用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行真係要搏盡?
go

自行真係要搏盡? [複製鏈接]

女女青衣區一線小學,呈分名次十名內。女女唔想讀得咁辛苦,自一想選B1C,入到就安樂哂。但老師校長都極力反對, 認為要選間好啲嘅英中為大學打好基礎。
好煩惱!
   2    0    0    0

netbieshan 發表於 20-1-9 19:56
女女青衣區一線小學,呈分名次十名內。女女唔想讀得咁辛苦,自一想選B1C,入到就安樂哂。但老師校長都極力 ...

如你們參觀過學校,是真的喜歡亦覺得這b1c校是適合女兒,便申請吧!學校立場當然會想多d學生派到b1a,而且1a生入1a校也是合理。但讀6年的是你女兒,又不是b1生選b2中中,真的喜歡亦無不可。b1c top的學生也入到U甚至神科。當然你們亦要預期普遍同學的水平不會如b1a校高

netbieshan    發表於 20-1-9 21:08

女女青衣區一線小學,呈分名次十名內。女女唔想讀得咁辛苦,自一想選B1C,入到就安樂哂。但老師校長都極力 ...

囡囡Band幾?

或者考慮下1b學校,始終1abc既師資或者有小小分別。囡囡咁叻走去選1c又感覺有點浪費。

YmOra 發表於 20-1-9 20:58
囡囡Band幾?
Band 1a-b

hohoho36 發表於 20-1-9 21:09
或者考慮下1b學校,始終1abc既師資或者有小小分別。囡囡咁叻走去選1c又感覺有點浪費。
...
有間b1a-b都鐘意嘅,但自一b1b-c  好似多啲其他活動吸引啲

回覆 WinnieCatCat 的帖子

Exactly what I am considering, 所以仲煩惱緊

回覆樓主:

其實band 1c都可以好谷,band 1a學校有啲亦唔谷,個女考得10名內,證明有實力,去邊間都應該無問題。
又唔好太神化band 1a啲學校同學生。

netbieshan 發表於 20-1-9 21:13
有間b1a-b都鐘意嘅,但自一b1b-c  好似多啲其他活動吸引啲

83?

回覆 subb 的帖子

Yes, 83 同 善德

書係個女讀,最緊要佢OK

netbieshan    發表於 20-1-9 21:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

happiemm 發表於 20-1-9 21:15
其實band 1c都可以好谷,band 1a學校有啲亦唔谷,個女考得10名內,證明有實力,去邊間都應該無問題。
又唔 ...

無錯!因為有一大批抽入。唔會咁好彩全部抽入1A生。

hkpapa852 發表於 20-1-9 21:46
書係個女讀,最緊要佢OK

講係咁講啫。舊年我最終自行都唔揀銀禧啦。

netbieshan 發表於 20-1-9 21:09
Band 1a-b

明白。你女兒屬(B1a-B1b)成績。不過,要提提你B1c中學,讀書未必輕鬆,只可以話對你囡囡來說唔會因為教得深而唔明白課堂內容,反而有機會無咁深添,始終而要就一就一些Banding比你女兒低少少嘅同學仔,這點要响你作決定前了解清楚先,而頭先講嘅未必輕鬆係指小測量和功課量,為的是提升學校屬B1c或B1c靠下的學生,縱然你屬較高成績的你亦有可能需要同做這些功作量。其實,當明暸有可能發生的學習情況,要選一所中學之Banding低過自己所屬嘅Banding是可以的。

例如:我區的九真中學,由於學校處於成長期,難免會有[[B1c或(B1c-B2a)]]和一些B2a學生一同學習上堂,小學成績較高的學生係需要與大家共同接受多量的學習。有jm友人的囡囡明白清楚下就讀得OK開心,也感到相當"適合"。

回覆 YmOra 的帖子

明白,謝謝你的解釋。

little_yolky 發表於 20-1-9 22:14

講係咁講啫。舊年我最終自行都唔揀銀禧啦。

口中說不,身體卻很誠實。。。

PS:銀禧完全唔係HTC果班啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-1-9 22:20
口中說不,身體卻很誠實。。。

當時完全無target HTC係高攀咗。諗住自一唔得仲可以搏大抽獎,所以自二揀間勁D啫,天父既安排有時好奇妙

唔想出市區的話,荃官、LW、蕭明三選二無懸念。。。

當然俾我就會外闖。

little_yolky 發表於 20-1-9 22:23

當時完全無target HTC係高攀咗。諗住自一唔得仲可以搏大抽獎,所以自二揀間勁D啫,天父既安排有時 ...

我記得有回過你話可以去遠d架(因為銀禧乙一都近乎必入),無必要自行就
1c丫。。。不過我都搵唔番個p○st。

奥脫福 發表於 20-1-9 22:28
我記得有回過你話可以去遠d架(因為銀禧乙一都近乎必入),無必要自行就
1c丫。。。不過我都搵唔番個 ...

之唔係就係參考咗你哋意見至改囉銀禧我填乙三㗎。
‹ 上一主題|下一主題