用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
樓主: pugusan
go

CKY VS 女拔   [複製鏈接]

DengCK 發表於 20-1-10 21:21
你係度問,一定大部分人揀DG。網上有個爸爸blog寫得好詳細,當年佢呢兩個揀左CKY

抱歉唔記得網址,你試下 ...

https://find-kindergarten.blogspot.com/2018/03/blog-post_12.html?m=1

你講 Hurbert吧?

MrBeast 發表於 20-1-10 23:27
其實我也好響往ib 個concept. 但同時又覺得dg 有自己的culture 和優點,無須要搞多樣野。身邊有位朋友佢仔 ...
有好多主觀因素影響個答案。

小朋友幾時出國?邊度?CKY式IB? DB IB?IS IB?何謂好?要容易適應學習模式?還是要於考試成績有優勢?家庭背景:父母取替?理念?

IB 只係選項之一、只係一件工具

hkpapa852 發表於 20-1-11 12:00
CKY除高中真係行IBDP,之前10年只係行調整過既港式學習model。
真正既IB,修讀PYP同MYP期間都係要求無測考 ...
可能你唔熟CKY,如果佢係港式學習,就唔會有咁多父母有適應嘅問題。佢哋上堂嘅模式同我喺外國讀中學差無幾

ytyccwchs 發表於 20-1-11 12:31
請問父母會有咩適應問題?外國中學既模式係點樣架?
利申:有CKY offer,真心想了解多啲,謝謝分享
...

唔係坐定上堂,小朋友講聲就可以去廁所,冇抄寫(中文字唔收寫真係好難記),冇超前教育(小一差唔多半年,數學只仍教緊個位十位既概念),英文主要通過睇書寫 journal 學習,相對港式冇未教 grammar/spelling/sentence structure。

有assessment ,但難度低好多,話到你知大約係小朋友邊方面太落後,作為父母唔似 local Sch 咁可以知道今次90分、下次95分、第三名嗰個係98分,較難去量化小朋友能力、進度。

每年有年度 project ,價值唔係topic 本身,而係學習 research skills,time management

MrBeast 發表於 20-1-11 12:16
你的分析好似我最近硏究乒乓球拍咁,又碳又素又木,然後膠又有唔同tackiness,再加唔同海棉軟硬度。但最後 ...
有興趣可以睇吓 beyond tiger mom,作者講述 美國vs 新加坡教育對佢嘅衝擊。國際版家長推薦,幾 inspiring 。另外 Carol Dweek 有關 growth mindset, fixed mindset 都幾有趣。

slingbb 發表於 20-1-11 22:25
虛心一問,唔係應該睇小朋友較合適邊種學制去決定?

就算IB講到有幾好,如果小朋友mindset 唔適合,IB轉傳 ...
呢個就係好典型 fixed mindset vs growth mindset 嘅課題。

到底父母認為小朋友應該係與生俱來有利嘅環境當中成長?還是係改變當中成長?邊一個環境父母認為 more desirable?

只有父母自己先可以決定。

學校俾咗10年時間比小朋友去適應,個人認為學習係去學習一啲新事物、適應新環境,我唔想用我已知嘅認識去限制小朋友未知嘅將來

Eytc 發表於 20-1-12 15:59
CKY 雖然唔開PYP, 但學校從小給學生的training 就是為IB做準備,考IB一點都不容易,CKY亦不是hea的學校,it ...

除 CKY 外,GSIS, SIS, FIS 都係只有IBDP,而GSIS, FIS 同CKY 都係行IGCSE-IBDP。

其實要了解下IBDP 比一般外國學制有幾多 value-add Service。以澳洲為例,各省都有自己 National 嘅高中考試制度,大致上都係要應付 20-30% projects,70-80% written assessment 。IBDP 最明顯嘅分別係咩?變咗 “international”,多左EE, TOK & CAS。呢三個項目我都覺得好值得去做,個人覺得有益過去考試,相當於中學生涯嘅論文。所以一般 international school adapt 去 IBDP 係好順理成章。

咁 MYP呢?如果學校本身就行緊西方教育制度,MYP 好似冇咩特色。反而於 year 10呢個重要關口,IGCSE 是否更能量化學生嘅進度?

PYP 我更加認為可有可無。

retriever 發表於 20-1-13 09:27
"基本上project 出了任何题目、少少guidelines,小朋友(或家长)会自动在deadline完成high quality work." ...

個 project 係年度 project。初小學生唔識 research、construct、present、更加唔識 manage 一個半年既 time frame,家長冇可能唔協助。

若果話家長做,好似 kinder 既聖誕卡設計比賽之類,完全係兩個世界既 project。science project又冇名次,年年都要做,IBDP 時更加冇得幫。正常家長會treasure 個學習機會,多過爭一個半個 spot light moment

poonseelai 發表於 20-1-13 11:26
這個是自己一直想唔通地方,如果學校project 是靠孩子能力不可能完成,要父母出手,究竟是好事定壞事。
...

IB 要自我挑戰嘛 nothing to lose,段估唔會 year 1 就踢我個細路出校。

其實我甚至唔在意某一次半次父母協助既比重多d,佢除左要學點做一個 project,都要知點為知一個好既 project(可能父母做d完整度高既示範,最終小朋友用返自己 wordings 做出來都有好重大人既影子)。呢種幫佢一次半次冇所謂,對於模仿型既小朋友,佢自探索可能摸好耐都撐握唔到,相反demonstrate 左個 process,佢可能 develop 到自我既一套。

太多框架不就限制左小朋友學習既渠道?

去高年級想幫都幫唔到,我印象中好似高小/初中有人做關於半導體,我真係識條「矽」咩

poonseelai 發表於 20-1-13 13:43

Project 有 guidelines 引導,好似將一個一個短journal 組合起來咁。老師會定期review。
‹ 上一主題|下一主題