用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat vs. 聖提幼 (升小煩惱)
go

St Cat vs. 聖提幼 (升小煩惱)

希望集思廣益,請大家幫幫忙情況如下。
私校方面,offer已經有SC (Norfolk 英粵), KV, KM, LH 和York.  基於我個女性格比較好動,心目中以SC為lead case.  我哋係15分N無,係Net11有住址,所以計劃係考直私,抽11為back up (雖然高危,但無得揀)

點知突然間同一日聖大和聖提幼都有Offer (之前係waiting,我哋無宗教,又in 得唔太突出,所以從來無諗過有offer)

扒完文,覺得聖大風險太高,得15分,應該只凈叩門呢個option, 但無宗教無關係想係Net12 叩門應該無乜機會,就算狂補,考直私應該都未夠私幼咁好

聖提幼(表面上)最好嘅好處就係變成一個好強嘅Plan B (i.e. 聖提小) 但係痛處係 1) 得15分,即是又係得叩門,扒文時有人話叩門機會高,但又有人話唔係,2) 考直私嘅result 有人話亮麗,又有人話唔系(課程淺,又中文)

唔知有無用家可以分享一下? 以上嘅Logic 如有不妥請纟糾正。

攞唔到關於聖提幼嘅準確資料,真係頭痛唔知點揀,選St Cat 好似考直私較優勝,但係以我情況,保險近乎零?選聖提幼似乎進可攻(考直私)退可守(升聖提小), 但事實是否係真又唔肯定
請求教

我case 同你差不多,不過我不是聖提幼,而是協恩。我已放棄名幼包括KV and St cat  和大部份龍幼,只註了民生和協恩再 buy time 諗,我自己目標也是直資小學。

Desmondchan 發表於 20-1-12 10:26
希望集思廣益,請大家幫幫忙情況如下。
私校方面,offer已經有SC (Norfolk 英粵), KV, KM, LH 和York.  基 ...

考直資就一定st cat,仲可以考住直私黎抽住聖堤女小。

tmko 發表於 20-1-12 11:00
我case 同你差不多,不過我不是聖提幼,而是協恩。我已放棄名幼包括KV and St cat  和大部份龍幼,只註了民 ...

請問棄左邊d龍幼?

chuheadlacool 發表於 20-1-12 18:12
請問棄左邊d龍幼?

大坑真光、聖心、蘇浙、禮賢

tmko 發表於 20-1-12 18:36

有龍揀龍,民生啦

chuheadlacool 發表於 20-1-12 18:56
有龍揀龍,民生啦

會再諗諗,因為民小非最心儀小學

tmko 發表於 20-1-12 20:34
會再諗諗,因為民小非最心儀小學

最心儀係邊間?

我放左聖提女 因為我到時只係靠抽 抽唔到又叩唔返唔知點算 又唔係教友⋯諗過之後都係唔冒險

tmko 發表於 20-1-12 18:36

你放棄坑真。

協恩小係津小,所以,協恩幼不是直升協恩小。

Poyau    發表於 20-1-12 23:45

回覆樓主:

聖提幼2019年52%(31/60)升附小

https://www.ssgc.edu.hk/kg/report/report.pdf

chuheadlacool 發表於 20-1-12 21:45
最心儀係邊間?

優才、港同、福小

piglover 發表於 20-1-12 23:18
你放棄坑真。

協恩小係津小,所以,協恩幼不是直升協恩小。

這是明白的,所以如最後 take 協恩,大人和小朋友也要加倍努力。

回覆 tmko 的帖子

做出這樣的決定真的很有魄力跟決心呀,加油

Raccch 發表於 20-1-13 10:21
回覆 tmko 的帖子

做出這樣的決定真的很有魄力跟決心呀,加油

我仲係諗緊的階段,比幾個月時間睇吓自己係咪真係做到先

tmko 發表於 20-1-13 09:32
優才、港同、福小

呢三間都係直資黎,如果考到,都唔可以大抽獎。
如果讀民幼去考,有民小offer backup好似定好多。

tmko 發表於 20-1-13 09:32
優才、港同、福小

我選了民生 放棄了坑真等龍校和名幼 無考協恩 因為好像只是有叩門優勢

chuheadlacool 發表於 20-1-13 14:52
呢三間都係直資黎,如果考到,都唔可以大抽獎。
如果讀民幼去考,有民小offer backup好似定好多。
...

民小 backup 係優勢,但未知民幼畢業生考直私的能力,但協幼考直私成績私乎不錯,去年5人入女拔,也有人入st Paul co-ed 和陳守仁,當然家長背後發功亦重要。

民幼又真係無具體數據 要家長主動分享先知 我都認識有k3剛考到神校 不過的確係媽媽發功為主