用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中幼稚園適合以後走國際學校路線嗎? ...
go

耀中幼稚園適合以後走國際學校路線嗎? [複製鏈接]

請問大家,如果計劃以後讀國際學校,耀中幼稚園適合咩?
我們剛搬到香港,想給3歲半的孩子找幼稚園。小孩2歲半到3歲半在美國上幼稚園,英文不是很流利,平日在家講普通話。耀中幼稚園是雙語幼稚園,不知道如果小一去申請國際學校,會不會英文達不到國際學校的要求?
另外,再問下大家對美國國際(AIS)評價如何?本來打算申請這一家,但有朋友說不太好,建議我申耀中的幼稚園。
   1    0    0    0

一英一廣老師全日喺班房, 但小朋友prefer邊位老師就自然會同佢多d交流.
大部份小朋友first language係英語, or bilingual. 小朋友之間主要以英語溝通.
我小朋友除左對中文老師/班房姨姨/校務處職員用廣東話外, 喺學校全日都係聽講英語.

AIS建議你可以約時間參觀學校,各方面都不差,而且它沒有債券。幼稚園小朋友學語言很快,但是如果只是在學校的時間接觸到英文,想要達到考進國際小學的水平,我覺得是不夠的。耀中三歲班是全天的,一個外教一個廣東話老師全天在課室。

回覆 钧熹 的帖子

我識幾個小朋友(不是YCIS)屋企只講廣東話, 只靠幼稚園返半日的英文, 考到幾間IS.
其實最難入的都係幾間, 其他競爭不大.

回覆 Valerielicious 的帖子

咁小朋友應該好叻叻。

Valerielicious 發表於 20-1-13 17:29
回覆 钧熹 的帖子

我識幾個小朋友(不是YCIS)屋企只講廣東話, 只靠幼稚園返半日的英文, 考到幾間IS.

間間競爭都好大喎 尤其是今年 我講year 1
‹ 上一主題|下一主題