用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
樓主: pugusan
go

CKY VS 女拔   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-1-10 23:27
其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔 ...

十年前dse新出就話唔知海外認受性有幾高,在EK現仍有家長問用dse可否申請海外大學

993rs 發表於 20-1-13 10:53
個 project 係年度 project。初小學生唔識 research、construct、present、更加唔識 manage 一個半年既 t ...

這個是自己一直想唔通地方,如果學校project 是靠孩子能力不可能完成,要父母出手,究竟是好事定壞事。

993rs 發表於 20-1-13 12:43
IB 要自我挑戰嘛  nothing to lose,段估唔會 year 1 就踢我個細路出校。

其實我甚至唔在意某一次半 ...

ib着重process, not the product, 學校應会引導孩子掌握research, analysis and presentation skill, 再透過reflection 自我檢討,但若果project 並不是孩子用在學校所學就能完成,是引導不足?要求過高?若評核重點係process, 孩子在process journal 会記下過程和reflection, product 反而係次要。我講嘅ibo要求,非ib pyp/myp school, 當然由學校決定
‹ 上一主題|下一主題