用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區,名津有邊幾間??
go

深水埗區,名津有邊幾間?? [複製鏈接]

深水埗區,名津有邊幾間??
   5    0    0    0

一線,乙一入唔曬:荔天、協和、瑪神、旅港、愛德、基福、嘉靈
乙二機會微但有人中過:聖紀文、聖安德烈、聖多馬、善導

深官、福官、四邑、白田天主教都係排好後都可以入(深官可能熱門左啲)。深官按推理,係呢四間裡面係升中最靚嗰間,但當然 no where close to 上面嗰批。

今年升中業績(有出實際人數):
荔天/協和/旅港》善導/聖紀文》基福/聖安德烈

只列出校名:
嘉靈、愛德、聖多馬
嘉靈列自己 40% Band 1,但估計大約 30%。聖多馬有人跨區自行聖言、聖瑪利、林護、迦密、呂明才,實力應該不差,估計亦有 30%。愛德亦有跨區,旅港中學、觀塘瑪利諾等,但跨區校名比較少,所以真正實力仍成疑團。

arman118    發表於 20-1-13 03:36
Poyau    發表於 20-1-12 13:08

深水埗那有名津?
那些只能説是地區一線⋯⋯

一線:荔天、協和、瑪神、旅港、愛德,大概5成以上入英中~

回覆 1998Ruby1998 的帖子

[size=1.25em]一線,乙一入唔曬,  是否填上

[size=1.25em]乙一都不是全數收,  

[size=1.25em]乙二已沒有位??

wongsiuloi 發表於 20-1-15 13:53
回覆 1998Ruby1998 的帖子

一線,乙一入唔曬,  是否填上乙一都不是全數收,  乙二已沒有位??

乙一嗰批,只能活一,你想貪心揀多個擺乙二都冇可能。乙二亦係只能活一個。

玩填表會發現,乙一入唔曬嘅唔一定升中好好,乙二仲有位嘅,唔一定差。有啲學校係名響又歷史悠久,就算升中其實唔太理想都多人揀,有啲就位少,所以就算升中普通,都因為咁而乙一入唔曬。

有 back up 可以盡搏,冇就睇下自己有冇膽量、入嗰幾間冷門會唔會後悔。

1998Ruby1998 發表於 20-1-12 12:30
一線,乙一入唔曬:荔天、協和、瑪神、旅港、愛德、基福、嘉靈
乙二機會微但有人中過:聖紀文、聖安德烈、 ...

請教下,學校網頁列出有40%升英中,點解估計只有30%?

CatCate 發表於 20-1-15 20:22
請教下,學校網頁列出有40%升英中,點解估計只有30%?

30% 係保守 Band 1 英中。英中唔一定 Band 1,Band 1 唔一定英中。

有啲學校,小學會當 Band 1 (例如瑪神、銘基、培道),呢啲 DSE 表現都係 B1-2C,甚至 Band 2,所以一日唔出人數都唔會知實際率。

不過 “實際 %” 都只係估,因為都唔排除有啲 Band 1 因為隨機號碼差而入 Band 2 校,亦唔排除有特異功能/家校關係,就算成績普通都自行/叩門入 Band 1。

1998Ruby1998 發表於 20-1-15 20:46

30% 係保守 Band 1 英中。英中唔一定 Band 1,Band 1  ...
謝謝分享 深水埗網男仔入BAND 1男校/男女校只有4間, 相反BAND 1女校較多, 如果第日跨區升中, 學校名氣會有很大影響嗎?

CatCate 發表於 20-1-16 12:19
謝謝分享 深水埗網男仔入BAND 1男校/男女校只有4間, 相反BAND 1女校較多, 如果第日跨區升中, 學校名 ...

中學部有你呈分排名,正如荃官今年講明自行呈分排名收 180 個會 in。
名氣多多少少同實力有關,都係嗰句,呈 “分”,分數行先。

謝謝分享 深水埗網男仔入BAND 1男校/男女校只有4間, 相反BAND 1女校較多, 如果第日跨區升中, 學校名 ...

跨區升中實力比名氣重要
通常甄選面試/收生睇EDB份全港次第

學校名氣或多或少都對升中有影響,正面來説就係會被其他中學認識較多,名氣就係咁累積番來。
‹ 上一主題|下一主題