用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 (急)想轉校,大家有無好介紹(九龍區)?
go

(急)想轉校,大家有無好介紹(九龍區)?

已評估,囡囡現小三,想轉間多元化,較多體藝既學校,數學能力高英文麻麻,鍾意體操,鍾意玩要思考用腦既遊戲。
有無資優生讀更邊間,覺得好既學校,求介紹(emoji)(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

已確診?咩病?你想講已做評估?

我無學校介紹,我仔都困响傳統學校,睇唔到有理想出路,仔小四個班主任係叫佢轉國際學校嘅
不過,點解英文會麻麻?如果英文好,可試cky
cky係唯一一間我近年同仔試過考嘅學校,不過~ 失敗咗!

恐龍家

小曳人 發表於 20-1-12 22:22
已確診?咩病?你想講已做評估?

我無學校介紹,我仔都困响傳統學校,睇唔到有理想出路,仔小四個班主任係 ...
你大仔中學是否會好一些?相對不會小學這麽嚴格?而且中學生相對比較獨立,就算有個性也容易生存。或者試下轉男女校?通常有女仔一起,男仔也開心D朋友仔也是極度資優,男校轉男女校,話原來有女仔一起上堂好開心。

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-1-13 17:26
你大仔中學是否會好一些?相對不會小學這麽嚴格?而且中學生相對比較獨立,就算有個性也容易生存。或者試下 ...
上次想轉係想順便跳班,唔成功就算
中學生某d野係好d嘅,但開始唔想我理佢,所以學校係點都唔到我理喇
恐龍家

淇淇0223 發表於 20-1-12 11:37
已評估,囡囡現小三,想轉間多元化,較多體藝既學校,數學能力高英文麻麻,鍾意體操,鍾意玩要思考用腦既遊 ...
九龍區比較注重運動既小學:
1。長沙灣協和小學
2。九龍塘學校
3。蔡繼有學校
4。聖家學校
如果英文能力高,數學麻麻,反而容易揀。如果數學能力高,英文麻麻,其實好難有一線學校收,不過都可以試下。

Adrio77    發表於 21-1-13 17:02

啟基

王家爸爸 發表於 20-1-14 15:47
九龍區比較注重運動既小學:
1。長沙灣協和小學
2。九龍塘學校
路過一問,我囝就係英文能力高但數學麻麻....現困在地區1線津校...來年升小五...請問有咩九龍中學適合? 煩惱中...

day_bo 發表於 20-8-12 15:15
路過一問,我囝就係英文能力高但數學麻麻....現困在地區1線津校...來年升小五...請問有咩九龍中學適合? 煩 ...
首先,我覺得需要揾出數學麻麻既原因,然後諗辦法解決,例如係唔係小朋友學校用中文教數學,但係小朋友既中文理解能力唔太好;如果係咁,其實讀咗英中之後,問題自然會解決。
英文能力高既話,我會建議讀傳統英文中學(例如:九華)或者多外籍學生既直資學校(例如:顏寶鈴、李國寶)。