用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇咩英文書同劇?
樓主: Ocean419
go

初中生睇咩英文書同劇?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-1-26 19:40
有成績就叫包容,冇成績咪叫放棄。

叫/鬧完,唔夠訓都會繼續訓,倒不如慳返淡氣,通氣少少。為呢啲小事鬧 ...

我明白老師難做,但老師如此坦然不管有違師道,我心理不舒服。

上堂瞌眼訓,梗係唔好,不過真係唔係大事。如果下下上堂為呢d鬧,真係大家無癮,訓果個亦好無面。分分鐘由無乜興趣變成好厭惡果科,對大家都無好處。

YolandaTam 發表於 20-1-26 16:48
你成績好,跑到業績咪包容囉。
訓左都聽到書,好明顯是神童

asweetmom 發表於 20-1-26 19:35
我知道官津高中一直也有這種包容,實際叫放棄。沒想到現在中一已經這樣,不知道說甚麼好。
...
身邊一些朋友和ek一些網友,都以小朋友介掉午睡而引以為榮。其實我相信小朋友係唔係突登想上堂訓,只是冇toothpicks 撐住眼皮

Bluegene 發表於 20-1-16 22:47
Percy Jackson, Magnus Chase, Kane Chronicles
Tess Gerritsen
Mortal Instruments

以上嘅作者,除咗Alex Rider我仔一本都未睇過,反而最近在Netflix發現到A series of unfortunate events好好睇之後,愛上左,即刻主動話要睇埋套小說,啲英文好淺,啲字好大隻,好快就睇完一本好友成功感,而且啲情節好吸引。以前一向都係好被動先至會睇英文書,今次佢仲話要睇晒成套13本,我開始感到有啲曙光。

V.G 發表於 20-3-26 08:25
以上嘅作者,除咗Alex Rider我仔一本都未睇過,反而最近在Netflix發現到A series of unfortunate events好 ...

好叻 ,我覺得書好d和對我們來說都唔算淺,不過有朋友話cky 小學已看,但我個話公仔核突唔肯睇,做左paper weight 一排後我攞來做最後的bed time story
s2 麻麻,看了一兩集quit 了

IloveJJ 發表於 20-3-26 14:40
請問呢套戲係咩主題架?
主題係 a series of unfortunate events.

black humor, dark comedy...about three orphans a series of unfortunate events

回覆樓主:

今日聽到仔嗰同學仔(小六)話佢睇緊da Vinci code, 好勁

S-Kwok 發表於 20-3-26 19:11
今日聽到仔嗰同學仔(小六)話佢睇緊da Vinci code, 好勁

呢本好睇,小六看到同學仔好叻
e加d細路真西利,小小年紀martian etc 都看到

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-26 14:41
好叻 ,我覺得書好d和對我們來說都唔算淺,不過有朋友話cky 小學已看,但我個話公仔核突唔肯睇,做 ...
講緊series of unfortunate events? 可能阿仔比較低B,佢又覺得幾好睇喎,佢睇完書先睇劇,仲翻煲添

bobbob 發表於 20-3-26 19:43
講緊series of unfortunate events? 可能阿仔比較低B,佢又覺得幾好睇喎,佢睇完書先睇劇,仲翻煲添 ...

當時好似係小五時借返來的,仲transit 緊去chapter book,對我個是over 左少少,但諗深一層,本書入面一些生字和idiom 在故事中有解釋,有番咁上下閲讀能力應應付到。不過notcool 都話black comedy, 唔知咁細個get 5 get 到,仲有踓雖然我好努力去point out d idioms, 都是左耳入右耳出,不過至少佢都記得有本咁嘅書

bobbob 發表於 20-3-26 19:43
講緊series of unfortunate events? 可能阿仔比較低B,佢又覺得幾好睇喎,佢睇完書先睇劇,仲翻煲添 ...
但個結局真的麻麻,和套劇改了很多

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-26 19:55
當時好似係小五時借返來的,仲transit 緊去chapter book,對我個是over 左少少,但諗深一層,本書入面一些 ...
get唔到咪當故事咁睇囉,無壞

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-26 19:58
但個結局真的麻麻,和套劇改了很多
我無睇書,不過阿仔都話過有啲唔同

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-26 19:41
呢本好睇,小六看到同學仔好叻
e加d細路真西利,小小年紀martian etc 都看到
...
點解我覺得有啲sarcastic?
‹ 上一主題|下一主題