用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年系咪唔可以抽飛(直資轉津贴)
樓主: kittychit
go

今年系咪唔可以抽飛(直資轉津贴) [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-1-11 13:17
係囉。

其實等到3月31日都已非常難捱

little_yolky 發表於 20-1-11 13:23
唔同直資會唔同做法,神級、一線、二線都唔同,睇個別學校吧。肯定係有直資會call人,流失少,唔call都唔 ...

個人覺得DGS,SPCC冇影響,其他就難講…
假設LS,QS,SJC,MCS,SMCC,BPS,QES...個堆級數既offer,就算去到DB,HY,GH,SPCS,SPC都會有人抽飛。

kittychit 發表於 20-1-11 13:17
承諾書係米新嘢?

建議你點都要睇番轉教育局嘅講解片一次。

參考資料:
一般資料。。。內有片的連結。。。
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

回覆 little_yolky 的帖子

適逄5 Apr to 12 Apr 復活節旅行,如果miss 左call 就煩!

艾艾 發表於 20-1-11 13:36

適逄5 Apr to 12 Apr 復活節旅行,如果miss 左call 就煩!

甘中學都要放假既。不過提醒左我下年 復活節唔好去旅行。 本來過曬呈分大局以定 可能真係Plan個旅行,因為暑假更加唔敢行開。

little_yolky 發表於 20-1-11 13:19
正路過往都唔係咁多直資四月中後call人,因為四月底交list,太遲佢盞搞到自己。
...

我都明白。但今年3月31日提早知道自行結果,我估計"清楚堅定"放棄直資位嘅學生會多咗!對於D選校方向以直資和自行各5050嘅jm嚟講,抱著的心態可能中自行唔駛駛錢會是更想成功獲自行中學取錄。其實,個人認為提早公報自行結果,首享是令家長孩子免受大抽獎之壓力,次享是令到直資中學可以提早補位,把抽飛潮提早完成,免得像住年般响7月受著兩股抽飛潮所影響而吃不消。分別是直資生早早放棄玩自行大抽獎而响7月才去叩自1自2心儀中學搏叩門成功;一心諗住入直資中學,之後抱著試下叩下但又成功嘅!前者,我估計佔大多數且响新玩法之下提早結束,算係為直資中學解決最麻煩的問題。而後者則影響人數較少,就算响7月放榜才處理亦變得容易解決。

YmOra 發表於 20-1-11 13:24
我都係咁諗,"直資後補學生"一定知道自己係以後補生補上而獲取學位,得來不易下必定會珍惜,同理地直資中 ...
yes, 因為這個時段,call返來的同學,也知道自己唔係自行學校的正選,7月放榜後,叩門的功夫都可以慳返

little_yolky 發表於 20-1-11 13:23
唔同直資會唔同做法,神級、一線、二線都唔同,睇個別學校吧。肯定係有直資會call人,流失少,唔call都唔 ...

神級、一級、二級直資中學,"高當直資"之學生放位情況一定少過二三線。因為學位得來不易,因為一心一意想入嘅為主客源。

艾艾 發表於 20-1-11 13:36

復活節中學都放假

b3410 發表於 20-1-11 14:09
yes, 因為這個時段,call返來的同學,也知道自己唔係自行學校的正選,7月放榜後,叩門的功夫都可以慳返
...

這個point絕對係呀!心理上明知自己自1自2皆無正取生資格,份外覺得好似無機會成功叩門,會想放棄直資學位機會實在幾細。

pingu_k 發表於 20-1-11 13:25
其實等到3月31日都已非常難捱

都唔係架!3月份對升中學生家長嚟講係最忙碌嘅月份,呈3、自行面見、佈署大抽獎大約草稿等等工作,時間眨下眼就過去了。2月備考呈3,1月完成自1自2選擇。時間好快過,無時間亂諗嘢!

YmOra 發表於 20-1-11 14:26
都唔係架!3月份對升中學生家長嚟講係最忙碌嘅月份,呈3、自行面見、佈署大抽獎大約草稿等等工作,時間 ...

但我現在已經日常夜想,無覺好瞓   

pingu_k 發表於 20-1-11 14:44
但我現在已經日常夜想,無覺好瞓

放鬆D!升中只是一個階段,小孩子一生裏還有好多好多個階段吧!只要你對孩子有信心,末來必定成功。

YmOra 發表於 20-1-11 14:54
放鬆D!升中只是一個階段,小孩子一生裏還有好多好多個階段吧!只要你對孩子有信心,末來必 ...

多謝鼓勵

YmOra    發表於 20-1-11 14:57

kirstyau 發表於 20-1-11 13:28

個人諗法一定有的。之前有係扣到MCS,DG唔要都有。個別每個人都有考慮,唔一定係一線,二線又有二線既考慮。

kirstyau 發表於 20-1-11 13:28

前幾年冇公佈自行,spcc,dgs都一樣有人放棄,每個家長,小朋友考量都唔同.

978212 發表於 20-1-11 16:14
前幾年冇公佈自行,spcc,dgs都一樣有人放棄,每個家長,小朋友考量都唔同.

甘咩都有機會發生,但講緊大多數麻。

回覆 pingu_k 的帖子

我都係,日日諗!就黎顛🙈
cindy&keung的bb女會在8月中出生^.^
‹ 上一主題|下一主題