用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 0-0-0 叩門會成功嗎?
go

0-0-0 叩門會成功嗎? [複製鏈接]

自行同統一派位甲乙兩部加埋嘅首選最多可填3間唔同學校,不過我諗多數人填111或者101,即係大約兩間學校做到首選,到叩門階段,我諗大家都唔會只叩兩間,一定會叩埋000嘅學校,但係咁樣會成功嗎?有成功案例嗎?
   2    0    0    0

回覆樓主:

叩門睇成績面試表現多於是否111
所以000只要成績面試好就有機會

Reitsal 發表於 20-1-10 14:14
自行同統一派位甲乙兩部加埋嘅首選最多可填3間唔同學校,不過我諗多數人填111或者101,即係大約兩間學校做 ...
叩門位好珍貴, 津校得呢個機會可以揀學生, 好多都唔睇 1-1-1 的, 有揀過無揀過又如何? 要讀 6年都係睇實力

自行同統一派位甲乙兩部加埋嘅首選最多可填3間唔同學校,不過我諗多數人填111或者101,即係大約兩間學校做 ...

我細女去年 000 叩門成功。

我囡前一年都000扣到(龍年)

我大女是000 叩門成功的!我認為實力比較重要,不過如果你已經有心儀的津小,必須先了解該校叩門的要求和玩法,因為真的某些津小是必須要 111、某些就只是說 111 會優先考慮、某些沒有講明就是任何小朋友來者不拒,只揀實力。所以,父母必須要勤力少少,做定功課,多了解心儀學校的叩門情況。

睇下考慮叩嘅學校,有邊啲過往係要有揀先可以。有啲係 open for all,有啲優先考慮有揀過(不論係 111 定 100 or 010 or 003 etc),有啲係寫明「111 會優先 call」。

爬文睇下過往啲學校有冇人 000 叩入。如果有,咁即係有冇揀都冇所謂。相信唔係太多學校咁介意一定要 111。一個 000 但十項全能,一個 111 但普通資質,畀我都揀 000。

回覆樓主:

我女去年 分別叩入000 和 020 的學校,有各種原因導致要叩未揀過的學校,了解下個別學校怎挑選學生去面試,有份面試就機會均等。

感謝各位的回覆,感覺多點生機了!謝謝!!

Poyau    發表於 20-1-12 14:07

最慘係冇㨂到1,連去in的機會都冇。

BabyBookBu 發表於 20-1-12 07:58
最慘係冇㨂到1,連去in的機會都冇。

不少學校講叩門要有1 實際係睇實力
有1嘅優勢可能只係一定見或優先見
是否真的要有1 可參考以往叩門分享

Poyau 發表於 20-1-12 14:06
不少學校講叩門要有1 實際係睇實力
有1嘅優勢可能只係一定見或優先見
是否真的要有1 可參考以往叩門分享

Agree, 但如果學校係無1無得in,有實力都無用

Poyau    發表於 20-1-13 11:16
HK-MAN    發表於 20-1-13 11:15

回覆樓主:

間間玩法唔同,有啲冇1冇得見,要根據自己情況+做下資料收集再決定

呢個要睇學校,有D學校好講誠意,有些只要面試做得好,000都收

去到扣門,除非同區地址或者出名學校,否則都係睇成績。

當年小女都係有幸0-0-0扣入誇區津小
‹ 上一主題|下一主題