用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 repear k1 vs repeat p1
go

repear k1 vs repeat p1

小兒本來以細B身份, 正就讀一間語境不錯環境好好的私幼K1, 但此校一向考直私一般。幸運地今年以超大B身份考獲skh offer. 求高人或有經驗人分享意見, 我究竟給他轉校repeat K1? 一或在原校升k2, 到考P1時若考不到心儀, 就有多一次考P1機會, 到時先repeat p1?

回覆樓主:

自己小朋友係repeat k1,幼稚園3年讀得輕鬆d。我估如果做細b,個3年會拉牛上樹,佢辛苦自己又辛苦。另外, 趁佢k1乜都唔知嘅時候repeat,佢唔會問發生乜事。但P1先repeat ,佢會問你點解。

alsonl 發表於 20-1-13 09:20
自己小朋友係repeat k1,幼稚園3年讀得輕鬆d。我估如果做細b,個3年會拉牛上樹,佢辛苦自己又辛苦。另外,  ...
呢個都係我其中一個考慮。因為宜家未正式見老師傾佢發展, 所以未知佢能力如何, 但在校外表現都ok, 算醒目, 但怕未見真章。另外, 也聽聞skh英文比較淺, 而佢宜家讀緊嗰間相對重視語文, 都擔心如果轉校repeat唔知點可以keep番?

回覆樓主:

要考直私,外補內補就必須架啦  

VOTE FOR K1, P1太遲, 小朋友感覺唔好, 你去間麻麻既P1, 個底又唔係好, 再博名小有幾多勝算? 不要去名幼好過

回覆樓主:

你re嘅目標係神校?咁我會不re,照讀,考唔到p1再考,因為超大也不一定考得到神校,而家re咗,將來考不到咪好失望,而且到時也不能再re再考

回覆樓主:

兒甥係repeat P1, 無大hard feeling, 亦在新學校學習愉快,有新朋友,我諗最重要係家長解釋背後轉校原因同點處理,唔好拖泥帶水,避免同舊校小朋友見面,小朋友無比較就較少有hard feeling。

repeat k1