用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點樣既小朋友先有機會入讀學之園
樓主: Florence4Leung
go

點樣既小朋友先有機會入讀學之園   [複製鏈接]

Dolphingirl 發表於 20-1-11 18:27
我識得的人讀LH 有...
父母雙職 科大BBa大學畢業 應該做銀行 唔肯定算唔算係專業人士... 但就肯定唔係啲咩 ...

12月其實可以做超大考。12月同1月小朋友,其實,可能係差幾星期而已。

如果重讀 梗係揀龍啦 除非LH died hard fans ...

快樂火雞 發表於 20-1-11 16:08
我具體講我所知道的,大家可以自行同自稱N無人士的言論對照
1.學之園的學生,基本上四月已經係全班最細, 如果 ...

地址冇咩關係吧!成日響d公屋屋邨見到學之園學生

50267612 發表於 20-1-11 21:23
地址冇咩關係吧!成日響d公屋屋邨見到學之園學生

不論佢收唔收公屋學生,住公屋讀LH交7千蚊學費真係好令人匪夷所思

其實又無咁誇張嘅,我小朋友個班(K班)5月至9月b夾埋大約都有10個,有d係自己考入黎,有d係有siblings.
不過的確大部份都係中產家庭,有好多資源投放係小朋友身上。
Btw, 我覺得龍校難考d

有冇直入唔駛2nd in 嘅case?

我認識有朋友畢業名校,但其小朋友也沒有被取錄。也認識朋友大女讀青衣分校,但細女被waiting...

Chubu 發表於 20-1-11 22:25
不論佢收唔收公屋學生,住公屋讀LH交7千蚊學費真係好令人匪夷所思

LH學生住公屋居屋私樓都有,有可能公屋係早年既自置公屋。

回覆樓主:

其實舊公屋好多富戶,另外,我身邊好多名幼生要放係住公屋的長老度湊,好常見。

住公屋先有錢,公屋交租係二千,私樓係租金二萬,你話邊個有錢d?

交7千零蚊學費要用匪夷所思來形容?笑死人咩?

50267612 發表於 20-1-12 14:07
交7千零蚊學費要用匪夷所思來形容?笑死人咩?

以公屋入息上限來講有7千蚊讀幼稚園唔係匪夷所思係咩?唔好玻璃心,你笑得出只係證明而家公屋制度係幾咁唔公平,並沒有分配給真正有需要的市民去住

Chubu 發表於 20-1-12 16:12
以公屋入息上限來講有7千蚊讀幼稚園唔係匪夷所思係咩?唔好玻璃心,你笑得出只係證明而家公屋制度係幾咁唔 ...

公屋制度一向都唔公平,你去d公屋睇下,豪裝間屋,出入靚車,名牌手袋,仲有好多有樓揸手,有租收。

piglover 發表於 20-1-12 16:18
公屋制度一向都唔公平,你去d公屋睇下,豪裝間屋,出入靚車,名牌手袋,仲有好多有樓揸手,有租收。
...

其實都係唔知有雞先定有蛋先的問題,好似你咁講住公屋交2千蚊租都真係好多閒錢做其他野

Florence4Leung 發表於 20-1-9 15:17
成日聽人講學之園好難入, 其實佢地想要一個點既小朋友呢?
讀緊既小朋友, 有咩特質? ...

坐得定,愛閱讀,不怕醜,有禮

快樂火雞 發表於 20-1-9 16:32
純粹個人看法
1有世襲(父蔭)
2.家境中上(看重地址)

我地只有4,其它沒有

回覆 piglover 的帖子

岩呀.....好多時老一輩住公屋, 儲埋好多錢, 比舊首期錢比下一代買私樓..所以好多都好有錢...

Chubu 發表於 20-1-12 16:12
以公屋入息上限來講有7千蚊讀幼稚園唔係匪夷所思係咩?唔好玻璃心,你笑得出只係證明而家公屋制度係幾咁唔 ...

月入7-8萬只雖交雙倍租金,朋友告知房協舊住戶是無入息上限,只是新住戶受影),所以很難肯定地說公屋就一定讀不到某些學校。學校只看學生潛力。

相信學校是公平的,面試時可感受到家長有沒有心去培育小朋友,而不只是看地址。

個女PN同K1都有去面試,有爬文,身邊亦有好多朋友係用家,可以同大家分享吓。
首先,關於大細B問題,其實我覺得唔關幾月生日事,而係佢考嘅範圍真係好廣,group in時要專心投入,要識英文簡單對答,聽指令。one on one時又好考對答,常識同觀察分析力。我覺得group in可以train到,因為問黎問去都係果幾條問題。但one on one要考埋思考,細B真係未發展到果個階段,所以表現冇大B咁好,學校唔收都好正常。
至於家境,交得7千蚊學費,冇返咁上下收入都唔會揀得落手,所以呢樣唔係學校故意揀的。
另外,我幾乎所有用家朋友都係雙職家長,所以LH都唔係特別揀FTM,反而學校係重視家長點教小朋友,點分配時間。如果你面試時話自己返工好忙,冇時間教佢,你估有邊間學校會想收?
不過我有一點比較認同,LH好睇升小成績,所以2nd in時都會好重視家長嘅教育方針同升小取態。雖然我唔知LH收生係唔係有睇世襲,但冇世襲得15分,作為穩陣派家長,我會揀龍幼好過揀LH,但如果我有世襲做backup,我就可能揀LH小學再搏一搏,所以LH多收有世襲嘅小朋友其實都係相向。
最後,希望各位都搵到間適合小朋友嘅學校。

slayerivy 發表於 20-1-13 13:04
個女PN同K1都有去面試,有爬文,身邊亦有好多朋友係用家,可以同大家分享吓。
首先,關於大細B問題,其實我覺得 ...

分析得好好!

其實LH 有幾名校?

一間去到面試,第一時間看重的係學生出生日期,已經覺得十分討厭 (不喜勿插)﹗或者收大B原因,是希望直私既數字「靚」啲啫﹗

觀乎這幾年,LH 鼓勵同學報1X-2X間直私,漁翁撒網咁…

如果家長同時也下心機教導小朋友,學卷名幼都有直私OFFER 吧﹗
‹ 上一主題|下一主題