是否應該輕鬆些? 有冇家長可以分享?

肯定是家長會輕鬆的,但這麼易轉的嗎?

Yatming2013 發表於 20-1-14 02:09
小兒在本地學校讀初小, 因專注及讀寫問題 ,考慮轉到國際學校, 是否應該輕鬆些? 有冇家長可以分享?
...
男仔有專注力問題可能係因為長時間要坐定定。IS每日有好多活動時間,小朋友多活動,反而更能集中精神。

功課不多,讀寫問題可以在沒有壓力下慢慢克服。

samsam123321 發表於 20-1-14 20:48
肯定是家長會輕鬆的,但這麼易轉的嗎?

係呀,都擔心未必咁易轉到,加上小朋友英文又一般

回覆 Yatming2013 的帖子

我仔也是有讀寫障礙及專注力問題,今年由傳統學校轉去國際學校讀grade 5,功課考試壓力大大減少,我報考學校時,沒有隱瞞他的學習問題,老師好包容。如果學費不是問題,又會出去讀書,我認為值得考慮。

回覆樓主:

國際學校好多時有 learning support, 支援可能較 local school 好。功課少,多活動,應該會讀得開心

回覆樓主:

多謝大家嘅回覆, 其實 依家 小學都不錯, 唔太谷亦包容成績較遜嘅學生, 但考慮到小朋友嘅能力, 繼續讀傳統學校, 家長同小朋友都會辛苦,亦破壞親子關係。

lc69 發表於 20-1-18 18:56

我仔也是有讀寫障礙及專注力問題,今年由傳統學校轉去國際學校讀grade 5,功課考 ...

請問可否告知轉邊間?
我都想幫仔仔留意,現在p.2
[/url]

Yatming2013 發表於 20-1-19 08:27
多謝大家嘅回覆, 其實 依家 小學都不錯, 唔太谷亦包容成績較遜嘅學生, 但考慮到小朋友嘅能力, 繼續讀傳 ...

我都想知係邊間小學?仔仔小一讀寫障礙。可pm 嗎?

lc69 發表於 20-1-18 18:56

我仔也是有讀寫障礙及專注力問題,今年由傳統學校轉去國際學校讀grade 5,功課考 ...

請問可pm 嗎?