用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩姐妹讀不同學校
go

兩姐妹讀不同學校 [複製鏈接]

想問下有無人會家姐讀津校,呀妹必收,但最後決定呀妹唔選番家姐間學校,而去抽第二間學校?

咁樣係咪好搏?
因為我可能會搬去第二個網。。想試下抽第二間。。。

3    0    1    0

回覆樓主:

是否好博要睇搬去邊區同如何選校
以及所選學校與家姐學校水平相比
例如41網穩中求勝選聖家定博MCS

回覆 Dordormummum 的帖子

無得一概而論,妳搬去嗰個校網比宜家好? 阿妹有個人之處? 驚阿妹追唔上程度? 妳仲要考慮埋細女當年出生率,多唔多人爭,當然,兩個係獨立個體,如果阿妹考到更好就好,否則,大搞珠抽唔到咪仲煩,而且細女冇咗首名子女分,相對自行小咗分數,你要考慮清楚。
仲有樣要考慮,兩個小朋友讀唔同學校,你有足夠時間同佢哋溫書? 唔同學校,考試、測驗、放假時間都唔同。

純粹個人意見,不喜勿插!

我有試過,哥哥讀區內二線,妹妹有坑真backup...我放棄左跟哥哥,大抽獎抽女校,好好彩抽中

我相信你講緊下年?今個年度自行已經完左。事在人為啫,決定唔跟家姐之前考慮呢幾點:
1. 有無backup
2. 抽唔中,妹妹叩門能力

好彩中左就安排
1. 有足夠人手安排不同學校上學和課外活動
2. 睇2set 通告 不同考試時間

其實事在人為,有足夠準備便可

Dordormummum 發表於 20-1-13 23:45
想問下有無人會家姐讀津校,呀妹必收,但最後決定呀妹唔選番家姐間學校,而去抽第二間學校?

咁樣係咪好搏 ...

冇所謂,最緊要適合小朋友。我兩姊弟,兩侄仔,我兩個都唔同校。其實只要屋企support到就ok

兩姊妹讀同一學校媽媽會方便好多,但如果時間安排到,妹妹又可以去到更好更適合佢的學校當然不成問題。

其實我覺得唔同校都冇所謂,分開讀仲好,唔洗一齊谷到死,我真係冇可能同一時間幫2兄妹一齊温書。。。

yveoone 發表於 20-1-14 09:01
冇所謂,最緊要適合小朋友。我兩姊弟,兩侄仔,我兩個都唔同校。其實只要屋企support到就ok

...

贊成,除了是否適合果個小朋友性格,屋企是否support到也是十分重要。

我兩女都唔同學校
放棄咗家姐津校必收位
如果兩女同一間學校
同一時段考試,又一齊咁多功課的話
我自問,冇能力應付
反而覺得分開比較好
但當然除課程不一樣之外
返放學時間唔同,放假唔同,課外活動不一樣
又真係要適應同分配得好

hugub 發表於 20-1-14 08:47
我有試過,哥哥讀區內二線,妹妹有坑真backup...我放棄左跟哥哥,大抽獎抽女校,好好彩抽中 ...

咁當初如果抽唔到就決定讀坑真,是嗎?我都諗緊一係睇下佢報私校直資結果點先。我記得是自行前已經知道大部份結果。。如果有間ok收,先搏一搏

mayyylai 發表於 20-1-14 08:29

無得一概而論,妳搬去嗰個校網比宜家好? 阿妹有個人之處? 驚阿妹追唔上程度? 妳 ...

多謝你既分析呀。。

簽名被屏蔽

Dordormummum 發表於 20-1-14 16:50
咁當初如果抽唔到就決定讀坑真,是嗎?我都諗緊一係睇下佢報私校直資結果點先。我記得是自行前已經知道大 ...
yes... 派唔到就讀私小..冇理由屈就去二線小學做必收生升中又要再爭....

Dordormummum 發表於 20-1-14 16:50
咁當初如果抽唔到就決定讀坑真,是嗎?我都諗緊一係睇下佢報私校直資結果點先。我記得是自行前已經知道大 ...

報自行前唔係出左好多直私offer,反而好多係自行後出。

所以應該諗下如果家姐果問接受到就擰左個必收位先,之後有直私offer再考慮讀邊間。

如果揀到有間可大抽獎既私校,就可考慮放左必收位再去搏大抽獎。

hugub 發表於 20-1-14 08:47
我有試過,哥哥讀區內二線,妹妹有坑真backup...我放棄左跟哥哥,大抽獎抽女校,好好彩抽中 ...

坑真唔系如果參加抽獎會轉返你個位去waiting list 架咩?

cheunes1 發表於 20-1-23 21:59
坑真唔系如果參加抽獎會轉返你個位去waiting list 架咩?

坑真係三年前開始唔俾抽獎,那位jm應該講緊之前既事

我就刻意冇考家姐私校,報左可以抽津的私小,也考到直資,到最後決定放棄部份offer, 一心等大抽獎,現在兩姊妹不同校,冇後悔這個決定

其實,兩姐弟 或 兩兄妹讀不同學校係好常見。家姐 細妹 讀女校 或 阿哥 細佬 讀男校,又點會一齊呢!?

識人係大女抽唔中,所以讀 back up。細女冇考家姐 back up,用另一間 back up 抽中心儀,所以兩個分開。

好多都係如果阿大間學校唔太差,會走去考神校,唔得就自行入返算。都要睇你自行、想搏間小學係邊間,同埋自己女女有幾多斤兩。
‹ 上一主題|下一主題