用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1女自行二選校,求助!
go

Band 1女自行二選校,求助! [複製鏈接]

新手媽媽選校求助:

油尖旺區女,成績B1A,級18,全級120人,無特異功能和全港獎項,操行A,五年級有操行獎。

小女性格慢熱內向,較被動,乖巧聽教,踏實,心儀傳統女校。口才一般,面試恐怕無太大優勢。

自行一選擇YWGS
覺得比較搏。

自行二想保守些,

請問油真VS坑真VS聖保祿中學VS寶血上智哪一間適合小女,機會較大?
   6    0    0    1

ufb923 發表於 20-1-11 23:19
新手媽媽選校求助:

油尖旺區女,成績B1A,級18,全級120人,無特異功能和全港獎項,操行A,五年級有操行獎 ...

你有沒有了解下學校,你小朋友自己鍾意邊間呢?
我女就自己覺得英華女交通唔便,話要日日“爬山”話唔去。佢自己都唔想,以後好彩收咗都未必有動力返學。

新手媽媽選校求助:

油尖旺區女,成績B1A,級18,全級120人,無特異功能和全港獎項,操行A,五年級有操行獎 ...
級18都B1a

過往對本區小學的“認識”,18/120人,覺得個幾間好似係機會麻麻。希望我的睇法是錯的。

多謝你的建議。

小女自己對學校無太大意見,返學路途的困難可以克服,主要是想看看哪一間比較適合她的性格和程度,將來讀得開心順利。

ufb923 發表於 20-1-11 23:41
多謝你的建議。

小女自己對學校無太大意見,返學路途的困難可以克服,主要是想看看哪一間比較適合她的性格 ...
程度,卻認爲適合。比如油真,只是認爲自行機會麻麻。當然可以照楊自行入表,都係睇對手的報名情況啫,多勁人咪機會變細左,反之則機會大。至於YWGS,新校舍的效應,或許競爭激烈些。就算自行未獲取錄,返來大抽獎油真該機會唔細,少少靠睇運。

回覆 medicine 的帖子

小女學校在本區算一線小學,B1A是學校老師給的評級。

ufb923 發表於 20-1-12 00:18

小女學校在本區算一線小學,B1A是學校老師給的評級。

本區一綫小學好似全部過150人啵。

既然老師認爲B1a,甘油真該有機。

120人老師認爲一綫的話,莫非循X?基X?

前輩厲害!
小女呈二4主科平均分91.5,級名次學校沒有提供,是我自己推算,老師說小女成績是BIA。

油真想在統一派位時再擺甲一,乙一,等抽獎。

請問坑真和跑馬地聖保祿自行有沒有機會?

ufb923 發表於 20-1-12 01:03

前輩厲害!
坑真?個人一向認爲返學需要合適的距離。每日單程計多花20分鐘時間,長遠計是好多好多……

SPSS該有機,但車程實在有少少遠。既然沒提供名次,甘就不後悔策略:YWGS/上智。自二,X真。

需自我衡量風險,他人建議是0成本。

medicine,非常多謝你意見!

YWGS 、坑真同 SPSS 好遠喔!得 SPSS 係唔洗上山,坑真同 YWGS 條長命斜有啲攞命,三間都唔近地鐵站。

我覺得上智可以試,唔洗走到 YWGS 咁遠,除非你同女女特別心儀。想安全嘅話可以自二油真。

ufb923 發表於 20-1-12 01:03

前輩厲害!
可能名次會更加前一些通常保守起見,40~45% band 1 已經唔錯,我覺得120人,排第15名之前當band1a 比較可靠。
我自己會當全級top 10(10%, 即係前12名), 為比較有競爭力的band1a

新手媽媽選校求助:

去年KLN1千禧大校B1A入YWGS, MCS有2nd in,但唔知道自一/二排位。

新手媽媽選校求助:

去年例子,荃灣小學,二次呈分排名考5/125,學校大慨40%band1, 自一報YWGS,入唔到。

新手媽媽選校求助:

老實講,全級120人,考級18,除非係三私一直,YWGS機會唔會大;口才一般,無特異功能,又無全港獎項,機會更低。
如果係住油尖旺區,或者讀緊油尖旺區學校,大抽獎入油真都有可能,所以又無理由揀比油真差太多既學校。但係大抽獎入油真又唔係必入,所以又唔可以太進取,從油真、坑真、聖保祿中學、上智四間揀兩間似乎已經係相當進取既選擇。

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-12 10:50
去年KLN1千禧大校B1A入YWGS, MCS有2nd in,但唔知道自一/二排位。
B1A既範圍好寬,全港有大約6千個,前十個同後十個差異可以好大。

王家爸爸 發表於 20-1-12 11:27
B1A既範圍好寬,全港有大約6千個,前十個同後十個差異可以好大。

再補充一些,她是放棄GH等派位。前十約有3個女生,級頭入了協恩。

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-12 10:50
千禧大校咪兩個天主教之一?

medicine 發表於 20-1-12 12:52
千禧大校咪兩個天主教之一?

LKP隔離果間

medicine    發表於 20-1-12 15:04

王家爸爸 發表於 20-1-12 11:27

自行招生3成。即係講大約6000的3成近2000個B1a生可以被B1a校招收。因此自行階段B1b生搏B1a校的風險可見一斑。同校B1a生,第一名和第十名,全港名次可以相差一兩千甚至三幾千……

‹ 上一主題|下一主題