用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS 和 IS 小學同級學術深淺
go

LS 和 IS 小學同級學術深淺

我以為LS中文同數學深過IS

英文和其他IS深過LS

咁講啱唔啱?

其實E家IS 數都差不多泊得住LS,只不過考試時題目冇咁tricky. 只怪E家無論乜家長都送小朋友去補習,所以各科在IS都提升左level同難道。只是個人感覺

好多家長對數學要求高,唔單只華裔,識唔少IS朋友仔都唔係跟學校課程的數學,一早就超學年,所以難以單純比較。

我有時係書局睇坊間的英文數學練習,又唔覺得IS淺過LS。

.....

yaijing 發表於 20-1-12 13:50
我以前都有同一疑問。 係人都知傳統學校數學程度深, 幾乎全球之冠, 香港學生考 SAT 數學差多必攞滿分。 ...
小學數學再深,可以深成點?好多時候只不過係提早學。還有就是計算能力,因為傳統學校注重計算能力,所以計數的確快而且正確率高。到了高中,可能已經沒什麽分別。

chingyu    發表於 20-1-14 19:43

yaijing 發表於 20-1-12 13:50
我以前都有同一疑問。 係人都知傳統學校數學程度深, 幾乎全球之冠, 香港學生考 SAT 數學差多必攞滿分。 ...

我一早已覺得香港傳統教育從小死谷頼谷,甚至沒有了童年,到頭來你見外國輕鬆教育學生更多也入到名大學,成績成就更超過我們!

我以為,其實IS教得不淺,只係唔谷.

數學來說,IS不算淺,而是教得慢,等學生時間吸收,識嘅可以進深少少,未識嘅慢慢打穩基礎。

英文,教法完全不同,很難比較深淺。但勉強去比,IS 英文很自然深過LS。

其他科目IS教的視野廣闊(除咗無中史). 所以IS並不是淺過LS

木子兔媽媽 發表於 20-1-11 14:39
我以為LS中文同數學深過IS

英文和其他IS深過LS

不清楚其他IS及高年班,但我見我女Y2數學我覺得不淺。
IS數學資優個班學校係可以安排跳級學,有小學生學緊中學數,其他人就按步就班不用盲谷,LS是全民皆谷數因為要呈分,以練習維生,求到分數但長遠對思維邏輯有冇幫助就唔知。
General studies 視野題材一定濶過LS,LS focus本地,IS focus世界,但又會有人話IS「離地」。
英文first Lang vs second lang,我自己經歴英小英中還是英文叫好的那些女英津畢業,很明白點學都不同那回事。
中文冇語感,少寫少看,學得慢,trade off吧。不過如果你夠勤力target中文native steam考chi A其實也不淺, 視乎你想不想投放時間資源,和孩子有沒有興趣。
其實DSE的中文所謂深,某程度是突顯了課程設計的缺點吧,我不覺得普遍香港畢業生的中文造詣很高,甚至很多學生也說對中文的興趣是負數。

964000 發表於 20-1-13 08:47

不清楚其他IS及高年班,但我見我女Y2數學我覺得不淺,只是重 ...

LS中文為深而深
中學時我唔明白點解要背咁多文 考會考既中文好無聊 我而家回望 覺得背唐詩ok 但背啲範文就真係對現實生活出泥做野無用 interest killing

聽講而家DSE仲深左 難怪咁多人 逃避到要提早出國讀

細佬Bebe 發表於 20-1-14 08:11
LS中文為深而深
中學時我唔明白點解要背咁多文 考會考既中文好無聊 我而家回望 覺得背唐詩ok 但背啲範文就 ...
中文,特別是中國文學,其實都好有趣。不過學習方法令到小朋友失去興趣,提早放棄。我小朋友小學時好憎中文,點都考唔好。中學後,雖然初初都係好勉強,不過過咗瓶頸之後,開始慢慢漸入佳境。會自己主動搵文言文來讀,自己睇欣賞文學之美的書,依家叫我去買古文觀止來讀。

b3410 發表於 20-1-14 08:33
中文,特別是中國文學,其實都好有趣。不過學習方法令到小朋友失去興趣,提早放棄。我小朋友小學時好憎中文 ...

同意。不停追趕課程,重測考,令學習失去趣味,中文中史都一樣。我果個年代睇TBB劇更能令人認識中國文學或中史

IS數學多open-ended questions,注重think out of the box, 小朋友有興趣挑戰,會發現難題未必易答。學校給數學超班學生提供的支持內容也不僅是提前學中學內容咁簡單,數學史、現實應用都要了解,最後形成一個完整report。

b3410 發表於 20-1-14 08:33
中文,特別是中國文學,其實都好有趣。不過學習方法令到小朋友失去興趣,提早放棄。我小朋友小學時好憎中文 ...

Wow
It’s a blessing that ur kid is so into Chinese.
Is he in IS?

I do agree that, capability can somehow arouse interest, or vice versa.  The question is, how to

- gauge interest before developing capability? Or
- how to make them feel capable of something and finally get interested.

Would you mind sharing what made ur son interested in Chinese?  

mandy_ng207 發表於 20-1-14 09:49
同意。不停追趕課程,重測考,令學習失去趣味,中文中史都一樣。我果個年代睇TBB劇更能令人認識中國文學或 ...

重背默 真係最最最最痛苦。 理解內容 一定要背嗎

對哦!唔少大陸劇(雖然好多都同歷史有出入)令人對中史 中國文學有興趣!

回覆樓主:

曾有學者講過為何咁重背默?因為要追求正確答案,改卷可分对與錯,再評分。在香港學中文,應該係母語水平,IS學母語(英文)都係聽講讀寫,為何中文母語要抄寫背默開始?