用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南第2階段收生
go

迦南第2階段收生 [複製鏈接]

唔明白 點解迦南有第2階段收生? 除了正取生, WAITING LIST 都在等啊..我也是其中一個, 有無人收到迦南OFFER ??
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1676382/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E7%B5%B1%E4%B8%80%E8%A8%BB%E5%86%8A%E6%98%8E%E6%97%A5%E5%B1%95%E9%96%8B-%E8%BF%A6%E5%8D%97%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E9%9A%8E%E6%AE%B5K1%E5%85%A5%E5%AD%B8%E6%8E%A5%E5%8F%97%E7%94%B3%E8%AB%8B
   0    0    0    0

回覆樓主:

佢年年都係咁,所以年年都令好多在校但 waiting list嘅媽媽不滿~真係諗唔明點解要咁樣~

slowtravel 發表於 20-1-10 18:32
佢年年都係咁,所以年年都令好多在校但 waiting list嘅媽媽不滿~真係諗唔明點解要咁樣~
...
不滿是正常啊, 大家也在等, 其他學校WAITING LIST 已經有回覆....佢可能想招攬更多叻小朋友, 但學位數量已經FIX 左, 安排好奇怪囉....

Lacelace 發表於 20-1-10 18:36
不滿是正常啊, 大家也在等, 其他學校WAITING LIST 已經有回覆....佢可能想招攬更多叻小朋友, 但學位數量已 ...

我明白會好嬲~雖則話想收啲叻啲嘅外校生,但到底又有幾多個叻嘅會喺第二輪收生都仲未有 offer而又報佢呢...所以真係唔明搞乜~

回覆 Lacelace 的帖子

嘗試憑我感覺分享少少,我有兩個女曾經都唔同年份申請過迦南,大女既係細B,當年無得第一階段in,第一階段只給大B至8月B,在第二階段in唔記得係waiting定reject。
細女係大B,第一階段in,有offer但放棄左。
迦南俾我感覺係最鐘意大B,而第一階段in收哂in得最好既學生,waiting佢唔會係第一階段有位時考慮,會in埋第二階段最好個啲細B,但其實第一階段已收大部份大B學生,第二階段收埋細B既學生基本上已無哂位,所以第一階段waiting只有係第二階段收埋細B仲有位先收waiting,即難過登天。

呢個只係我個人對迦南感覺,未必係實情,也可能唔係今年準則。

hkcecilia 發表於 20-1-10 23:20

嘗試憑我感覺分享少少,我有兩個女曾經都唔同年份申請過迦南,大女既係細B,當年無 ...

我也是過來人,學校揀幼童時 家長也揀學校,被放入後補區時學校又同一時間再揀幼童,呢個是惡性循環……在家長立場當然唔想跌入後補區,但幼園旗手又唔知俾個位後補家長又會唔會中途離場……

阿女剛讀N班,我唔知迦南會否俾她升K1..一切都是未知知數,唯一肯定是有個水泡(浸幼),但名聲在鄰版已解說……我與後補家長無異

Lacelace 發表於 20-1-10 18:28
唔明白 點解迦南有第2階段收生? 除了正取生, WAITING LIST 都在等啊..我也是其中一個, 有無人收到迦南OFFER ...

想問其實金迦有冇出reject架?定無offer的全部waiting?有冇人知?

想問其實金迦有冇出reject架?定無offer的全部waiting?有冇人知?

hkcecilia 發表於 20-1-10 23:20

嘗試憑我感覺分享少少,我有兩個女曾經都唔同年份申請過迦南,大女既係細B,當年無 ...

我仔細b 11月先開學 已offer
冇想像中話佢鐘意收大b ..可能間間分校唔同,依家睇k班offer gp好多中b
仲未見到大b媽媽入gp

回覆 小芊兒 的帖子

我感覺呢兩年啲父母無咁喜歡迦南,以前我大女個陣,好多父母恨子女考入迦南,上年我都好意外細女收offer我放棄左仲打電話問我點解唔讀。(可能之前出過一啲新聞掛)

小芊兒 發表於 20-1-12 11:17

我仔細b 11月先開學 已offer

阿女讀梗N班(出事的幼稚園),不過我仲未搵到有關的新聞。

melodychui 發表於 20-1-13 11:40
阿女讀梗N班(出事的幼稚園),不過我仲未搵到有關的新聞。

係味富迦? 我知富迦係細b全出waiting 再call waiting ,間間做法不一 ,我朋友今年係富迦n ,12月出waiting ,早2日call返佢了

hkcecilia 發表於 20-1-13 10:51
回覆 小芊兒 的帖子

我感覺呢兩年啲父母無咁喜歡迦南,以前我大女個陣,好多父母恨子女考入迦南,上年我都 ...

好學校大有人在

小芊兒 發表於 20-1-13 20:43
係味富迦? 我知富迦係細b全出waiting 再call waiting ,間間做法不一 ,我朋友今年係富迦n ,12月出waiting ...

如果有留意其他貼,我在說黃埔迦南,不過我仍不知道事情起因

melodychui 發表於 20-1-13 20:56
如果有留意其他貼,我在說黃埔迦南,不過我仍不知道事情起因

哦哦,我冇追開post呀 ,不過應該call緊呀?

原本係候補名單中,有收到電話話有學位,很苦惱要唔要讀窩迦 ,如果係你地會唔會讀

linlin0326 發表於 20-1-13 23:29
原本係候補名單中,有收到電話話有學位,很苦惱要唔要讀窩迦 ,如果係你地會唔會讀
...

今日call?

Mytrueapple 發表於 20-1-13 23:51
今日call?

有的上個星期已收到電話
‹ 上一主題|下一主題