用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: princesscupcake
go

. [複製鏈接]

Bunnygirl 發表於 20-4-27 22:50
回覆 fefemom 的帖子

我想知聖心私,thanks!

兩間聖心 B1全收,B2 有機會,視乎收完 B1後有多少位,書院乙部有108 個直屬位。
津小每年5班;今年和上年私小同是4班,上年升中派位表現可在校頁查閱。下年打後四年也是3班,相信B2抽入率會比今年高。

fefemom 發表於 20-4-27 10:04
見SSGC 95 個保留位給直小,基本B1, B2同學收晒,我估中學同小學密切,直小同學離心力少,大多以直中為目 ...

SSGC最多可以有99個直屬位,只有95個代表佢哋全部有95個直小生,亦代表佢哋一定用唔晒直屬位~~~

mcl203 發表於 20-4-27 23:22
SSGC最多可以有99個直屬位,只有95個代表佢哋全部有95個直小生,亦代表佢哋一定用唔晒直屬位~~~
...

哦……即是今年乙部非保留10個位,有4個是保留放出,最終乙部公海會抽多過10個啦

fefemom 發表於 20-4-27 23:27
哦……即是今年乙部非保留10個位,有4個是保留放出,最終乙部公海會抽多過10個啦
...

所以SSGC仲會有位放出街,來自外闖生和B3生,95個位係100%覆蓋全部小學部學生~~~

mcl203 發表於 20-4-28 00:00
所以SSGC仲會有位放出街,來自外闖生和B3生,95個位係100%覆蓋全部小學部學生~~~
...
想請問SSGC插班會公開考插班試嗎??還是學校揀來interview??通常係邊個會報名?

...

請對呢幾間女校提供建議

kwokbobo 發表於 20-4-28 00:07
想請問SSGC插班會公開考插班試嗎??還是學校揀來interview??通常係邊個會報名?

我是唔清楚的~~~

princesscupcake 發表於 20-4-28 00:12

請對呢幾間女校提供建議

中學放洋,當然係Marymount 優先,4間之中最輕鬆壓力細嘅學校,不論中小學如是,放洋率係4校之冠,唯一一間英小,英強中文比較弱,英小要面對嘅現實~~~

mcl203 發表於 20-4-28 01:40
中學放洋,當然係Marymount 優先,4間之中最輕鬆壓力細嘅學校,不論中小學如是,放洋率係4校之冠,唯一一 ...

第二會係邊間?
睇咗好多MPS用家舊帖都話學校生活輕鬆,但現實跟本冇可能咁 HEA 否則升到高小就知好大鑊,直升中%亦係呢幾間最低。

princesscupcake 發表於 20-4-28 01:52
第二會係邊間?
睇咗好多MPS用家舊帖都話學校生活輕鬆,但現實跟本冇可能咁 HEA 否則升到高小就知好大鑊, ...

第二應該係St Stephen’s~~~

Marymount似乎傳統上都係一貫嘅作風,屬唔催谷型,小學唔操TSA/Pre-S1。初小/初中無正式嘅考試,只有評估~~~

自己寫信去學校,有位會邀請筆試,之後會面見。

princesscupcake 發表於 20-1-12 19:09
打算中五前出國升學,想了解多啲呢幾間女校,吾計入學難度,應點排位請分享吓。

聖心私 - 有愛,課程較深 ...

升中最高保障係SSGCPS, SPPS只係最2高

直升中學率最低應該係聖心,兩間小學加埋240人,直屬位得110個唔夠。就算聖心書院自行學額盡收小學部學生,頂多都係收到~170人

想一早放洋,英文根基好係重要,呢方面MSS應該完勝其餘幾間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-28 16:54
升中最高保障係SSGCPS, SPPS只係最2高

直升中學率最低應該係聖心,兩間小學加埋240人,直屬位得110個唔 ...

第二英文好根基係 SSGCPS 或 SPPCS?

princesscupcake 發表於 20-4-28 17:29
第二英文好根基係 SSGCPS 或 SPPS?

SSGCPS同SPPS都係中小,差別不太,反而聖心私係著重英文既私小(教深教快一年)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

princesscupcake 發表於 20-4-28 17:29
第二英文好根基係 SSGCPS 或 SPPS?

少咗個C,係SPPCS ~~~

俾多少少資訊大家,起澳洲有一St. Paul ‘s International school是男女校,在郊區位置。起香港有一位中介人,專門負責幫spss同spcs既妹妹做入學轉介,申請手續只要係呢兩間姐妹學校的學生就費用全免,但必須畢業於sppcs或spcs小學部。

...
香港應該無邊幾間係全收自己B2生+少部分B3生,據聞中學部在自行收生階段會揀收一些獲推薦嘅B3生

mannewliv 發表於 20-5-4 19:36
香港應該無邊幾間係全收自己B2生+少部分B3生,據聞中學部在自行收生階段會揀收一些獲推薦嘅B3生 ...

聽聞呢幾年已唔會收B3生

PTL_L 發表於 20-4-28 20:16
俾多少少資訊大家,起澳洲有一St. Paul ‘s International school是男女校,在郊區位置。起香港有一位中介 ...

這間學校好似遠離市區。請問知道師資、校風和成績如何嗎?

SSGC唔知, SSGPS就有收插班
‹ 上一主題|下一主題